Most akkor jó ha idegen nyelvű dvd-t néz a gyerek?
Az anyanyelvét ELSAJÁTÍTJA az ember. Akár többet is, ha olyan családban él. Születésétől kezdve, anyanyelvi szülőtől.
DE
Idegen nyelvet TANULJA és ez a tanulás káros, míg a saját anyanyelvén nem tud stabilan írni-olvasni a gyerek. Ezt tanították az egyetemen, nem fogom a gyerekeimen kipróbálni, vajon kinek van igaza, mert nem tartom fontosnak az idegennyelv tanítását kis korban. Több okból sem, de erre most nem térnék ki, mert nem ez volt a kérdés.
23.21 Ezt én cáfolnám, mert a barátnőm is csak német TV nézett és soha semmi baja nem volt az anyanyelvén való megszólalásban, írásban, olvasásban. Ugyanígy az egyik tanárom kisfia tanult meg angolul, mert akkor még a Cartoon Network angol volt. Neki sem volt gondja az iskolában.
A gond az, ha az adott gyerek nem jár anyanyelvi közösségbe és a szülők hanyagolják vele a beszélgetést, akkor tényleg csak egyoldalúan idegennyelvet tanul.
Az ELSAJÁTÍTÁS nem attól történik, hogy az anyanyelvről van szó, idegen nyelvet is lehet elsajátítani, ha nem heti két órában négy fal között történik tankönyvszagú környezetben. Én meg ezt tanultam az egyetemen. Amúgy én nem szívesen beszélnék a gyerekemhez idegen nyelven, az anyanyelv az nem véletlenül anyanyelv, nem tudod magad olyan árnyaltan kifejezni egyetlen más nyelven sem, mint az anyanyelved, az érzelmeket, dorgálásokat, stb.
Nem hiszem, hogy ha néz egy kis oktató dvd-t angolul, akkor olyan káros lenne neki, ha ráragad ez-az. Kérdés, hogy később ez hogy fog benne összeállni nyelvtudássá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!