Junius 2-án született fiam majd évvesztes lesz?
Az évvesztes azt jelenti, hogy a gyermek június 1. és december 31. között született. Vagyis a 6. életévét nyáron vagy később tölti be. Ők abban a tanévben nem iskolakötelesek.
A „nyári” gyerekek (június 1. és augusztus 31. között születettek) beírathatók iskolába (hiszen az iskolába lépéshez szükséges kort, a 6. életévet elérték), ám ezt csak különösen jó képességű gyerekeknél szokták javasolni a szakemberek. Ehhez ugyanis szakvélemény kell, melyet a nevelési tanácsadó állít ki. Ha a vizsgálatok alapján alkalmas az iskola megkezdésére, a beiratkozásnak nincs akadálya.
Hát én nagyon nem akarom, hogy évvesztes legyen! :-) Remélem megoldható lesz, hogy menjen iskolába.
:-)
Köszönöm a válaszokat!
Nem értelek! Miért gondolod, hogy ez év vesztés? ez egy régi, buta hozzáállás, ne haragudj! Manapság a gyerekek nagy többsége 7 éves korában megy iskolába. Ők nem veszítenek egy évet, hanem épp, hogy kapnak egyet arra, hogy gyerekek lehessenek!
különben valóban, a szülő kérésére, szakértői javaslattal akár a szeptemberi gyerekek is beírathatók iskolába... csak, hogy megéri-e, az már más kérdés. nekem 4 gyerekem van, közülük 3 már iskolás. Mindegyik elmúlt 7 éves, mikor megkezdte az első osztályt... a fiam pl. februárban töltötte... A pici lányom augusztus végén született és örülök, hogy ő is 7 évesen fog menni...
Nem maradnak így se le semmiről, érettebbek, strapabíróbak, terhelhetőbbek lesznek. egy tantónő anyuka
BOcsi, de hogy ezt a kifejezést, hogy "évvesztes" - nem én találtam ki! Még ha nem is vesztenek évet ezek a gyerekek- ettől még így hívják ezt a helyzetet.
Én meg azon az állásponton vagyok- hogy jobb lenne, ha iskolába menne, vagy én sem értem egészen ezt, nem 6évesen mennek iskolába a gyerekek? MÁr 7évesen kezdik az első osztályt? Azt sem értem, hogy a kisebbik fiam, aki márciusi születésű- ő is évvesztes lesz?? Hogyhogy a februári gyerekek is évvesztesek??
Ha betöltött 6évtől lehet kezdeni az iskolát, én szeretném ha el is kezdenék.
De nem kell ezen kiakadni- mások úgy gondolják, hogy inkább 7-8évesen menjen a gyerekük elsőbe, én meg így.
Nem vagyunk egyformák.
Mégegyszer köszi a válaszokat%
Senki sem akadt ki... csupán tényeket írtam. Az "év vesztes" szónak a mai világban teljesen megváltozott a jelentése. Manapság,-ahogy már írtam is- a gyerekek többsége csupán 7 évesen kezdi az iskolát. Sok szülő pontosan úgy gondolkodik, hogy inkább kapjon a gyerekük még egy felhőtlen évet az óvodában és csak ez után jöjjenek a kihívások. Hogy egy példát mondjak: kolléganőm 1. osztályosai közül csupán 4 gyerek kezdte 6 éves korában az iskolát, a többi már közelebb volt a 7-hez vagy be is töltötte... 28-an vannak az osztályban.
Az én fiam februári, őt be kellett annak az évnek az áprilisában íratni az iskolába, mikor betöltötte a 6-ot, de ugye, a szülőnek joga van hozzá, hogy egy évig még visszatarts az oviban... ehhez még engedély se kell. Csak szólni kell beíratáskor, hogy a gyerek marad még egy évig. A törvény úgy szól, hogy a május 31-ig a 6 évüket betöltő gyerekeket kötelező beíratni, de a szülő kérésére vagy nevelési tanácsadó javaslatára még maradhat egy évet az óvodában. A május 31-dike után születettek a szülő kérésére beírathatók... de mindenképpen nevelési tanácsadói vélemény kell a felvételhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!