Miért hoz ajándékot az újszülött kistesó a nagytesónak?
Ez egy kedves gesztus. Ha még a nagy is pici, akkor nem jön rá, hogy a tesó még meg sem tudja fogni.
Nálunk a nagy minden nap bejött látogatni a kórházba és minden nap kapott a tesótól egy pici plüsst és egy kis édességet/tejszeletet. Jól esett neki, örült neki.
Itt nem a nagy ajándék a lényeg, hanem a gesztus. Ő is kapjon valamit, és ne csak mindenki az újszülöttel foglalkozzon. Szerintem ez teljesen rendben van így.
Én pl direkt szóltam mindenkinek az első 1-2 hónapban, hogy először a nagyot dicsérjék meg, először vele játszanak, és csak utána foglalkozzanak a picikével.
Így elkerültük a féltékenységet :)
Az utolsó dologgal egyetértek, amit írtál, a naggyal foglakozzanak először, de szerintem az ajándék felesleges. Komolyan, azért szeresse és azért örüljön neki, mert a tesója és mert eddig is örült hogy lesz, várta. Szerintem ha bevonom őt mindenbe mint eddig, nem lesz féltékeny.
Én a kórházba sajnos nem tudom behozatni majd, mert nem jöhet be csak a folyosóig, ahova a picit nem tolhatom ki, és nem értené miért nem mehetünk együtt haza :(
Attól fugg mekkora az a nagy. Nálunk 2 éves volt, és a picibaba egy tigrises párnát hozott. Orült neki nagyon, persze a kisbaba dologgal látszott sokáig nem tud napirendre térni., hogy most mi is van, de aztán szépen lassan megszokta. Nem volt ővele gond meg semmi, csak épp látszott, hogy zavarban van időnként.
Mindenbe bevontam, ő volt az én nagyfiu barátom, nem is volt féltékeny, egészen 1 éves koráig amikor megtanult a kicsi menni. Azóta vérre megy a játék... Na de eltértem a témától, nem azért fogja szeretni a kistesót mert hoz valamit. Mint minden gyerek szereti az ajándékot, a kistesó érkezése akárhogy is nézzük, óriási változás az életében esetleg trauma is, minden gyerek másként éli meg. És ha a tesó olyan kedves és hoz egy kis akármit érzi a nagy hogy vele is torődik a tesó. Szerintem nem hülyeség.
Már bocs, de ez nem így működik a gyerekeknél, hogy azért szeresse mert a tesója. Neked könnyű szeretni a kicsit, mert te hívtad életre, várod, már a pocakodban szereted. Sokszor még az apukáknak is nehéz elfogadni az új kis jövevényt, hát még egy kisgyereknek, aki először csak azt érzi, hogy a kicsi miatt neki kevesebb jut anyából. NEm ismeri a picúrt, nem lehet vele se játszani, se beszélgetni, semmit. Még meg se foghatja nagyon ha ő is kicsi. Nálunk 2,5 év van a két gyerek között. Hozzám sem jött be a kórházba, mert nem lehetett, de mikor mentünk haza a tesó egy babát hozott neki. Eltelt másfél év, de azóta is imádja és emlegeti hogy azt a kicsitesó hozta neki, mikor megszületett. Ez egy gesztus, hogy érezze, ő is fontos, a kistesójának is, és a tesó is várta hogy találkozzon vele.
Az pedig szép gondolat hogy a nagyot bevonod mindenbe, de mi van ha nem partner erre, mint például az én lányom. Fél évig, még egy pelust sem volt hajlandó ideadni az asztalról ha kértem, pedig rengeteget foglalkoztam vele is, de ő mégis úgy élte meg, hogy a kistesó miatt nincs idő rá. Oviba is csak 4 évesen vittem, mert mikor 3,5 évesen próbálkoztunk akkor üvöltött és újra bepisilt.
Nem minden alakul úgy ahogy előre eltervezed. Ha van bármi ami megkönnyítheti a nagynak az elfogadást, azt ki kell használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!