Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy mondtátok meg a gyerekete...

Hogy mondtátok meg a gyereketeknek, hogy autista? A fiam 6 éves, ovis. Most kezdi kapisgálni szerintünk, hogy valami nem stimmel vele. Értelmes, jól funkcionál, leginkább szociális problémák vannak.

Figyelt kérdés
tegnap 20:43
 1/9 anonim ***** válasza:
82%

Sehogy. 9 éves, nem tudja. Pszichiáter azt mondta, hogy várjunk vele, amíg benne felmerül. Nem jött el még ez a pont.

Pszichológushoz (is) járunk, ő is azt mondta, folyamat.

Ép értelmű, okos gyerek.

tegnap 20:46
 2/9 Bogica0616 ***** válasza:
77%
Szerintem korai lenne megmondani neki. Én inkább azt mondanám el neki, hogy mindenki más ettől vagyunk olyan sokszínűek stb.
tegnap 21:00
 3/9 anonim ***** válasza:
84%

Attól is függ, mennyire más. Meg attól is, mennyire érzi ezt.

Beszélj a vele foglalkozó szakemberrel erről, ő ismeri, akik itt válaszolnak, nem ismerik.

tegnap 21:12
 4/9 anonim ***** válasza:
78%
Azt sem tudja, mi az 🤷
tegnap 22:26
 5/9 anonim ***** válasza:
83%

Az első perctől tudja és látja,hogy valami gond van vele, hisz rengeteg fejlesztésen jártunk 20 hónapos korától.

Természetesen el lett vele beszélgetve erről nagyon-nagyon sokszor. Mert a gyerek nem hülye, csak kicsi.

Ovis korában már sokat kérdezett erről. Hisz több fejlesztésre is vittem az oviból. Sőt, ott is járt hozzá gyógypedagógus. És természetesen a gyerek kérdezett, hogy neki miért kell mindig foglalkozásra járni.

Amúgy minél korábban tudja meg a gyerek,annál jobb neki. Főleg az ép értelmű, magasan funkcionáló autisták.

Mert enélkül nem fogja magát érteni, a millió kérdés csak halmozódni fog benne, és csak feszültséget kelt.

ma 01:59
 6/9 anonim ***** válasza:
83%

5ös vagyok

Mindenképpen válaszold meg a kérdéseit.

Én valahogy úgy kezdtem, hogy ő is ugyanolyan, mint a többi gyerek,csak neki picit máshogy működik az agya.

Sokszor beszélt arról nekem, hogy miket érez, mi a furcsa vagy az elviselhetetlen neki. (Pl zaj, 1-1 reklámzene, a rovarok zümmögése, akármi apróság.

Csak akkor alakíthatsz ki vele őszinte és szoros kapcsolatot, ha nyíltan beszéltek erről. Akkor fogja elárulni neked a legmélyebb félelmeit is!

Mert természetesen az olyan családokban,ahol elkendőzik a dolgokat,nem válaszolnak a feltett kérdésekre,vagy a gyerek már kérdezni se mer, ott a gyerek önelfogadásával komoly bajok lesznek.

ma 02:06
 7/9 anonim ***** válasza:
86%

Képzeld el azt a szitut, hogy érzed,hogy valami nem stimmel veled. Hogy nem olyan vagy, mint a többiek.

És ahányszor beszélnél róla,vagy kérdéseid lennének,sosem kapsz őszinte választ.

Egy idő után már nem fogsz kérdezni.

Ez kinek jó?

ma 02:07
 8/9 anonim ***** válasza:
86%
Én hanarabb tudtam, mint a szüleim és az orvosok. Azt hiszed, hogy nem látja, hogy ő más ?
ma 03:33
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

"Azt hiszed, hogy nem látja, hogy ő más?"

Nem hiszem, tudom. Csak annyira hiszi másnak, mint ahogy mindenki más. Ez egy inkluzív osztályban, nem nagy dolog. Rajta kívül van még 3 auti, több adhd-s, mozgássérült, "sima" figyelem zavaros, beszédfogyatékos... Mindannyian ép értelműek és mások. De a "sima" osztálytársai se ugyanolyanok.

"Az első perctől tudja és látja,hogy valami gond van vele, hisz rengeteg fejlesztésen jártunk 20 hónapos korától."

Mivel nálunk a fejlesztés ÉVEKKEL megelőzte a diagnózist, így ez teljesen máshogy alakul.

Születése óta hordtuk, neki ez a természetes. Nincs mismásolás, elkendőzés vagy minek nevezted. Ebbe nőtt bele, hogy neki ez kell, így még se kérdőjelezi. Sose hazudtunk róla.

ma 08:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!