Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nagy probléma, hogyha 4 éves...

Nagy probléma, hogyha 4 éves kisfiam keveri a színeket?

Figyelt kérdés
Most voltunk a 4 éves státuszvizsgálaton védőnőnél, és ebben az egy dologban le van sajnos maradva a kortársaitól. Amúgy mindenben megegyezik a "tudása". Egyedül öltözik vetkőzik, épít, egylábon ugrál stb. A látása, hallása tökéletes. Lehet esetleg szervi oka a színtévesztésnek? Sokat olvasok neki, nézegetünk képeskönyveket, a formákat felismeri, de a színeket nem. Van valakinek tapasztalata? Aggódjak, vagy még ráér az oviig?
2010. nov. 11. 16:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Nézd a nagyobbik gyermekem 3 évesen megkülönböztette a színeket,még árnyalatok szerint is (barackszín,világoskék stb..).A kisebbik 3,5 éves,most ahogy kezdte az ovit ott tanulta meg ,de csak az alapszíneket (piros,fehér,zöld stb..).Egyforma értelmesek,és egyformán foglalkoztam velük.A kicsit valahogy nem fogták meg a színek,pedig lány.(lehet,hogy színtévesztő,majd kiderül)

Arra is emlékszem,hogy középső,ill még nagycsoportban is volt akivel külön pedagógus foglalkozott a kifejezetten színek miatt.És nem volt színtévesztő a gyerek.

És ha színtévesztő,az sem tragédia,a férjem is színtévesztő,nem is vettem volna észre,ha nem árulja annak idején el...

2010. nov. 12. 07:57
 2/11 anonim ***** válasza:
A fiúknál férfiaknál gyakoribb a színtévesztés, színvakság. Még évekkel ezelőtt mondta a védőnőm :) (Mikor még kicsi voltam és megkérdeztem miért kell azt a kis színes-körös-számos könyvecskét lapozni)
2010. nov. 12. 13:53
 3/11 anonim ***** válasza:
22%

attól függ, mit értesz keverés alatt? Mert ha kiválogatja a zöld kockákat, de azt mondja rájuk piros, akkor a színek nevét nem tudja. De ha a zöld kockák közé beválogat kéket is mondjuk, akkor az baj. Ennyi idősen az alapszíneket fel kell tudnia ismerni, de már az árnyalatokat is meg kell tudnia különböztetni alapszinten.

Aggódj szerintem, mert az ovi 3 éves korban kezdődik (tehát nem értem mit értesz azalatt, hogy ráér oviig, ha 4 éves már), mert 5 évesen már gyakorlatilag iskola előkészítő van, és akkor már késő a színeket tanítani neki. Ez akkora már kb 2 éves lemaradás és nem fogja tudni vagy nehezen csak behozni. Nem beszélve arról, ha valami baja van, akkor minél előbb el kell kezdeni a fejlesztését.

2010. dec. 18. 15:01
 4/11 anonim ***** válasza:
Kedves uccsó! Oviba csak 1 évet kötelező járni!
2010. dec. 18. 15:20
 5/11 anonim ***** válasza:

De az nem ovi, hanem iskola előkészítő, vagy az óvoda nagycsoportja vagy iskolában tartott iskola előkészítő lehet.

És ide valóban kötelező járni, kötelező feladatok vannak, nem lehet hiányzás..

De ez csak nevében ovi. Egyébként nem. Angolszász országokban például iskola első osztálya. Ahogy egyébként nálunk is van erre lehetőség. Én például már 30 évvel ezelőtt sem oviba jártam, hanem iskolába 5 éves koromtól.

2010. dec. 18. 15:32
 6/11 anonim ***** válasza:

Mit értesz a színtévesztésen? A zöldre barnát mond, a kékre sárgát és hasonlók? Vagy a színtévesztést vizsgáló könyvecskében nem látta az ábrát kirajzolódni? Mert a kettő nem ugyanaz! Az egyik a színek nevének keverése, a másik maga az, hogy nem látja a színek közötti eltérést. Az első (nevek keverése, nem biztos tudása) egy 4 éves fiúnál még egyáltalán nem probléma, majd iskoláig megtanulja. Csupán arról lehet szó a leírtak alapján, hogy nem érdekli, nem tartja még fontosnak. Nekem volt olyan ovisom (akkor kerültem a csoportba), aki már 2-szor járta a nagycsoportot és én vettem észre, hogy még az alapszíneket sem tudja megnevezni... néhány hónap komolyabb odafigyelés, játékos tanulás után már az árnyalatokat is tökéletesen felismerte, megnevezte... ő ekkorra ért meg rá.

Amit meg előttem írt valaki, hogy 3 éves kortól kötelező az óvoda, meg iskola-előkészítő... , na az nem úgy van. Kis hazánkban lehetőség van, hogy 3 évesen beírassuk a gyerekeinket oviba, de csak az iskolakezdést megelőző évben kötelező járatni. Az óvodából lehet hiányozni (még az utolsó évben is), még nagycsoportban is, csak értesíteni kel az óvónőket a hiányzás okáról, betegség esetén meg igazolni kell, hogy a gyerek közösségbe mehet már.... tehát nem a hiányzás okát! Igen, úgy bő 30 éve volt még nálunk is iskola-előkészítő, de az normál iskolarendszeren belül működött, iskolás módszerekkel és csak ott, ahol a gyereket nem volt mód óvodába járatni. ma már ilyen nincs... tehát angolszász jellegű iskola-előkészítő sincs... egy óvónő anyuka

2010. dec. 18. 18:32
 7/11 anonim ***** válasza:
Sajnos a gyerekek ilyenek. Nem tudod azt megtanítani neki, ami nem érdekli. Az én 2,5 éves fiam felismeri és megnevezi a betűket és a számokat 1-10ig, de nem tud megkülönböztetni egy tehenet és egy lovat. Egyszerűen hiába akartam vele képeskönyvet nézegetni a képek nem érdekelték, csak a betűket és a számokat kérdezgette 1 éves korától. Meg is lett az eredménye. :-( Szóval szerintem a türelem a legfontosabb ilyen esetben. Előbb-utóbb elkezdik majd érdekelni a színek is. Esetleg próbálhatsz vele olyan játékokat játszani, ahol a színfelismerés a lényeg, pl. rajzolhattok is.
2010. dec. 18. 18:58
 8/11 anonim ***** válasza:
0%

Egy óvónő, aki sajnos nem tud olvasni, és gyerekek vannak rábízva. Szomorú, de persze a statisztikák értelmében cseppet sem meglepő.

NEM írtam sehol, hogy kötelező lenne az óvoda 3 éves kortól. Szó szerint azt írtam illetve kérdeztem mit ért anyuka a ráér az oviig kérdés alatt, egy 4 éves gyerek esetében? Mert az ovit általában 3 éves korban kezdik a gyerekek, tehát nyilván nem arra, hogy ráér ha 3 évesen oviba megy. 4 évesen úgy gondoltam, hogy úgy értette, hogy ráér addig, míg 5 évesen kötelezően oviba kell járnia? És arra írtam, hogy szerintem nem ér rá. Mert ötévesen, ahol iskolaelőkészítés folyik, nem ér rá színeket tanulni. Persze nyilván, ahol te vagy óvónő, a színeket tanítod az ötéveseknek. És ezért is okozott problémát a válaszom értelmezése.

2010. dec. 18. 19:15
 9/11 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi válaszokat.

A kisfiam azért nem jár óvodába, mert nem vették fel, mivel itthon vagyok a 14 hónapos kistestvérével gyed-en. Mióta a kérdés kiírtam, valamennyire javult a helyzet. A 4 éves státuszvizsgálaton, ahol feladatokat kellett megoldania, meg tudta különböztetni a színeket, tudta őket csoportosítani, de nem tudta őket megnevezni. Tehát nem színvak a gyermek. Valójában nem érdekli a dolog, arra jöttem rá. Az autóit viszont simán csoportba rendezi színek szerint. Ez alapján elkezdtük gyakorolni az alapszíneket és már 80%-ban tudja, hogy melyik melyik. Amit nem tud elsőre, arra asszociál: pl. piros - Mikulás sapka szín, narancssárga - mandarin szín, zöld - fű szín stb.

Már nem vagyok elkeseredve.

Köszönöm mégegyszer a válaszokat.

Mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket.

2010. dec. 19. 10:05
 10/11 anonim válasza:
elkelvinni olyan vizsgákra hogy a szemével mi lehet az oka hogy össz téveszti a szineket. hamarabb el kell vinni ne hogy erős szín vakság legyen
2010. dec. 19. 17:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!