Szobatisztaság?! Te mit tennél, ha a gyereked pisilés terén szobatiszta, de a kakilás terén nem?
Köszönöm az újabb válaszokat! Kakikönyvet olvastuk.
Próbálok türelmes lenni. Az a bajom az egésszel, hogy még akkor sem szól, ha már benn van a bugyiba a kaki. és ha megkérdezem, akkor letagadja! Engem ez a része aggaszt a legjobban!
A 4 éves korig ráér szobatisztává válni a gyerek gondolathoz annyi a hozzáfűznivalóm, hogy meg kell kérdezni egy óvodai dadust, vagy óvónőt, hogy ő ezt hogy gondolja 20-25 gyerekkel naponta?! De félre ne érts, nem akarom a gyereket siettetni.
Köszi mindenkinek a választ, remélem megoldódik gyorsan a probléma.
"A 4 éves korig ráér szobatisztává válni a gyerek gondolathoz annyi a hozzáfűznivalóm, hogy meg kell kérdezni egy óvodai dadust, vagy óvónőt, hogy ő ezt hogy gondolja 20-25 gyerekkel naponta?! De félre ne érts, nem akarom a gyereket siettetni. "
Mint az előbb megjegyezte valaki, csak megerősíteni tudom: a gyerek ráér ez esetben 4, 4 és fél évesen oviba menni. Fel se veszik az állami ovikba, se a legtöbb magánoviba aki nem szobatiszta még (egyedüli kivétel az óvodai felvételnél, ha néha még alvás közben bepisil a gyerek, az "belefér").
Ha csak a 4. szülinap felé lesz szobatiszta, az nem jelent fejlődésbeli elmaradást, ezt akarom kihangsúlyozni; tehát ne aggódj. :) Hiszen a gyerekek, "tudat alatt", ösztönösen különféle SORRENDben helyeznek hangsúlyt a különböző képességeik fejlesztésére! (Járás, beszédfejlődés, szobatisztaság, motoros képességek, szociális készségek... ki előbb beszél érthetően megfogalmazva tőmondatokban, mint más, vagy előbb kezdett járni, mint az átlag, de később lesz szobatiszta, mint az átlag, stb stb, sokféle variáció jellemző a kisgyermekek képességei fejlődésének sorrendjére.)
-----
"Az a bajom az egésszel, hogy még akkor sem szól, ha már benn van a bugyiba a kaki. és ha megkérdezem, akkor letagadja!"
Erős a gyanum, hogy valamiért nincs meg gyereked és közted a teljes bizalom (netán fél attól, hogy kikap), gondold át, így van-e netán és ha igen, akkor mivel váltod ki, netán a párod hozzáállása okozta, ha ez a helyzet? Gondold át, ha nem ez az oka, netán valami más pszichés ok lehet, és mi az? Lehet hogy nem azt mutatod olykor ,amit érzel, tehát nem vagy kongruens? Vagy csupán arról lehet szó, hogy túlaggódod a szobatisztaság folyamatot és szorong emiatt a gyereked, hogy nem mer szólni - lehet, hogy ez és csupán ez az oka, vagy egyéb okok miatt aggódsz, netán párkapcsolati probléma, munkahely okán? (A kisgyerek megérzi a felnőtt érzelmeit, főleg szüleiét!) Gondold át, adtam pár kiindulási pontot, látatlanban nehéz nekem mint kívülállónak belelátni a családi vonatkozásaitokba, magánéletedbe, és különösebben nem is tisztem. Kitartást és sok türelmet kívánok, a folyamatotokkal nincs katasztrófa, sőt, apróbb gondok e téren mindenhol adódnak, nálatok sincs nagy probléma, és ráadásul időben vagytok bőven. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!