Mi a helyzet, mi a teendő, mik a lehetőségek, ha magamhoz veszem keresztlányom?
Van két lányom, kicsik, 10 hós és 2,5 éves.
Keresztlányom 5 éves lesz májusban, és lehet, hozzánk kerül.
Nyilván a körzeti dokihoz bejelentem, elviszem, védőnőhöz bejelentem, elviszem, oviba bejelentem, eljáratom.
De ezen kívül?
Kaphatok rá pl segélyt, vagy utaltathatom e magamnak az ő után járó cspt? Igénybe vehetem a 3 gyerekes kedvezményeket?
Van valakinek erről tapasztalata?
Gyámja kell, hogy legyek?
Bármi érdekel...
Mit értesz azon,hogy hozzátok kerül. Ideiglenesen vagy végleg.
Ahhoz,hogy csp-t és mást kaphass gyámjának kell legyél.
A többit érdeklődd meg a gyámhivatalnál és önkormányzatnál.
Amiket felsoroltál lényegében a sor végén vannak az intézendők közt.
CSak ideiglenes megoldás lenne.
Az apjával semmi gond, ellátja, eltartja, szereti, csak hetelős munkája van.
Az anyja megbízhatatlan...
Az apja az elkövektező másfél évben tőlünk 50 km-re fog hetelni másfél évig-előreláthatólag, addig lehet, nálunk lenne a lányzó.
Természetes, hogy vinném oviba, dokihoz ha kell, védőnőhöz és ugyanúgy élnénk vele az életünket, mint azelőtt, de nem végleges megoldás lenne, és valószínü az apja is nálunk lenne hétvégén-kéthetente hétvégén, mikor nem dolgozik.
Ezt akkor nem is kell sehol bejelenteni hivatalos szervnél, csak elég, ha bejelentem dokihoz, meg oviba?
Szerintem kérjetek egy ideiglenes családba fogadást. Ketten az apával bementek a gyámhivatalba ő elmondja hogy nem akar róla lemondani csak így alakult. Kihelyeznek téged gyámjának és attól kezdve te vagy érte a felelős, és kapsz minden juttatást utána. Ha meg megoldódnak az apa gondjai visszaveheti.
Azért milyen szép tőled hogy gondoskodsz róla:) Nem minden keresztmama tenné ezt meg
Na ezt nem tudtuk, ha gyámjai lennénk, az apa visszakapná-e , ha úgy alakulna a helyzet, mert nem akar lemondani róla, csak a hetelős munka miatt nem tudja per pillanat egyedül megoldani.
Természetes, hogy magamhoz venném, az apja is nagyon nagyon jó barátom, bármit megtennék értük!!
(és nem is hivatalosan a keresztlányom, felkértek, de nem lett keresztelő...)
Családbafogadás
70. § (1) A gyámhivatal
a) a szülői felügyeletet gyakorló mindkét szülő kérelmére,
b) a szülői felügyeletet egyedül gyakorló szülő kérelmére - a különélő másik szülő meghallgatásával -, vagy
c) az átmeneti nevelt gyermek feletti szülői felügyeleti jogot a nevelésbe vétel előtt gyakorló szülő kérelmére - az átmeneti nevelt gyermek gyámjának meghallgatásával -
hozzájárulhat ahhoz, hogy a szülő egészségi állapota, indokolt távolléte vagy más családi ok miatt a gyermeket a szükséges ideig más, általa megnevezett család átmenetileg befogadja, gondozza és nevelje, feltéve, hogy a családbafogadás a gyermek érdekében áll.
(2) A családbafogadás ideje alatt a szülő felügyeleti joga szünetel.
(3) A családbafogadás a szülő tartási kötelezettségét nem érinti.
(4) A gyámhivatal a kérelem benyújtásakor tájékoztatja a szülőt jognyilatkozatának következményeiről.
(5) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a családbafogadással egyidejűleg meg kell szüntetni a gyermek átmeneti nevelésbe vételét.
(6) A családbafogadás fennállása alatt is elrendelhető a gyermek védelembe vétele, ha annak feltételei megvalósulnak.
71. § (1) A gyámhivatal a családbafogadáshoz akkor járul hozzá, ha a családba fogadó szülő személyisége és körülményei alapján alkalmas a gyermek gondozására, nevelésére, a gyámság ellátására, valamint e feladatok ellátását maga is vállalja.
(2) A családba fogadó szülőt (szülőket) a gyámhivatal gyámul rendeli.
(3) A családbafogadás az alapul szolgáló ok előrelátható fennállásáig tart. A családbafogadást a gyámhivatal a gyám tájékoztatása alapján évente felülvizsgálja.
(4) A szülőt megilleti a kapcsolattartás joga, valamint a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való együttes döntési jog. A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben felmerült vitákban a gyámhivatal dönt.
(5) Különösen indokolt esetben a gyámhivatal a szülőt feljogosíthatja a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyében a törvényes képviselet jogával.
(6) A családbafogadást meg kell szüntetni, ha azt a szülő vagy a családba fogadó szülő kérte. Ha a családbafogadás oka továbbra is fennáll, a gyámhivatal a családbafogadás megszüntetését követően a gyermekvédelmi gondoskodás más formájáról intézkedik.
Hát szerintem ez az eset nem az a kategória. Inkább vigyázol, felügyelsz a gyerekre míg az apuka távol van.
Milyen segélyt akarsz rá kapni?
Családit az apuka kaphatja és akkor ő odaadhatja neked, nem utaltathatod saját számládra csak akkor ha apukának korlátlan rendelkezési joga van a számla felett. Ha egy lakcímre vagytok bejelentve apukával és a gyerekkel, akkor postán persze te is felveheted.
Nem tudom pontosan milyen 3 gyerekes kedvezményekre gondolsz, de ha hozzátok van bejelentve, akkor szerintem beszámíthatod közös háztartásban élő embernek.
Én nem keverném bele a gyámhatóságot, bármilyen segély is kéne neked utána, mert ki tudja nem e kezdenek el vizsgálódni, hogy alkalmasak vagytok e, nem rakják előbb intézetbe? Nem tudom mi az ügymenet, de az biztos nem úgy van, beballagsz és "átveszed" a gyereket. Nehezen tudom elképzelni, hogy azt mondják, töltse ki ezt a nyomtatványt és mától Ön a gyámja a kislánynak. Szerintem van környezettanulmány, jövedelem vizsgálat.
Mi is, ők is kapják a rendszeres gyermeknevelési támogatást, mindketten szarul vagyunk anyagilag-ezért kérdztem a segélyt.
A 3 gyerekes kedvezmény pl az oviba kaja ingyen-vagy féláron, a buszon 90%, adózásban 3 gyerek...stb.
Gondolom nem egyszerű a gyámsági folyamat, ne is ez a cél, csak a legoptimálisabb helyzet megtalálása.
Köszönöm mindenkinek a válaszát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!