Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Játszótéri játékok. Enyém,...

Játszótéri játékok. Enyém, tiéd? Nálatok hogy szokás?

Figyelt kérdés

Természetesen a vitt játékokra gondolok: vödör, lapát, labda, motor...

Az utóbbi időben kétszer is előfordult, hogy anyuka védte a saját játékaikat, más gyerek nem érhetett hozzájuk.

Én meg arra tanítom a gyerekeimet, hogy adják oda másoknak is a játékaikat, és ha szeretne máséval játszani, kérje el, és ha éppen neki nem kell biztos kölcsönkapja.

A legtöbb anyuka hasonlóan gondolkodik, de ma éppen volt egy kivétel, aki miatt volt is gondom a 3 éves lányommal, mert nem tudtam vele megértetni, hogy azt a bizonyos játékot nem nézheti meg. Hisztizett, persze én is kiakadtam, de nem szóltam, hogy miért kell olyan játékot vinni, ami mások számára "szent és sérthetetlen".

2011. jún. 27. 15:26
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Teljesen egyetértek mindazzal, amit leírtál, Kedves Kérdező, de egyúttal szeretném elmesélni, hogy én, aki a másik táborba tartozom, miket élek át a most 2,5 éves fiam mellett.

Kb. 2 éves kora körül kezdődött ez az őrült nagy irigység. Természetesen minden alkalommal elmondtuk neki, hogy ha kölcsönveszi másét, neki is illik odaadni a sajátját. Illetve, hogy csak megnézi a másik gyerek, esetleg kicsit játszik vele, s visszaadja. Sőt hatalmas örömujjongásba törtünk ki és agyondicsérgettük a piciket a bölcsiben, mikor a 2 hete eltűnt kis vonatunk előkerült (össze volt vonva egyik délután a két csoport, s így kerülhetett át a kicsikhez a vonatunk). Hogy milyen aranyosak, hogy megkeresték és megőrizték a fiunknak. Ennek ellenére semmit sem hajlandó megosztani senkivel sem. Teljesen mindegy, hogy mi az a játék, amit az illető szeretne elvenni, a féltve őrzött, apa által készített mozdony, az egyik a több tucat kisautó közül, vagy akár csak egy szimpla homokozólapát (az 5 közül, amit levittünk a játszótérre). Ha erőltetem, hogy adja kölcsön, végtelen hisztit levág, odacsap a kicsiknek (a második ilyen után természetesen elhagyjuk a játszóteret), illetve az adott kisfiút/kislányt legközelebb már azelőtt bántja, hogy az akár elvette volna a játékát (vagy akár csak ránézett volna). Épp ezért mi úgy döntöttünk, s ezt meg is beszéltük a fiunkkal, hogy ő dönti el, odaadja e a kis barátainak vagy sem. Minden egyes alkalommal, ha valaki valamit el szeretne kérni, megkérdezzük, s ha ő nemet mond, akkor az nemet is jelent. Nincs további alkudozás. S lehajolok a másik kicsihez, s elmondom neki, hogy ne haragudjon, de most nem szeretné a fiam megmutatni azt a játékot. Persze minden egyes alkalommal elmondjuk, hogy oké, így döntöttél, de ha ilyen irigy vagy legközelebb valószínűleg ő sem fogja odaadni a saját játékát. Az, hogy utána incselkedik a másikkal, s odanyújtja neki a kért játékot, majd visszakapja a kezét, szintén kommentálva van. Általában elküldöm ilyenkor másfelé játszani, mondván, hogy ez nem szép dolog, ha már nem adtad neki oda, ne fájdítsd a szívét, hogy még incselkedsz is vele.

Lehet, hogy nem ez a legjobb megoldás, de így tudjuk elkerülni az oda-odacsapkodást. Sajnos nálunk a szép szó, a "könyörgés" nem használt. S mint jó páran írtátok, erőszakkal nem szabad kivenni a saját tulajdonát a kezéből, csak azért hogy a másik kisgyereknek kedvezzünk. Számomra ilyenkor a másik szülő reakciója tud megdöbbentő lenni, amikor közli, hogy milyen irigy vagy. Meg buta. S gyereknyelven elhordja a fiamat mindennek. Szerintem azzal, hogy a negatív dolgot hangsúlyozza (hozzáteszem, átvéve ezzel az én tisztemet, amire senki nem jogosította fel), csak dacot vált ki a gyerekből.

Bízom benne, hogy előbb-utóbb meglesz a hatása a sok szép szónak, a az én fiam is túl lesz ezen. 4 hónapot "küzdöttünk" azzal is, hogy a bölcsibe délután bevitt keksszel kínálja meg az öltözőben lévő gyerekeket. Ma már ő maga mondja, hogy x.y. kislányt vagy kisfiút megkínálja, s már szalad is a kekszes csomaggal (s aztán elosztogatja a többieknek a maradékot, sőt még a szülőket is megkínálja). Lehet, hogy amit fentebb leírtam, megdöbbentő egy olyan anyuka számára, aki az osztozkodást gördülékenyebben meg tudta értetni a gyermekével. Az enyém, bár korábban egy tündéri, mindent azonnal felfogó, kérést teljesítő kiskrapek volt, mióta a szárnyait bontogatja, iszonyat betonfejűvé vált. Szóval én csak annyit kérek a magam és társaim nevében, hogy ha az az irigy gyerek 2-3 éves forma, emlékezz a szavaimra, s próbáld meg ő és az édesanyát is normál emberi lénynek tekinteni, s megmagyarázni a lánykádnak, hogy most nem szeretné odaadni, az a sajátja, s nagyon ragaszkodik hozzá, úgy mint te az x. babádhoz. Talán később megmutatja, egyre nézzük meg inkább azt a másik akármit. Azon a játszótéren ugyanis ha jól gondolom, azt is meg kell tanulniuk a gyerekeknek, hogy más játéka az a másiké, s ha nem adja, akkor nem nyúlunk hozzá, úgy ahogy pl. anya táskájában sem kotorászunk, mert az az anyué.

2011. jún. 28. 12:47
 12/13 A kérdező kommentje:

Utolsó!

Köszi, hogy leírtad ezeket, természetesen más kategória az, amikor egy 2-3 éves gyerek ragaszkodik a saját dolgaihoz, és más, ha a nagyobb. És az is más, amikor a gyereket nagyjából nem érdekli ki játszik a játékával, anyuka viszont őrködik felettük.

Ma pl. egy kisfiú "szuper" járgányokat hozott, a lányom rögtön ment, és elkérte (ez már nálunk is nagy szó, mert sokáig csak kikapta a játékot a másik kezéből). És mivel a kisfiú éppen játszott velük,én is elmagyaráztam a lányomnak, hogy most nem fogja megkapni, mert a kisfiúnak is éppen az kell, később talán odaadja. Nagy nehezen rá tudtam venni, hogy mással játsszon.

Aztán úgy is lett, ahogy mondtam. Kb 5 perc múlva megunta a kis srác, más játéka érdekesebb lett.

Nálatok is biztos javulni fog a helyzet, ez az a kor, amikor védik a saját tulajdonukat, és nehezen értik, meg, hogy ha valaki elveszi az övét, nem azt jelenti, hogy többet nem adják vissza. Mondom, nálunk is volt konfliktus ebből, de mostanában könnyebben meg tudom vele értetni.

2011. jún. 28. 14:09
 13/13 anonim ***** válasza:

Köszönöm! :-)

utolsó voltam

2011. jún. 28. 15:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!