Hány éves korukig pisilnek egymás előtt az ellenkező nemű testvérek?
Az első beíró meglátása alapjában stimmel. Egyébként átlagban 5-6 évesen jelennek meg a testi szégyenlősség első jelei. Pl. sokáig babysitterkedtem egy ovissal, előttem se volt szégyenlős, meztelenül járt-kelt, fürdetésénél is asszisztáltam (háta megmosása), de a 6. szülinapja tájékán FOKOZATOSAN elkezdte szégyellni a testét, mint általában mások is ilyen korban: még mindig természetes volt számára, hogy olykor meztelenül járt-kelt a lakásban 6 évesen is, de olykor úgy érezte, mintha "mindenki őt bámulná", pláne mintha a nemi szervét, és ilyenkor húzódozva takargatta "ott" a kezeivel saját magát. Ez természetes megnyilvánulás 6 éves kortól.
Óvodákban általában szokás -a nagycsopisokat tiszteletben tartandó (és persze részben a kisebbek miatt is a szocializáció folyományaként)-, hogy külön wc kagyló előtt állnak sorban a lányok, és külön a fiúk.
Általában egybeesik (vagy hónapokkal előbb megjelenik) az első alkatváltás (a végtagok arányában nyúltabbak lesznek a törzshöz képest) a testi szégyenlősség megjelenésével, ami azért is szerencsés dolog, mert ekkor már saját maguk is ki tudják törölni popsijukat kakilás után, és jobban érzik magukat, ha a felnőtt már nem néz "oda", már nem szorul rájuk ekkor. Persze a másik nemű gyerektárs tekintete is zavarni kezdi ilyenkor már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!