3 év körüli gyermekeddel közöltél halálhírt?
Mit mondtál? Hogy fogadta?
Meghalt nagypapám, lányom dédipapája. Igaz nem volt része a mindennapunknak, az ország másik végén élt, havonta egszer láttuk, néha egy -egy hetet ott voltunk. De nemsoká megyünk, és biztos keresni fogja...
Dédimama még van.
Velem közölték, hogy dédi elment a mennyországba, most már jó neki. Sírtam, kerestem, de aztán megbékéltem. Mindig azt mondtam, mikor eszembe jutott, hogy már jó neki ott...
2 éves voltam, mikor történt, de erre emlékszem.
Szerintem nem kellenek a körítések.
Ilyen korban kell ezekre a dolgokra megedződni,tapasztalatból mondom.
Szerintem szolidan közöld vele hogy eltávozott,mert már nagyon öreg volt.
Szia,
az én fiam 3 éves múlt. Nemrég kérdezte, hogy ki az ő nagypapája.
Elmondtam neki, hogy neki nincs, mert mindkettő meghalt. Betegek voltak, elaludtak (mert nem tudtam megmagyarázni másként), nem ébredtek fel. Angyalok vitték őket a mennyországba, ahonnan figyelnek bennünket. Időként eszébe jut, és kérdezget róluk, dolgozik rajta a kis agya.
Nálunk is sajnos nemrég történt haláleset,az apósóm halt meg.Gyermekeim 4 és 2 évesek,annyit mondtunk nekik,hogy a papa nincs többet,nem találkoznak vele többet.Ők még annyira kicsik,nem is fogják fel.Eddig még nem keresték,pedig azóta már voltunk anyósómnál.Ha képen megmutatjuk nekik,a fiam azt mondja,nem tudja ki van a képen-pedig jól ismerte-a kislányom mondja,hogy papa van ott.Ez is érdekes.
Sztem nem kell annyira magyarázkodni a 3 éves gyerekednek,ha keresi,esetleg azt mondod,elment messzire és nem jön már vissza.
Dédimamát pont tegnap temettük el. Én elmondtam a 2 évesemnek, hogy dédimama felment az égbe jöttek érte az angyalkák és mutatja a kis kezével, hogy hogy repülnek az angyalok.
Szerintem mond meg neki.
Nálunk 2,5 éves volt a gyerek, amikor a dédimama meghalt. Nem volt a minden napunk része, így én nem mondtam el neki semmit. Kis szeleburdi volt, az a fajta, aki kérdez valamit, majd a választ meg sem várva elszalad, gyakorlatilag két percre nem lehet leültetni beszélgetni vele olyan dologról, ami őt nem érdekli.
Azóta többször voltunk már a házában, ahol a fényképére mutatva kérdezte, hogy ő ki. Mondtam, a dédimama, de ő már az égben van. Erre ő: tudom, tudom.
Nem értem igazán, hogy sokan miért modnjátok, hogy elment, főleg, hogy elaludt...
Én is azt tervezem, hogy csak akkor mondom neki, hogy papa elköltözött a csillagok közé, ha kérdezi, hol a papa.
de sosem hazudnék, főleg nem olyat, hogy elaludt.. bár nem hazugság, de miért féljen a gyerek, hogy nem ébred többet ő sem fel talán...
Csak kíváncsi voltam, ki mit mond, és hogy kezelte a gyerek.
Köszönöm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!