Akinek későn kezdett el beszélni a gyereke, mikor kezdett?
Lányom a 2. szülinapjára rákövetkező nap kezdett el egy-egy szór mondani (ott, oda), addig abszolút semmit, csak halandzsázott. Pár hét elteltével (6 hét) már önálló mondatokat fogalmazott meg. Ma már (2 év 5 hós) egyedül mesél a mesekönyvből (emlékezetből persze). A beszédjavító intézet honlapján online lehet jelentkezni beszédindító csoportba. Leírod, mi a problémád és idővel visszahívnak.
Nekem is mindenki azt mondta, hogy nem kell nyugtalankodni, de az anyai aggodalomnak fontos szerepe van a bajok megelőzésében sztem. Persze más gyerekéért én se aggódom (annyira). De inkább nézzék meg feleslegesen, semmint később már késő legyen.
Esetleg sétálj be a helyi nevelési tanácsadóba. Mit veszíthetsz?
Nem ijesztegetésből írom, de nekünk is ez volt és még három éves korában is az apa, hinta szóra korlátozódott az érthető szókincse, amúgy halandzsázott. (2 évesen tűnt fel, csak senki sem akart még akkor foglalkozni vele), 3 évesen persze már mindenki felkapta a fejét, megkésettségről, retardációról beszéltek. Most 4,5 éves, most már úgy beszél mint egy 3 éves, komoly fejlesztések után.
Nekem a tanulság: a védőnő nem ért hozzá, ha kétségeid vannak, azonnal szakemberhez fordulj (gyógypedagógus, neurológus, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!