Akinek jó későn kezdett el beszélni a gyermeke (2,5-3 évesen), volt amiben kifejezetten ügyesebb volt a társainál csecsemő/ babakorban illetve lett a későbbiekben kiemelkedőbb?
Annyira érdekeseket írtok, csak olvasom meglepetten :-)
Kíváncsian várom már a fiam mikor kezdi el, még csak 5 szót használ :-( És a mások által igen értelmesnek mondott tekintetén kívül egyelőre nincs sok biztatóan kiemelkedő dolga (inkább csak csendes, alapos megfigyelő, óvatos, megfontolt kisfiú), de majd beszámolok, amint lesz miről :-)
Elég későn kezdett beszélni, két éves koráig semmit nem mondott, két évesen is csak olyanokat, hogy bumm meg hamm. Két és fél évesen kezdett szavakat mondani. Most ősszel lesz négy éves. Amiben kiemelkedően ügyesnek mondanám, az talán pont az, hogy hatalmas szókincse van, ráadásul teljesen adekvátan használ olyan kifejezéseket, amiket gyerekek egyáltalán nem is szoktak használni. Mindent megjegyez, amit hall, és használja is, amit már tud. Illetve nagyon logikusan gondolkodik, rögtön megérti az összefüggéseket.
Nem fényezni akarom a gyerekemet, csak pl. a bölcsiben is tényleg azt mondták róla, hogy az egyik legokosabb gyerek a csoportban. Na nem mintha egy áldott jó gyerek lenne, sőt... De azt mindenhol el szokták mondani, hogy ritka jóképességű gyerek :)
Baba korában nem mondanám, hogy kimondottan ügyesebb lett volna valamiben, talán egy-két mozgást hamarabb csinált, de nem kiemelkedően hamar. Inkább csak annyi, hogy ami mozgást már megtanult (pl. megfordulni), azt iszonyú hamar "begyakorolta". Ami egyszer sikerült neki, azt már utána kapásból tudta. Viszont pl. felülni sokáig nem tudott egyedül. Kúszni, mászni, felállni nagyon gyorsan megtanult, de felülni valamiért nem akart akkor, amikor a többi gyerek.
_Jún 20. , 21.31 -esnek (jelenleg 3.5 éves kisgyermekével) :
_Kivételes eset a gyermeked e vonatkozásban, tehát nem fejlődött rendesen a beszéde. Ha egy szakember ilyen marhaságot mond, mint amiket nektek, akkor sajnos esélyes volt a szomorú folytatás, együtt érzek veletek...
NEM a szakkönyvek szerint jártak el, és a gyakorlati tapasztalat se azt mutatja, mint amit nektek mondtak. Hacsak nem érte el még a kb. 2 év 10 hó életkort, amikor elbagatellizálták az esetét.
A helyzet az, hogy ha a 3. szülinap felé még nem beszél néhány szavas tőmondatokban érthetően, némi szókinccsel (nem értek annyira hozzá, hogy megsaccoljam, de a 100-tól a több százig között van a minimum elvárható ekkor, de a kiejtés nem baj egy bizonyos fokig, ha nem elég tiszta), akkor először szervi kivizsgálás szükséges sürgősen, hogy ki lehessen azokat zárni, és ezután, vagy evvel egyidejűleg a pszichés, és finommotorikus, kommunikációs tevékenységeket fejlesztő szakemberhez kell vinni: pl. nevelési tanácsadóban elirányítanak, valszeg egyrészt logopédushoz, és gyógypedagógus ,vagy gyermekpszichológus foglalkozik majd vele, pl. lehet, hogy csak játékterápiát fognak alkalmazni, szóval nem kell megijedni. Bár így már egy picit késő, de gondolom van még esély korrigálni...
Tudat alá fojtott kellemetlen élmény is közrejátszhatott a kialakulásában, de persze sokféle oka lehetett, esetleg szervi is (mandula és hallás: rendben volt, vizsgálva volt 2-3 évesen??)
Kedves előző beírónak:
El vagyok képedve!! Halál komolyan sorozatban kifogtál ilyen "szakembereket"?! Erre most csak finomat annyit jegyzek meg: pech :( ... Együtt érzek veletek, tényleg.
Igen, valóban szerencsés lett volna időben erőltetni az utánajárást, a megfelelő szakemberek keresését, de ezt -megfelelő infó hiányában- nem tudhattad; remélem, nem hibáztatod magad? A illetékes szakemberek hibáztak, de talán még van reményetek korrekcióra (nem ilyen szakirányban végeztem, nem kompetenciám, nem tudom a jelenlegi esélyeteket, pláne látatlanban nem).
Nézd, nem vagyok se logopédus, se pszichológus, se orvos, de szakmám okán alapszinten belelátok bizonyos vonatkozásokban abba, hogy kisgyermekkorban hány évesen és milyen problémával vagyok köteles megfelelő szakemberhez irányítani a rám bízott gyermekeket (nem a jelenre írom, ugyanis aktuálisan munkanélküli vagyok, olykor babysitterkedem, bár mostanában ezt csak hébe-hóba), és döbbenten olvasom, mennyire félvállról vettek titeket...
Kedves kérdezőnek:
igen, ezért állítottam be loginom adatainál az emailküldési lehetőséget számomra.
_ A kedves kérdező és általában mások számára:
Majd' elfeledtem ismét jelezni, hogy ha ír nekem valaki email-t, akkor
a TÁRGYBA ÍRJA BELE, megkérem:
gyakorikerdesek,
vagy valami hasonlót, lehet ".hu" a végén, az mindegy, csak utaljon rá, hogy gyak.kérdések,
és lehetőleg ez UTÁN a tárgyba folytatásképp esetleg utalhat a témára (pl.: beszédfejl., szobatiszt., beilleszk.probl., gyermeki lélek, stb)
A lényeg: ne maradjon ki a tárgyból, hogy "gyakorikerdesek", különben nem tudhatom, vírusos levél, vagy spam, vagy a spamszűrőm automatikusan spam mappába teszi és nem veszem észre, stb.
Ha innen ír valaki (első esetben innen, légyszi'), akkor nem biggyeszti be a rendszer automatikusan a tárgyba, hogy innen írtad! Ezért írjátok bele, légyszi'! Köszönöm a megértést. :)
(A kibontott levél tartalmában már szerepel egyébként, hogy innen érkezett, de ha egy kamu vírusos levelet küld egy bot (robot) progi valakinek, akkor már késő lenne kinyitott levél esetén.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!