Ugye, ennek semmi köze az autizmushoz?
Elég parás anyuka vagyok, ha a fiamról van szó. 23 hónapos lesz, tündéri, örökmozgó, nagyon okos, értelmes. Mindent megért, követi az utasításokat, segít, mutogat, ha kedve tartja, le tudja magát is foglalni, de természetesen inkább azt szereti, ha játszunk vele. Az érzelmeit ki tudja fejezni, bohóckodik, grimaszol, hagyja, hogy szeretgessük. A játszótéren mindig kiszemel magának gyerekeket és hozzájuk csapódik, próbál játszani velük és beszélni. És itt a probléma, ami miatt aggódok. Egyszerűen halandzsázik. Minden megért, de beszélni, érthetően max. csak pár szót használ. Ana, kuta, cica, cici, csüccs. Több nem is jut eszembe. Tényleg annyira okos, értelmes, mosolygós, nincsenek dühkitörései (bár persze, ha nem értjük mit akar, akkor egy idő után mérges lesz), nincsenek berögzült szokások, a változatosságot néha rosszul viseli, néha nem. Ami aggaszt, az a beszéd. Persze van, hogy a fiúk később kezdenek el beszélni, de úgy tudom 24 hónaposan 2 szavas mondatokat már tudniuk kell mondani, de ő még csak a fenti pár szót tudja. Szerintetek? Aggódjak?
Védőnőhöz jövő hónapban megyünk a státuszvizsgálatra.
semmi de semm köze az autizmushoz! a kisfiad egészséges mint a makk. az én kislányom 2 éves lesz a napokban, és ő is kb annyit tud mint a kisfiad. a napokban kezdett el mondani dolgokt, amiket eddig nem, de nem viszi túlzásba....attól meg hogy kétszavas mondatokban beszéljen, még elég távol vagyunk...pedig ő lány. :)
szóval, ne aggódj egyáltalán. és amúyga kisfiúknál átlagban 2,5 éves korban indul meg a beszéd.
szépen leírtad, felsoroltad az autizmus "tüneteit" és mindre azt mondtad, hogy nem jellemző a kisfiadra, szóval emiatt nem kell aggódnod. Itt egyszerűen egy megkésett beszédfejlődésről lehet szó, de én még azzal is várnék... ha védőnői tanácsadásig semmi változás nem lesz, akkor mindenképp mond el neki. Logopédusok foglalkoznak ezzel a problémával, de persze előtte megvizsgálják a kicsit. én nem aggódnék a helyedben, nem egy gyereket láttam, aki 3 évesen beszélt ennyit aztán egyik nap gondolt egyet és elkezdett mondatokban beszélni. szóval nyugi!
minden jót!
egy ötödéves gyógypedagógus hallgató
Igazad van: semmi köze hozzá.
Van egy unokaöcsém, aki ma már nagyfiú, 16 éves, és autista (asperger)- nála már kiskorában másfél-kétévesen lehetett látni tüneteket, egyértelműen.
És van egy kisfiam, aki most négy és fél éves, különösen okos, kommunikatív gyerkőc -de 27 hónapos koráig nem beszélt, ill. szótagokat mondott, amik mindig mást jelentettek, szóval barkóba... :)
De amikor 27 hósan elkezdett beszélni, kb. 3-4 hét alatt összetett, kerek mondatokban fejezte ki magát.
Semmi baj nálatok, nyugi!
nekem a nagyfiam, másfél évesen összetett mondatokban, válogatott szókinccsel beszélt, lementünk Tihanyba az 1 órás úton folyamatosan szórakoztatott minket. minden gyerekorvos el volt tőle ájulva, hogy így beszél.
A kicsi meg ugyanúgy, mint nálatok 2 évesen kb ez a szókincs. Teljesen magam alatt voltam, különösen a nagy után. És kb 27 hónaposan elkezdett beszélni és tényleg pár hét alatt, gyönyörűen, mondatokba beszél és hatalmas szókinccsel, talán nincs is olyan, amit ne tudna kifejezni. Ugyanaz, mint az utolsónál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!