Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi ez a verseny a szobatisztas...

Mi ez a verseny a szobatisztaság terén? Miért van ez? Más is észre vette? Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés
Olyan,mintha az anyukák versenyeznének,hogy kinek mikor lett szobatiszta a gyermeke! Mintha szégyen lenne,ha a gyerkőcnek még 2 évesen,pelenka van a fenekén... Sokan hangoztatják,hogy ráér,ne erőltesse senki,de mégis mintha legalább annyi szülő lenne aki "most,és azonnal, és 1,5 évesen,és 20 hónaposan" szobatisztává akarja varázsolni a gyereket.
2011. jún. 30. 16:24
 1/10 anonim ***** válasza:
Ezt nem jól látod. Nem csak a pelenka terén van ez. Mindenben így működik. A legnevetségesebb az, amikor az adott anyuka gyereke még nem csinál ez vagy azt, és azt mondja, hogy nem kell hasonlítgatni a gyerekeket, de amiben az ő gyerek fejlettebb a másiknál azt nagyon hangoztatja. Én se értem, hogy mikor döbbenünk már valójában rá arra, hogy az egyik gyerek ebben ügyesebb a másik abban. Én így csinálom a másik úgy. Én ilyen elvek szerint nevelek, a másik olyan.
2011. jún. 30. 16:31
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ezt én sem értem. Nekem a kisfiam 28 hónapos. De eszem ágába sincs erőltetni a dolgot. Itthon ha jó az idő, meleg van, nincs rajta pelus. Szól ha pisilt/kakilt a gatyóba. Tehát mindég utólag. Ilyenkor már viszi az erre szolgáló rongyot a pisi tócsára:-) Imádom. Majd az lesz a nyáron, remélem. Ha meg nem, akkor nem. Kérdezgetem, hogy kell-e pisilni/kakilni, néha ráül a szűkítőre a WC-n, de utána megy a gatyóba. Ennyi, engem nem zavar. De azért kíváncsi vagyok "szobatisztaságot erőltető"anyuka véleményére is.
2011. jún. 30. 16:31
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
első vagyok: Nem az erőltetés vagy nem erőltetés a lényeg, hanem az, hogy akinek már szoba tiszta a gyereke, az fejlődésben visszamaradottnak tekinti a másikét, akinek még nem az. Vagy az anyukát nézik lusta kutyának, hogy na ezt se tanította még meg. Ez a bosszantó.
2011. jún. 30. 16:37
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt azt gondolják, hogy az okos gyerekek hamarabb lesznek szobatiszták, pedig nem biztos, hogy van ilyen közvetlen összefüggés. A másik, amit itt is megfogalmaznak sokan, hogy "mi is biliztünk egyévesen", ami lehet, hogy igaz is, de azt felejtik el, hogy az, hogy az, hogy egy gyereket a nap bizonyos szakában rátesznek a bilire, és nem engedik le róla, amíg valamit nem produkál bele, még nem szobatisztaság! Ez a módszer amellett, hogy a gyereknek és az anyának is iszonyú stresszes, még csak nem is hatékony, hiszen az ötvenes években is ugyanúgy 2-3 éves korig kellett pelenkázni a gyerekeket.

Rólam is van olyan kép, hogy egyévesen bilizek, mégis anyukám elmondása szerint 2 éves koromig szükség volt a pelenkára. A régi gyereknevelési könyvek szerint is 2,5-3 éves korra fejlődik ki a biztonságos szobatisztaság, ennek ellenére ajánlják akár 8 hónapos kortól is a biliztetést. Ettől kímélik inkább meg magukat a mai anyák.

2011. jún. 30. 16:39
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
még mindig első: Kisvárosban nőttünk fel. Anyu mesélte, hogy lusta voltam bilire ülni. Azaz nem lusta, hanem nem tudtam megülni egy helyben. Rám is hagyta a dolgot. Aztán egyszer csak sikerült, de onnantól soha többet nem ment be a bugyiba. A szomszéd kislánnyal együtt jártunk oviba. Ő már jóval előttem szobatiszta volt. De délutáni alvásból minden nap arra keltünk, hogy bekakilt álmában. Ez élénken megmaradt bennem ovis időkből. Szóval sok mindent lehet szobatisztaságnak nevezni. Sokféle oldalról meg lehet közelíteni a dolgot.
2011. jún. 30. 16:43
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Engem nem zavar, igazából az az anya aki ennyire buta, az meg is érdemli, hogy hónapokon át pisit, kakit takarítson, idegeskedjen, kudarca legyen (mondjuk szegény gyereket sajnálom). Pedig ha megérik rá nulla erőfeszítéssel lesznek szobatiszták a gyerekek. Nálam egyik 2,5 évesen, másik 2 év 9 hónaposan lett szobatiszta, megértek rá, szóltak, soha egy baleset nem fordult elő, nem rohangáltam a lakásban a felmosóval, és nem mostam kakis ruhákat. Nyugi volt és béke a gyerekeknek is.
2011. jún. 30. 16:55
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem csak az erőlteti a bilizést, aki nagy nyomás alatt van az anyja/anyósa által. Régen már 1 évesen ráültették a gyereket a bilire.

"Normális" anya ma már tudja, hogy a gyerek úgyis 2-3 között lesz szobatiszta.

2011. jún. 30. 16:55
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Én abba a táborba tartozom, akinek a fia 21 hónapos, és 1 hónapja bilizik. Nem gondolom, hogy csodagyerek, bőven ráért volna még, engem nem zavart a pelenka, őt annál inkább. Sosem ültettem rá erőszakkal a bilire. Csak mikor már láttam rajta, hogy minden pisiléskor tépi le magáról a pelust, esténként 20 perc azzal telt, hogy kergettem a lakásban a pelenkával, mire rá tudtam adni, aztán fél óra azzal ment el, míg nagy nehezen elaludt, hogy próbálja levenni, akkor úgy gondoltam, hogy már érett rá. Engem nem zavar, hogy más gyerek mikor lesz szobatiszta, az sem zavar, ha még 4 évesen valaki pelust ad a gyerekére, az ő döntése. Mi így döntöttünk, hogy a mi fiúnk már érett rá, és nem is tévedtünk. Nem mondom, hogy rögtön elsőre sikerült neki a bilit használnia, de 3. nap már nagy sikerrel azt használta. Azóta nem is kakál a pelusba, csak a bilibe, sosem bújt el kakilni. Ő büszkén mutogatja a "produkciót" és megtapsolja magát, hogy milyen ügyes volt minden bilizés után (legyen az pisi, vagy kaki).
2011. jún. 30. 17:49
 9/10 anonim ***** válasza:
Na,én meg pont lecarom a "szuperanyavagyokszuprgyerektnevelek"anyukákat.2 fiam van,az egyik 2 évesen,a másik betöltött 3 évesen lett szobatiszta(mindketten maguktól).A nagyobb 2 évesen már beszélt,nem kellett a cumi sem.A kicsi még most is cumizik(májusban volt 3 éves).Én nem versengek-és nem is akarok-senkivel.Nekem egy a fontos:a gyerekeim boldogsága!
2011. jún. 30. 18:29
 10/10 anonim ***** válasza:

Utálom a saját fajtámat szidni, de a nők mániája összehasonlítgatni magukat és gyerekeiket másokkal. Ebből meg kell tanulni kilépni. Hajlamosak vagyunk egész életünket azzal tölteni, hogy mérlegeljük, megütjük-e mások mércéjét, megfelelünk-e másoknak, elég szépek vagyunk-e, elég jól főzünk-e, vagyunk-e olyan jók az ágyban, mint a férjünk 20 évvel ezelőtti exe. Én igyekszem az ilyen gondolatok ellen tudatosan küzdeni.

Szóval ez a dolog messze túlmutat a szobatisztaságon. Ha saját magunk hasonlítgatását nem is veszem ide, akkor is elkezdődik már a "mikor mozdult meg a pocakban", "Mikor nevetett először", "mikor fordult át" témával.

Ezzel az ember csak azt éri el, hogy folyton elégedetlen lesz, mert úgyse leszel te se meg a gyereked se mindig mindenből a legszuperebb. Vannak ugyan, akik meggyőződéssel ezt képzelik, de az egy másik történet.

2011. jún. 30. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!