Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akinek későn kezdett el...

Akinek későn kezdett el beszélni a gyereke, mikor kezdett?

Figyelt kérdés
Lányom májusban múlt két éves, de még mindig csak néhány szót beszél, egyébként mindent megért és mindent megértet. A védőnő szerint nem kell nyugtalankodni, amíg nem biztos a dolgában, nem fog beszélni. Én azért kissé nyugtalan vagyok miatta.
2011. júl. 25. 14:35
 1/6 anonim ***** válasza:

Lányom a 2. szülinapjára rákövetkező nap kezdett el egy-egy szór mondani (ott, oda), addig abszolút semmit, csak halandzsázott. Pár hét elteltével (6 hét) már önálló mondatokat fogalmazott meg. Ma már (2 év 5 hós) egyedül mesél a mesekönyvből (emlékezetből persze). A beszédjavító intézet honlapján online lehet jelentkezni beszédindító csoportba. Leírod, mi a problémád és idővel visszahívnak.

Nekem is mindenki azt mondta, hogy nem kell nyugtalankodni, de az anyai aggodalomnak fontos szerepe van a bajok megelőzésében sztem. Persze más gyerekéért én se aggódom (annyira). De inkább nézzék meg feleslegesen, semmint később már késő legyen.

Esetleg sétálj be a helyi nevelési tanácsadóba. Mit veszíthetsz?

2011. júl. 25. 14:51
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem ijesztegetésből írom, de nekünk is ez volt és még három éves korában is az apa, hinta szóra korlátozódott az érthető szókincse, amúgy halandzsázott. (2 évesen tűnt fel, csak senki sem akart még akkor foglalkozni vele), 3 évesen persze már mindenki felkapta a fejét, megkésettségről, retardációról beszéltek. Most 4,5 éves, most már úgy beszél mint egy 3 éves, komoly fejlesztések után.

Nekem a tanulság: a védőnő nem ért hozzá, ha kétségeid vannak, azonnal szakemberhez fordulj (gyógypedagógus, neurológus, stb.)

2011. júl. 25. 14:52
 3/6 anonim ***** válasza:
2 évesen még nem baj, ha alig beszél. De ha 3 éves korában is fennáll, akkor kell elvinni szakemberhez.
2011. júl. 25. 15:19
 4/6 anonim ***** válasza:
Kisfiam van. 27-28 hónapos koráig csak szavakat mondott. Aztán egyik napról a másikra elkezdett mondatokban beszélni. Most már be nem áll a szája, reggel amint kinyílik a szeme már dumál:-) Imádom. Sok mindent még csak mi értünk meg a nagyszülők, de ha figyel egy kívül álló, ő is kibírja hámozni hogy mit is akar mondani.
2011. júl. 25. 15:32
 5/6 anonim ***** válasza:
Még nem kell megijedned! Valószínüleg most fog felgyorsulni. Ha mindent megért, teljesíti a kéréseidet, az fontos.
2011. júl. 25. 16:42
 6/6 anonim ***** válasza:
Első vagyok, egyet nem írt senki: arról meg kell győződnöd, hogy jól hall a gyerek, mindkét fülére méghozzá. Háta mögött suttogva, valamit zörgetve ha szinte mindig irányba fordul, akkor jól hall, de legjobb, ha audiometriai vizsgálaton nézeted meg.
2011. júl. 26. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!