Hány éves korig szokás etetni?
Nekem másfél -2 évesen már próbálkozott, de akkor még nem volt elég ügye. 3 évesen ment oviba, ott már önállóan evett. Pontosan nem emlékszem mikor kezdett teljesen önállóan enni, de 2 és 3 éves kora között.
4 évesen már egyedül kéne ennie..
Szerintem ez a szülő döntésének a kérdése, mert a gyerekek, ha hagyják őket, egészen kis kortól tudnak egyedül enni, és még hozzá ügyesen is.
Én önállóságra törekedtem ebben a kérdésben, kanalat onnantól kaptak a kezükbe, hogy hozzátápláltam őket. Rögtön a családi asztalhoz ültek (asztalra csatolható etetőszékbe), így megtanulták, hogy mit hogyan kell. Kb. egy éves kortól egyedül esznek kanállal és villával (a szájuk méretének megfelelő fém evőeszközzel, és nem használok műanyag edényt sem, hanem a saját kerámia táljainkat és pici üveg poharat). Kb. másfél éves korig a levesnek csak a sűrűjét tettem a saját tányérjukba, levet egy külön kanállal én adtam nekik a saját levesemből, és onnantól már a levét is egyedül ették. Kb. 3 éves korig kaptak műanyag előkét, amin az ölüknél van egy "felfogó rész", ami lecsöpög, vagy leesik az oda megy.
Én így szerettem, persze kell takarítani, de nekem többet ér, hogy együtt eszik a család, mint hogy külön kelljen "etetgetni".
Olyan ismerősöm is van, aki viszont azt mondja, hogy ő meg a koszt és koszt nem bírja elviselni az asztalnál, így viszonylag sokáig (két éves korig) etette a gyerekeit, gondolván, hogy addigra már amúgy eléggé megügyesedtek, és akkor kb. 2 hét alatt megtanulnak egyedül enni. Ez is jó megoldás.
A négy éves kort túlzásnak érzem mindenképpen.
2-3 vagyok.
Az még eszembe jutott, hogy előfordul olyan eset, hogy nagyon fáradtak/nyűgösek, ilyenkor egyik-másik kéri, hogy etessük meg őket, ennek eleget szoktunk tenni, illetve még olyan időszak is van, hogy amikor a kis tesót etetjük, akkor a nagyobb, aki már amúgy teljesen önálló, kéri, hogy etessem, mintha baba lenne, ezt sem szoktam elutasítani. :o)
A kislányom 2 éves. Teljesen önállóan eszik, a levest is egyedül kanalazza. Szépen, tisztán eszik, csak a leves csordogál még mellé.
Másfél évesen kezdte a próbálkozást, akkor már eltolta a kezem és saját maga akarta fogni az evőeszközt.
Azért hozzáteszem, hogy viszonylag "rossz evő" gyermek, így néha előfordul, hogy bele-beleteszem a szájába a falatot még játék közben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!