Honnan tudja a doki, hogy nem bakteriális, hanem virusos a torokgyulladás?
A dokik nagy része sajnos egyszerűbbnek tartja, hogy rögtön antibiotikumot ir fel, aztán kész. Te is igy jártál. Meg hát lássuk be, anyukák azt szeretik, ha gyógyszert kap a gyerek, mert az a tuti...
A mi dokink NAGYON ritkán ad ilyet, és valószinűleg igaza is van, mert pár nap alatt magától helyrejön.
Vagy a torokgyulladás vírusos, de ha az influenzából indulok ki, ami ugye egyértelműen vírus, de a vírusok talaján megtelepszenek a baktériumok és a halált okozó fertőzést (tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás stb) már baktériumok okozzák.Tavaly a kismamák nagyrésze is azért halt meg, mert nem kezdték el időben az antibiotikumos kezelést.
Szóval lehet azért kell az antibiotikum, hiába van vírus fertőzése. Vagy például lehet, hogy gennyes a torka és akkor az baktérium.
Nem tudom pontosan, találgatok, de tételezzük fel, hogy megbízható orvosod van és akkor nyilván van valami ésszerű oka.
Ált. a láz, ill.a hirtelen romló állapot tipikusan bakteriális fertőzésre mutat. az augmentin meg relative széles spektrumú szer.
ma már az a gyakorlat, hogy akkor (kéne) antibiotikumot felírnia a dokinak, ha a felülfertőződés bekövetkezett - a rezisztencia kialakulásának elkerülése végett.
Nálunk 2x volt, hogy piros volt a babám torka, de semmi panasz nem volt mellé (sem hőemelkedés, sem köhögés stb). Akkor azt mondta, így nem ad gyógyszert, csak torokfertőtlenítőt.
Biztos van valami jele a bacinak, bízzunk benne, hogy ők tudják.
azt hiszem, hogy ha bakteriális, akkor gennyesedik is, vírusnál piros. de nem biztos. az orrfolyásból is tud következtetni arra, hogy vírus vagy baktérium: nem tudom melyik melyik, de nem mindegy, hogy átlátszó, zöld vagy fehér folyás jön-e a nóziból (azt hiszem a zöld a bacis)
Biztos sok egyéb jele is van...
nekünk mindenre azt mondja a doki, hogy vírus, semmire nem ad gyógyszert. én tantum verde-t szoktam próbálni, az eddig mindig nagyon bejött.
A betegség lefolyásából,valamint az akkor a "környékén" fertőző kórokozóból valószínűsít,és még jól jön ilyenkor a saját orvosi tapasztalata is.:)
A vírusos fertőzés,gyorsan kezdődik,hirtelen magas láz,esetleg hidegrázás is kíséri.Míg a bakteriális fokozatosan napok alatt folyamatosan emelkedő lázzal jár,és napok alatt alakul ki a betegség.Míg a vírusosnál az este egészséges gyerek reggel 39 fokos lázzal,és torokfájással ébred.
A betegségek kb 90%-a vírusos kezdetű,és később fertőződik felül baktériumokkal,amire már antibiotikum kell.Gyerekeknél elég gyakori a bakteriális felülfertőződés,mert ugye gyerekközösségben vannak,ezért írnak megelőzésképpen már az elejétől antibiotikumot.Ezt úgy hívják,hogy preventív jelleggel adott antibiotikum (megelőző) kezelés.
Én sem vagyok oda a gyerekeimnél a rögtön antibiotikumnak,de csak nagyon ritkán 1x-1x nem adom be nekik a felírtat,mert a saját tapasztalatom az,hogy 10 esetből 9x felülfertőződnek bakteriálisan is.
Úgyhogy bármennyire nem szeretjük,meg káros minden esetben adni,sőt a kórokozók rezisztensek is lesznek rájuk egy idő után,de adni kell....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!