Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Pavor rohamok? Mire vezethető...

Pavor rohamok? Mire vezethető vissza? Mit lehet tenni ellene?

Figyelt kérdés
lehet hogy nyugodt légkör teremtésével elmúlik?!
2011. márc. 12. 21:03
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerencsére nálunk nincs ilyen gond, de én úgy hallottam egy érintett ismerős anyukától, hogy idegrendszeri eredetű problémáról van szó (fiúknál gyakoribb), az agy érettségével és intenzitásával függ össze. Általában ha napközben valami erős érzelmi vagy intellektuális inger éri a gyereket ( nagy öröm vagy bánat, vagy pl meseszínház ami által kimerül a figyelme és az agyat nagyon leköti az élmény feldolgozása), olyankor gyakrabban fordul elő roham, mint egy átlagos esemény nélküli nap után.

Ők a benyugtatózást elutasították, próbálkoztak homeós készítményekkel, de nem sok sikerrel. Viszont a felébresztéses módszer egy hónapon belül jelentős javulást hozott! Ennek az a lényege, hogy elalvást követően 1 órával felébreszti a gyereket TELJESEN, tehát legyen tudatánál, és csak azt követően alhat vissza. Ők úgy csinálják, hogy felébresztik, át kell öltöznie másik pizsibe mert akkorra rendszerint már csurom víz a gyerek, megtörlik a haját, megmossák az arcát, váltanak vele pár szót, aztán kicsit összebújnak míg megint elalszik. 1 hónap alatt elmúlt a rendszeres roham, már csak szórványosan fordul elő. Bár többször benéznek hozzá elalvás után ha szerintük necces napja volt, és ha látják hogy nagyon nyugtalan+izzad,akkor inkább keltik.

Egyébként kb 1 éves kora óta szenvedtek ezzel, most 8 éves a fiuk és majd egy éve tünetmentes.

2011. márc. 12. 21:16
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Az én lányomnál is volt ilyen, kb 1 éven keresztül, heti 3-4 alkalommal. Kivizsgálták -epilepszia gyanú, mandula duzzanat, vérvizsgálat, neurológiai zavar: minden negatív volt. Kiváltó okot sem találtak: nem nézet tv-t, nem volt stresszes környezet, semmi trauma nem érte. Nekünk annyit mondtak, erre nincs gyógymód, majd elmúlik. Az ébresztést mondta egyedül a pszichiáter, hogy talán segíthet, de csak kitolódott a roham: nem éjfélkor kezdett örjöngeni, hanem hajnali kettőkor...
2011. márc. 12. 21:27
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Mi most éppen a közepében vagyunk a dolognak,hetente többször,majdhogynem naponta jelentkezik a dolog nálunk.

Néha úgy,hogy csak alvajárás- szerű ,mert nem kétségbeesett kiabálás van,csak beszél,nyitott szemmel,ül az ágyban,de igen gyakran tipikus pavorként,az első válaszíró nagyon jól írta le,akár pozitív,akár negatív dolog történik aznap vele akkoris kiváltja,nem védhető ki sem a nyugodt esti lefektetés sem semmi által.

Voltunk pszichiáternél aki azt mondta,hogy élettani sajátosság,nem kell vele semmit sem csinálni,megnyugtatott,hogy nem azért van,mert nem jó az itthoni légkör,szeretetteljes ,nyugodt a hangulat.

Viszont rányomja lassan az egész család éjszakáira a bélyegét,este miután elaludt a kisfiúnk,már fülelünk,egyszer csak halljuk,hogy a kétségbeesett ordítás ismét jelentkezik,szaladunk,van,hogy az ágyon áll,úgy hadonászik,van,hogy jéghideg verítékes...ha úgy láttjuk,akkor fogjuk és magunk közé vesszük,de teljesen ott sem maradnak el ezek a tünetek,van,hogy hajnali egyig négyszer beszél álmában.

2011. márc. 12. 22:03
 4/10 anonim válasza:

Sziasztok!

Az én nagy fiam (12éves) is Pavoros!

Ti mint tapasztalt szülők mert már ez nagyon régi poszt,tudnátok segíteni,hogy nektek az évek múlásával mi vált be,elmúlt e az éjszakai felriadás?!

2018. okt. 9. 14:24
 5/10 anonim ***** válasza:
12 evesen Pavoros ? Általában az a legmagasabb kor, amikor elofordul.... Az én gyerekem 2 éves korától 4 évesig szenvedett vele... Vagyis inkább én, ő nem érzékelt belőle semmit ha másnap rákérdeztünk. Biztos mondta az orvos is, hogy nincs rá gyógymód, csak majd kinövi. 2. voltam
2018. okt. 9. 14:40
 6/10 anonim ***** válasza:
Bőcs, mellé ütöttem, 3-4 éves kora között volt.
2018. okt. 9. 14:41
 7/10 anonim válasza:

Nálunk kb 10 éves kora körül volt az első tünet,rettenetesen megijedtünk felült az ágyban tágra nyitott üveges szemmel ordított,nézett egypontra,láthatóan nem volt magánál!kb egy perc mulva vége lett megnyugodott és vissza feküdt magától és reggelig aludt,semmire nem emlékezett reggel.

Voltunk EEg vizsgálaton ott mindent rendben találtak.

Van ,hogy alva jár,vagy csak felül az ágyában és beszél...

Most 12 éves....sajnos még most is előfordul,van hogy azt hisszük ,hogy túl vagyunk rajta,mert hónapokig nem jelentkezik,s jön éjszaka a semmiből újra a pavor roham. Akkor hetente egyszer kétszer jelentkezik.Üvölt csapkod,csak hát a 12éves fiú gyereknek van már ereje is....ezt gyakran a saját bőrünkön tapasztaljuk,néha azt hiszem ennek már sosem lesz vége.Bár nekünk is azt mondták ,hogy a kamasz kor végére majd kinövi,nincs rá gyógymód.

2018. okt. 10. 08:26
 8/10 anonim ***** válasza:
Ébreszd fel. Az az egy segít. Nem tudom nálatok mi lenne a leggyorsabb mód az ébresztésre, nálunk a lámpa és a tapsolás vált be, azzal kb 5 perc alatt magához tért. Mármint ébreszd ha rohama van. Anno a pszichiáter amúgy azt javasolta, éjfél előtt ébresszem fel és áltassam vissza, de ettől kitolódott a roham. Így aztán ezt elhagytam és helyette a rohamkor ébresztettem.
2018. okt. 10. 09:25
 9/10 anonim válasza:

Köszönöm a tanácsot!:)

Ő ébreszthetetlen ilyenkor! Míg a roham el nem múlik!

Még jó ,hogy csak pár percig max 5,néha csak egy perc az egész!

Néha már elaludni sem merek éjfélig,hogy ne álmomból kelljen erre ébredni.

Nektek már elmúlt a pavor?

2018. okt. 10. 09:41
 10/10 anonim ***** válasza:

El, az én lányom már 15 éves.

Fel kell ébreszteni, az az egy fog segíteni. Keresd meg, hogy mire ébred. Ha csak egy percet nyersz vele, az is valami

2018. okt. 10. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!