Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hiszti, de nem szokásos, a...

Hiszti, de nem szokásos, a semmi miatt, hogy kezeljem?

Figyelt kérdés
Mostanában a lányom úgy hisztizik, hogy gyakorlatilag a semmi miatt képes a szoba közepén földhöz vágni magát és vonaglani, könnyek nélkül akár egy 20 percet is vergődni. Ha megkérdem, hogy most mi a fene baja van, akkor csak össze-vissza magyaráz, de nem a kérdésre válaszol. Mondom neki, hogy álljon fel, hagyja abba, akkor meg még jobban rázendít, elkezd üvölteni. Ha ráhagyom, akkor meg elkezdi a játékait dobálni. Ha bezavarom a szobájába, akkor ott üvölt és vagdalkozik. Egyszerűen nem találok rá magyarázatot, hogy mi leli ilyenkor! Ma ébredés után és most alvás előtt fordult vele elő. Napi egy ilyen "rohama" vagy minek is nevezzem van neki. Hogyan kezeljem? Én ráhagynám, hogy majd kifárad, abbahagyja, de nem, komoly kárt csinál a játékaiban néha és a játékaival.
2011. jún. 24. 13:16
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk is volt ilyen időszakunk. Bár a játékok csak az igazi nagy hisztit sínylették meg. Ilyenkor se méltattam figyelemre. Szépen nyugodtan higgadtan elvettem tőle őket. Elpakolgattam mindent a közeléből és addig csinálta amíg kedve tartotta.
2011. jún. 24. 13:22
 2/6 anonim ***** válasza:

Ranschburg tanár úr a következőt szokta javasolni.

1. a füled botját sem mozdítod, mintha mi se történne. továbbra is nyugodtan pucolod a zöldséget, vagy amit éppen csinálsz.

2. úgy teszel, mintha láthatatlan lenne. Szavakkal is megfogalmazod: Én nem értem, mikor Juliska ilyen csúnyán viselkedik, hirtelen eltűnik a szemem elől, sehol se látom. Nahát, nem értem, hova lett? Remélem, hamarosan abbahagyja ezt a csúnya viselkedést, és újra előkerül az én okos kislányom. - a gyerekek félnek a szeparációtól, az, hogy láthatatlanná váltak, számukra elég ijesztő alternatíva. A gondokodásuk mágikus jellegű, így simán belefér az ilyesmi, plusz ugye nem is vonná kétségbe, amit tőled hall.

Mondom, Ranschburg-tippek.

2011. jún. 24. 13:23
 3/6 anonim ***** válasza:

a semmi miatt nem szoktak hisztizni. valami oka biztos van, csak nem tudod kiszúrni. nekem is volt már párszor, hogy utólag jöttem rá, mi volt a baj.

tehát ne vedd úgy hogy "semmi miatt hisztizik", hanem vedd úgy hogy hisztizik. akkor meg már evidens hogy mi a teendő. amit amúgy is szoktál, ha hisztizik.

egyébként alvás előtt én már nem keménykednék vele, épp elég baj neki h fáradt + hisztizik.

alvás után meg...ki tudja, rossz periódusban ébredt fel, vagy rosszat álmodott. felnőttnél is van, hogy rosszkedvűen ébred, csak ő már nem hisztizik. az én kislányomnál is van, hogy úgy ébred hogy görbül a szája, akkor nem vegzálom, odafekszem mellé, simizem, ölelgetem, aztán ha látom hogy megnyugodott, akkor kelünk csak fel. ha előbb felkelnénk, akkor tuti sírás lenne ilyenkor. mondjuk 10-ből 9x mosolyogva ébred már mostanában, de néha előfordul. (2,5 éves).

2011. jún. 24. 14:25
 4/6 anonim ***** válasza:

Életkori sajátosság, nyugodj meg. Dackorszakban van. Ez szükséges az én-tudata kialakulásához, emiatt ismerkedik a mások és az ő közte levő határokkal, amit például ellenkezés kifejezésével "tesztel", és ezen folyamatok miatt könnyen válik frusztrálttá, ami gyakran kivált náluk (olykor elég intenzív) "hisztit", érzelmi kitöréseket.

Sok-sok türelem szükséges, érezz együtt vele, egyébként is megérzi, ha nem kongruens a felnőtt. Kongruencia: amit érzel, azt mutasd. De persze nem kell szélsőségesen megnyilvánulnod, és igyekezz odaadóan, pozitívan, empátiával érezni iránta; egy kisgyerek azonban még csak pár éve ismerkedik a világgal, neki igen nehéz dolga van, tudomásul kell venni a szélsőséges megnyilvánulásait, és csak akkor nem szabad engedni neki, amikor másnak, vagy önmagának árt és más veszélyhelyzetben, valamint ha "túlélési" kérdésről van szó.

Tilos büntetni a gyermekeket! Ilyen esetben is tilos; a legtöbb esetben gátolja a megfelelő fejlődést; ritka esetben lehet büntetni, mégpedig ignorálással (ideiglenes figyelemelvonás), de csak esetenként és csak 3 év felett!

A Ranschburg-os beírásra annyit, hogy nagyjából rendben lenne, de 3 év felettiek esetén, azaz a dackorszak elmúltával lehet esetenként ignorálni (ideiglenesen figyelmet elvonni).

2011. jún. 26. 21:17
 5/6 anonim ***** válasza:
. . . még valami az előző beírásomhoz: szervi probléma is hozzáadódhat az érzelmi kitöréseihez, pl. jön a foga.
2011. jún. 26. 21:19
 6/6 anonim ***** válasza:
. . . és egy harmadik beírás még tőlem: amikor érzelmi kitörése van a picurnak, vidd egy olyan szobarészbe, vagy bármi biztonságos részére a lakásnak, ahol nem tud se játékaiban, se saját magában, se másokban, se tárgyakban kárt tenni. (Egyébként nagyon helyesen írta valaki azt is: amikor elfáradt, nyűgös, az tovább fokozhatja a dackorszak jellemző megnyilvánulásait, vagy legalábbis ismételten kiválthatja a kisgyermekből.)
2011. jún. 26. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!