Egy olyan gyerek aki hamar beszélt és 2évesen már tényleg mindent az kb mikorra tanulja meg az R betűt kimondani?
Most nem viccből írom, de van, aki soha: Farkasházy Tivadar pl.
Azt mondják, mire iskolába megy, jó lenne a beszédhibákat kiszűrni.
Az én fiam nagyon korán kezdett el beszélni, 2 évesen már folyékonyan és be nem állt a szája. Most 2és fél éves, ha hallgatod, beszéd közben már nem tűnik fel, hogy rosszul ejtené az r-t. De ha külön megkérem, hogy mondjon valami r betűset, akkor azért még nem tiszta.
De igaza van az előttem íróknak, van aki felnőttkorra sem tudja szépen mondani. Ovi környékén már szokták figyelni, hogy milyen beszédhibájuk van és kell-e javítani. Gondolom, jó esetben iskolakezdésre jó lenne, ha már tudnák szépen mondani. De ez sokszor nem így van, nekem volt vagy 3-4 osztálytársam aki raccsolt, nem jártak sehova mégis pár év múlva már simán ment nekik.
Az én fiam is korán beszélt. Már 2 évesen mondatokat mondott.
Az r betűt csak 4 évesen tanulta meg kimondani. Ahogy betöltötte a 4 évet-ripsz ropsz ki is mondta.
Egyébként az segített neki, ahogy angolul ejtik. Másképp ő j betűvel helyettesítette. Innen pedig azt hallottam, hogy nehéz megszoknia, hogy ne húzza hátra a nyelvét.
Szia!
Az én babám 1,5 éves volt, amikor megszólalt, azóta be nem áll a szája, most 2,5 éves. Egyetlen egy R betűs szóban csak úgy ropogtatja, de másban nem, ott maradt a L betű :)
Szerintem az a lényeg, hogy mire iskolába megy, menjen neki az R betű.
A lányom 2 évesen nagyon szép tisztán beszélt, neki is egyedül a "r" hanggal voltak gondjai.
Kb 4 évesen tudta igazán jól pörgetni, olyanyira, hogy utána nagyon sokszor a "l" hang helyett is "r"-t mondott (parkoró). Most 4,5 éves, nagyjából ez a probléma helyrejött, csak mióta ovis, azóta a sziszegő hangokat kezdi nem túl tisztán ejteni. Azt nem mondom, hogy pösze, de ennél tisztábban ejtette kiskorában. Csak gondolom, az oviban sokféleképpen beszélnek a gyereke, és ráragad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!