Ha láttok az utcán egy kerekesszékben ülő felnőttet vagy gyereket, és az ovis korú gyereked megkérdezi, hogy miért ül székben, akkor mit válaszoltok rá ott helyben?
Egyszer egy 5 éves kislánnyal beszélgettem erről, mert mondta, hogy mennyire viccesek és szerinte tök gáz (nem ezeket a szavakat használta szerencsére).
Elmagyaráztam neki, hogy szerencsétlen ember nem tehet róla és képzelje csak magát a helyébe, hogy mennyire nehéz élete van. Elszégyellte magát, hogy kinevette.
Őszintét. Mint lehetőleg minden (kis)gyermeki kérdésre. És egyszerűen, tömören. Írta is valaki: mert nem tud járni. Ha tovább kérdezz, időd, energiád függvényében arra is felelj neki, javaslom, ha elfogy a türelmed, vagy időd, akkor mondd neki, lényegében így: "ügyeseket kérdezel, örülök neki, de most nincs rá idő/elfáradtam, később feltétlen kérdezd meg ezt is és fogok válaszolni, kicsim".
Átlagos oviban is, államiak egy részében is pl. léteznek kifejezetten integrált csoportok is, ahol középsúlyos és nagyon súlyos fogyatékkal élő gyermekek is megtalálhatók a csoportban, hogy az átlagosak empátiája, szociális érzékenysége növekedjen, valamint a sérült megtapasztalhassa mások elfogadását, segítő attitűdjét.
Köszönöm a válaszokat.
Érdekes, nem ilyen válaszokra számítottam, vagy akiben nincs meg a kellő tolerancia a mássággal szemben, az nem is válaszolt a kérdésemre.
Félreérhető volt a kérdésem, szándékosan tettem így fel.
Az én nagy lányom kerekesszékes, és kivétel nélkül minden esetben azt a választ hallom, hogy "mert fáj a lába" és már rángatják is tovább a gyereket, nehogy merjen még kérdezni valamit. Szegény lányom sok éve mondogatja nekem, hogy de nekem nem is fáj a lábam.
Szegényt ezzel nagyon bántják, ő is látja, hogy mennyire megalázóan viselkednek a felnőttek a tolókocsi láttán.
Persze, én már csak legyintek, hogy ne törődj velük, buták, azt sem tudják, mit beszélnek.
Csak azt szerettem volna tudni, hogy mitől alakult ki ez a "fáj a lába" válasz, tényleg így gondolják e ezek a felnőttek, vagy csak könnyebb ennyivel elintézni?
Mivel ilyen válasz nem jött, ezt most nem tudtam meg.
És a lányod milyen választ tartana elfogadhatónak? Az, hogy "beteg" nem bántó a számára?
Sok esetben nem tudni, konkrétan miért kényszerült tolószékbe valaki, nem látni egyértelműen, mint az amputáció.
erre a kérdésre azt mondom, jó kérdés.
és nehéz kérdés is, mert a szülőnek nem lehet 1xrű dolga erre válaszolni.
mikor engem szoktak látni gyerekek, akkor ugye egyből érdekli őket, h na, most mi van, mert még nem veszett ki belőlük az érdeklődés, és képesek nyíltak, őszinték lenni.
a szülők 1ik válasza erre, h fáj a bácsi lába. ez sztem alapból rossz válasz 1 gyereknek, mert a "fáj" 1 félelmet keltő kifejezés. "ne nyúlj a tűzhelyhez, mert megéget és fájni fog".
lehet még azt mondani, hogy a bácsi (néni lába gyenge). vagy volt már olyan szülő is, aki azt mondta: nézd, milyen jó kis autója van a bácsinak.
kérlek benneteket, ne mondjátok a gyerekeknek azt, hogy fáj, mert ez félelmet keltő, elidegenítő képet alkot.
köszi a társaim nevében is, hogy érdekel a kérdés! :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!