Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Keresztény anyukák! Hogyan és...

Keresztény anyukák! Hogyan és mennyit adtok át kisgyermeketeknek a húsvéti ünnep mivoltjából?

Figyelt kérdés

Nekem most 3 éves a nagylányom. A tavalyi mi igazán nem érdekelte. Nem tudom, hogy ebből az egyházi ünnepből képes-e valamit is felfogni. Nem akarom elvinni az ünnepet a "húsvéti nyuszi ajándékot hoz" irányba. Van hagyományos tojásfestés, meg jönnek a locsolkodók is. De nem tudom, hogy a HÚSVÉT, mint egyházi ünnep, hogyan fogalmazható meg neki, hiszen mi hagyományosan menni fogunk templomba (ahogy minden hétvégén).

Köszönöm a válaszokat

2011. ápr. 8. 10:58
 1/9 anonim ***** válasza:
Én kicsi koruktól meséltem nekik abibliai történetekt is. Így Jézus születésének és halálának történtét is ismerték. Nincs egy Képes Bibliátok vagy Germek Bibliátok? Nem kell nagyon belemenni még, csak az ő szintjének megfelelően mesééld el neki, mit is ünneplünk Húsvétkor!
2011. ápr. 8. 11:04
 2/9 anonim ***** válasza:
Én nem anyuka vagyok, hanem au pair egy keresztény családnál, a kétéves kislánnyal mi képeket nézegetünk, van képes Bibliája. Ilyen kicsi korban még legfeljebb csak maguk a történetek vagy a színes képek érdeklik a kicsiket, a mélyebb dolgokat nem igazán értik meg, ez majd később magától kialakul, ha sokat beszélgettek a hitről.
2011. ápr. 8. 11:08
 3/9 A kérdező kommentje:

A Mesélő Bibliát szoktuk olvasni. Nagyon szereti. Csak azt nem tudom, hogy ezt a keresztút-halál-feltámadás dolgot hogyan lehet az ő szintjükön elmagyarázni.

Anyósom (nem vallásos) nagyon nyomja a "nyuszi-ajándék" nézetet.

Nem nagyon szeretném, ha erről szólna ez az ünnep.

2011. ápr. 8. 11:10
 4/9 anonim ***** válasza:
Szia! szerintem , a nagy misztérium nem való ilyen kicsinek verbálisan sehogy!!! De karonülő gyerekkel is már elmegyek a szakrális szertartásra, amit megél belőle, az pont elég, az pont jó. Azt érzi, neked mennyire fontos, mennyire érzed szívedben - és arra fog emlékezni fegész életében. De a szavaidra nem, nem is értené, sehogy. Van egy szép(még ez is inkább 5-6 évesen) kép, amit érthet: a hernyó bebábozódik "eltűnik" átváltozik és gyönyörű pillangóként száll az égre. (de szigorúan nem mondanék neki semmi magyarázatot, csak a tényt, esetleg játékokkal eljátszva. üdv-anna
2011. ápr. 8. 11:10
 5/9 A kérdező kommentje:

11:10esnek

A gyermek pont abban a korban van, hogy mindent megkérdez: miért így? miért van?

Amúgy a bebábozódásos képnek mi köze a húsvéthoz?

2011. ápr. 8. 11:13
 6/9 anonim ***** válasza:

a mi ez? miért? -ekre is csak KÉPszerű, meseszerű lehet a válasz, különben nem érti - és azért is kérdez tovább: )))

nagyon sok köze van: átváltozás, metamorfózis, szineváltozás, feltámadás -de csak Neked mondom, kedves anyatárs!

1Kor 15,42 Épenígy a halottak feltámadása is. Elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban;

1Kor 15,50 Azt pedig állítom atyámfiai, hogy test és vér nem örökölheti Isten országát, sem a romlandóság nem örökli a romolhatatlanságot.

1Kor 15,53 Mert szükség, hogy ez a romlandó test romolhatatlanságot öltsön magára, és e halandó test halhatatlanságot öltsön magára.

1Kor 15,54 Mikor pedig ez a romlandó test romolhatatlanságba öltözik, és e halandó halhatatlanságba öltözik, akkor beteljesül amaz ige, mely meg vagyon írva: Elnyeletett a halál diadalra.

2011. ápr. 8. 11:26
 7/9 anonim ***** válasza:
Engem most jól megfogtál ezzel a kérdéssel, mert bár mi is vallásosak vagyunk, nálunk a nyuszi nem esik ki a pikszisből. 4 és 2,5 évesek. A húsvét misztériumát én is akkor értettem meg, amikor tizenévesen elmentem virrasztásra...
2011. ápr. 10. 13:08
 8/9 anonim ***** válasza:

szerintem a kettő nem zárja ki egymást.

Én nem vagyok vallásos, így saját érzést nem tudok mondani. De a fiam egyházi óvodába jár és egyik ünnepnél sem zárták ki egymást a világi és egyházi dolgok.

Beszéltek, tanultak Szent Miklósról és jött a Mikulás, ajándékokkal. Karácsony szintúgy. és most húsvétkor is természetesen meg van az egyházi, keresztényi oldal és a világi, materiálisabb is.

Nem is értem miért kéne a kettőt külön választani, hiszen a kettőnek nem sok köze van egymáshoz.

2011. ápr. 10. 22:48
 9/9 anonim ***** válasza:

Nos úgy történt, ahogy írtam.

A katolikus óvódában átmentek a kápolnába keresztútra és míg ott voltak a gyerekek, beugrott a húsvéti nyuszi a csoport ablakán és ott hagyta az ajándékot nekik. Egy feldíszített dobozban csokoládét és egy aprócska, felakasztható kiscsibét.

Úgyhogy, ha az oviban az húsvét ünnepe és a nyuszi ajándékot hoz nem zárja ki egymást, sőt erőteljesen jelen van mindkettő, szerintem a mindennapokban sem kell.

2011. ápr. 23. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!