Beoltatjátok bárányhimlő ellen a gyereketeket, ha kistesót vártok?
Nem várok babát ugyan, de nemrég megkérdezte a háziorvosunk, hogy szeretnénk-e beoltatni a másfél éves gyermekünket bárányhimlő ellen. Kikértük a véleményét és azt mondta, két oltásra van szükség, és semmi nem garantálja, hogy elkapja vagy nem. Viszont, ha Te már voltál beteg, szerintem Te nem kapod el újra, így a picike is védve van a pocakodban.
Ha hasonló helyzetben lennék, én nem oltatnám be feleslegesen a nagyobb gyerkőcömet.
Ha nagyon beültették a bogarat a füledbe, szerintem a háziorvost kéne megkérdezned. Ő biztos szakszerűbb tanácsot tudna adni.
Köszönöm a válaszokat, nem oltatok.
Ez nagyon tetszik: "a játszótéri anyukák riogatása többet árt mint használ" :)
Magad miatt nem fontos, ha átestél rajta, akkor a magzat védett. De én ettől függetlenül beoltatnám a nagyobbat. (nekem biztosan lelkiismeret-furdalásom lenne a beteg, lázas, viszkető gyerek szenvedését nézve, amikor tudom, hogy miattam kell ezen átesnie, mivel lett volna eszközöm arra, hogy megelőzzem....)
Olvasgasd a baranyhimlo.hu-t, orvosok írják. egy kis ízelítő:
Lehetséges, hogy valaki megfertőződik bárányhimlővel annak ellenére, hogy be van oltva?
100 oltottból 7-10 esetében előfordulhat, hogy az oltás ellenére mégis megfertőződik bárányhimlővel. Az ő esetükben a betegség lefolyása sokkal súlyosabb lett volna oltás nélkül, így azonban legfeljebb enyhe lefolyású és szövődmények nélküli megbetegedés alakulhat ki.
Mennyi ideig garantál védettséget a védőoltás?
Az elmúlt 20 éves tapasztalat alapján megállapítható, hogy a vakcina hosszú távú védelmet biztosító ellenanyagszintet produkál. Az egészséges személyeknél az oltottak 98,4%-ában indul meg az ellenanyag termelés, az alapbetegségük miatt fokozottan veszélyeztetett pácienseknél ez azarány 80%, míg a leukémiásoknál 90%. Ez hosszú távú, felnőtt korra is kiterjedő védettséget jelent. Az oltottakban a varicella ellenanyag meghatározása alapján megállapítható, hogy kinek ajánlható az újraoltás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!