Hány éves kortól lehet elkezdeni tanítani az olvasást és hogyan kezdjem?
Érdekes, az összes válaszoló azon a véleményen van, mint én, csak nem fogalmaztak olyan élesen.
Nem kell siettetni a gyerekeket. Ha kérdez, akkor válaszolni kell, de nem "tanítjuk" írni. Max megmutatjuk neki, hogy hogy néz ki az a szó, amit kérdez.
Van gyerekem, most első osztályos, 3 éves kora óta le tudja írni a keresztnevét. Kérdezte hogyan kell, megmutattam neki - ennyi. Az osztályában van 3 gyerek, aki tud írni, olvasni. A többieket zavarják, mert nem köti le őket az óra, a tanítók nem tudnak velük mit kezdeni.
Én 5-6 éves koromban, tehát még óvodában tanultam meg olvasni. Az egy évvel idősebb unokatesóm és apám tanítottak meg. Mire iskolába mentem már nem is vezetgettem a sorok alatt az ujjam, folyékonyan ment.
Szerintem jó dolog, ha nekem lesz gyerekem, vele is ilyen fiatalon fogok már ezzel foglalkozni. Nem biztos, hogy emiatt, bár ennek tulajdonítom azt, hogy beleszerettem az olvasásba, sosem húztam a szám, ha pl. kötelező olvasmányról volt szó. Otthon már kicsiként magamnak olvashattam fel a meséket. Hamar ráérzek a humán dolgokra, magyarra, történelemre.
Jelzem, hogy ismertem a betűket, tudtam olvasni, de az ABC-t én is iskolában tanultam meg, ez kicsit vicces lehet az én esetemben. :)
9:14 vagyok még.
Elfelejtetem mondani, hogy kisiskolásként már meséket írtam, nagyot is néztek a szüleim, amikor meglátták. Negyedikesként pedig már egyszerűbb versek is kijöttek a tollamból. A sok olvasásnak hála a helyesírásom tökéletes, ami még egy idősebbnek sem szokott menni.
Valahol az utolsó kommentelővel értek egyet.
Olvasni meg lehet tanulni korábban is, itt nem az írásra kérdezett, mert az valóban a tanárnők dolga, de én pl. 4-5 évesen tanultam meg olvasni, s az egyik legjobb vagyok az osztályban hangos olvasásból. (S helyesírásból)
Egy könyvtáros-tanárnőtől azt hallottam egyszer, hogy az jó jel, ha valaki gyorsan olvas, mert annak gyorsabb az észjárása is.
Lehet, hogy igazat mondott. =)
Ha meg akarod tanítani OLVASNI, kezdd minél hamarabb. ^^
Koravén?
Az olvasás már fiatal korban is fejleszt, méghozzá nem is keveset. Továbbá a gyermek fantáziáját is növeli, azáltal, hogy amit olvas, azt elraktározza, s abból táplálkozhat a későbbiekben is.
Sziasztok!
Én Angliában dolgoztam egy óvodában, mint gondozónő. Mi a kétéveseket kártyákkal, játékosan tanítottuk a betűkre és a számokra. A háromévesek már le tudták írni a nevüket. Egyáltalán nem voltak stresszben, de ott négy évesen mennek iskolába, ekkor kezdenek írni és olvasni tanulni. A húgom is ott jár kint, most 5 éves, fél éve iskolás. Egyáltalán nincs annyira leterhelve, és nem nyúzzák örökké házi feladattal. Saját alsós koromból elmondhatom, hogy gyűlöltem a házi feladatot, mikor nagyobb lettem (gimis) soha nem is csináltam, mert tökéletesen felesleges volt!! Így is mindig nagyon jó jegyeim voltak.)
Szóval ezt a leterhelés dolgot úgy is lehet nézni, hogy időben kicsit jobban elosztod a terhelését és például elsőben nem kell az ismeretlen dolgok miatt otthon még órákat görnyednie a házi feladatok mellett, könnyedén és gyorsan megcsinálja, és mehet játszani.
Egyébként is, nem tudom, hogy miért hiszi azt mindenki, hogy a tanítónők mindenhatók. Simán lehet, hogy rosszul tanítják meg a gyereket, meg kell nézni, hogy a középiskolások mekkora része nem tud olvasni! (hamarosan magyartanár leszek, én is tanulom a gyerek fejlődését stb., stb. tehát nem "csak úgy" mondom)
Csak nem biztos, hogy szülős azzal mő ódszerrel taníta gyereket, ami jó.
Ez valami új hóbórt, hogy gyerek úgy menjen suliba, hogy ír-olvas.
4-es fiam van, elsőben tanult meg írni-olvasni, nem maradt le semmiról.
Viszont ha gyrek órán unatkozik, mert már ír-olvas, mikozben a többiek csak tanulják, nem biztos, hogy pozitív élményként fog hatni rá.
Szerintem nem kell a szülőket teljesen hülyének nézni. Hidd el nekem legalább ugyanannyi teljesen hülye tanítónő is van, ha így nézzük. Az igaz, hogy nem mindenkinek ugyanaz a módszer jön be, mert különbözőek vagyunk. Ha a te gyereked épp a tanítónő által választott módszerrel nem tud rendesen megtanulni, akkor mi van? Szívás?
Egyébként jó nagy tévedésben vannak akik azt hiszik, hogy írni-olvasni elsőben kezdünk tanulni. Helyesírást például sokkal előbb, mert a szóképek bevésődnek öntudatlanul. Szóval ha a szülő normálisan csinálja, akkor a gyereknek semmi de semmi baja nem lesz, ha megtanul olvasni vagy írni.
Ez az unatkozni fog szöveg meg: nyilván olyan iskolát választok, ahol a pedagógus képes a differenciált oktatásra, mert hát, csodák csodája van ilyen módszer...
Amúgy kedves kérdező, szerintem nem egészen jó helyre fordultál a kérdéseddel, érdemes inkább valamilyen neveléssel, pedagógiával foglalkozó oldalt, fórumot keresni, mert itt csak a magyar "józanparasztiész" válaszokat fogod kapni...
12:22!
Szerintem meg épphogy büszke lesz magára a gyerek, hogy ő tudja azt, amit más csak tanul. Nem lesz semmi baja, inkább csak jót teszünk neki.
Ez nem siettetés kérdése. Nem kell a gyereknek egyfolytában babázni, meg tévét nézni, értelmes dolgokkal is el lehet ütni az időt. Aztán ha nagyon nem akarja, akkor meg nem muszály, majd akkor a suliban. De ha élvezi és érdekli, miért ne szabadna?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!