Másnál is vannak problémák az alvással? 2 éves
Szia, szerintem tényleg félhet, főleg, hogy mondja is.
A kismamablog hírlevelében volt, 26 hónapos gyerekekről szól:
"Már sok mindent tud a világról, de ismeretei hiányosak, az okok, összefüggések zöme rejtve marad előtte. Kicsi, kiszolgáltatott, nem csoda ha szorong. Valóságérzete még nem elég erős ahhoz, hogy biztosan ítéljen és bizonyos jelenségeket kizárjon a való világ képéből. Hiányzó tudását képzelete pótolja, a világ eseményei felzaklatják. Félhet a sötéttől, neszektől/zörejektől, villámlástól, mennydörgéstől, különböző háztartási gépektől, attól, hogy eltéved, megsérül stb., a képzeletében megjelenő dolgoktól: szörnyektől, szellemektől, boszorkányoktól stb. Hajlamos arra, hogy élőlénynek tekintsen tárgyakat, akár árnyakat, ha azok mozognak vagy felépítésükben hasonlítanak az emberhez, az általa ismert állatokhoz. Ha jól megfigyeljük, játékával feltárhatja, elmesélheti nekünk, mi foglalkoztatja, mitől szorong. Szinte minden gyereknek van "mumusa" ebben a korban. Segít az elűzésében egy plüssállatka, aki majd távol tartja a mumust, míg pl. a gyerek alszik. Beszéljük, magyarázzuk meg f élelmeit. Növekszik önbizalma, ugyanakkor érzékenyebbé is válik. Szégyenkezés, sértődés, kudarcérzés, harag, féltékenység vagy ellenszenv mind-mind felkavarhatja. "
Esetleg olvass utána ennek a témának.
Milyen meséket néz? Mitől félhet? Nem történt esetleg valami a családban/köztetek a férjeddel?
Az én kisfiam akkor szokott rosszabbul aludni, ha összekapunk, vagy ha én ideges vagyok. Akkor mindig felébred egyszer-kétszer. (novemberben volt két éves)
És szerintem se engedd a ti ágyatokban aludni, viszont te "beköltözhetnél" hozzá pl. egy matracra, amíg ez az időszak tart. Neked is könnyebb, őt is lehet, hogy megnyugtatná, ha tudja, hogy ott vagy.
Ja, és ha sír, próbáld elterelni a figyelmét...meséld el a kedvenc meséjét pl...kapcsolj kislámpát, hátha nem elég az éjszakai fény..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!