Egy kicsit aggódom a kislányom 5.5 éves! A súlya 19-20kg között mozog a magassága 118cm! Normálisnak mondható ezek az arányok?
Már bölcsödében is normális a 14 kilós gyerek.
A szülők testalkatától is függ.magas,igy nem duci sztem a kislányod.
Mikor olvastam a kérdésed, úgy éreztem kevesled a súlyát.
A válaszokból meg úgy érzem soknak találják.
Szerintem teljesen normális. 18 kiló a minimum, amivel iskolába mehet egy gyerek.
Manapság egy középsős akkora, mint régen egy harmadikos. Tudom, eltettük a ruháimat. Most csak a kiscsoportosokra jók. Pedig elől álltam a tornasorban.
Az iskolába lépés (6 év) feltétele hogy legalább 20 kiló legyen a gyerek. Én 22 voltam. A tied is eléri ezt, mire megy suliba. Egyik oszt. társam kétszer járta a nagycsoportot, mert csak 18 kg volt. Utána is a doki csalt, hogy mehessen.
"Iskolaérettség fogalma: egyidejűleg megkívánja a biológiai, az intellektuális és a szociális érettséget
Biológiai alkalmasság
Megfelelő testi és jó egészségi állapotot jelent.
• Testsúly: min. 15 kg.
• Testmagasság: min. 105 cm
Figyelembe kell venni a családi előzményt.
3 percentilis alatt a gyerek biológiailag nem iskolaérett. 3-10 percentilis közt megfontolandó az alkalmasság, szakorvosi vélemény és a családi előzmény alapján.
(Az alsó és felsõ néhány percentilis közötti részt (2.5% - 97.5% vagy 5% - 95%) szokás normális (referencia) értéknek elfogadni. Akkor szokás pl. egy gyermekrõl feltételezni, hogy elmaradt a növekedésben, ha magassága (vagy súlya) nem éri el az azonos korú társaira jellemzõ 5%-os percentilis értéket.)
• Mozgásszervek épsége
• Érzékszervek épsége
• Idegrendszer épsége
Utóbbi kettő összerendezettsége, a nagy és finommozgások összerendezettsége és teherbíró képessége.
• a biológiai alkalmasság megítélése: orvos, védőnő feladata.
Látási észlelés képessége
Tapintásos észlelés képessége
Térbeli viszonyok képessége
Hallási észlelés, hangzási észlelés képessége
A fentiek összekapcsolásának fejlettsége, azaz a „keresztcsatornák” fejlettsége
Mindezek a képességek a gyermek egyéni fejlődési üteméhez igazodva jelennek meg, amit a környezet hatásai kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolnak. Ugyanúgy, mint ahogy a gyerekek különböző korban kezdenek járni vagy beszélni, ezek a képességek is különböző életkorban válnak alkalmassá az iskolakezdésre.
Szellemi érettség/alkalmasság
Elsősorban alkalmazkodóképességről van szó.
Ezen kívül az élénk érdeklődésről a környezet iránt.
Iskolaérettség
1. Helyzetmegértés: a gyerek érzi illetve tudja, hogy új helyzetbe került az iskolában
2. Aktív figyelem, akaratlagos figyelem és kitartás: legalább 10-15 percig tartó akaratlagos figyelemre van szükség a tárgyak, jelenségek jellegzetességeinek megfigyelésére
3. Emlékezeti befogadás:az emlékképek felidézésének képessége
4. Ismernie kell közvetlen környezetét és saját személyi adatait
5. Gyakorlati készségek megléte pl. jó kézügyesség, stabil ceruzafogás
6. Érzelmi téren bizonyos fokú kiegyensúlyozottság szükséges: a túlzott agresszivitás vagy gátlásosság is megnehezíti az iskolai közösségbe való beilleszkedést
7. Gondolkodás:
• 6 évesen már csökken a gondolkodás érzelmi telítettsége. A környezet követelményeinek teljesítése egyre nagyobb szerepet kap, egyre tudatosabb lesz. Előtérbe kerülnek a valóságos funkciók.
• Lényeglátás bizonyos szintű fejlettsége szükséges
• Fontos annak a felismerése, hogy az egész részekből áll, és a részek újra összeállnak egésszé. Ez az írás, az olvasás és a számolás megtanulásának alapja
• Bizonyos elemi fogalmak pl. mennyiség ismerete ( több/ kevesebb/ ugyanannyi)
• Képesnek kell lenni ítéletek alkotására, következtetések levonására
8. Akarati téren: ha legalább olyan mértékben képes a mozgásigényeinek leküzdésére ill. önmaga irányítására, hogy a tanórák rendjét ne zavarja és az ott folyó munkába képes legyen aktívan bekapcsolódni.
9. Munkaérettség:
Teljesítmény
Feladatok időn belüli megértése
Tanulékonyság
Kötelességtudat
Feladat tartása, a monotónia tűrése
Átlagos munkatempó
Önálló illetve csoportos munkavégzésre való képesség
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!