Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikor értik meg a társasjátéko...

Mikor értik meg a társasjátékokat?

Figyelt kérdés

Kisgyerekes szülők! A gyerek vajon mikor érti meg a társasjáték lényegét?

Egyrészt a szabályok betartására mikor lesz érett, illetve arra, hogy megértse a célját? Én a saját közel 4 évesemnél azt látom, hogy csak nyerni akar.

A régi társasjátékok (kockával dob és lép) szerintem azért nem is jók, mert semmit nem fejleszt, esetleg arra tanít, hogy van egy egyszerű szabály, amit be kell tartani. De erre meg nem tudom, hogy mikor lesz érett. A másik pedig, hogy vajon mikor lesz arra érett egy gyerek, hogy nem a nyerés a lényeg, hanem a játék menete.

Én arra emlékszek, hogy 5 éves koromban a Takarékoskodj! játékkal játszottunk, de az is abszolút rossz játék, de emlékeim szerint a szabályokhoz már érett voltam. 4 éves koromból semmire nem emlékszek.

Szóval ezek a kockával dobós egy szereplős játékok, amik 99%-ban automatikusan mennek, nem jók, mert nincsen benne választás.

Pl. a középkori "Kígyók és létrák" ott egy bábu egy kocka, kötelezően lép annyit, amennyit dob, kötelezően egy irányba halad.

A "Ki nevet a végén"-ben legalább azt választhatja, hogy melyik bábuval lép.

A Takarékoskodj vagy Gazdálkodj okosan esetében már annyi szabadság van, hogy vagy megveszi azt a valamit (ha van rá pénz), vagy nem, de ennyi.

Szóval kinél mikor jön/jött az érettség a különböző összetettségű társasjátékhoz?

febr. 15. 16:09
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
43%

"A régi társasjátékok (kockával dob és lép) szerintem azért nem is jók, mert semmit nem fejleszt, esetleg arra tanít, hogy van egy egyszerű szabály, amit be kell tartai"

Vagyis szabálykövetésre tanít az pont az a lényege a társasoknak. Ami nagyon fontos lesz maaajd az iskolában. Tudom, az még messze van, de ha jól értem, a gyereked attól is messze van, hogy kövesse a szabályokat.

Szerintem neked az a bajod, hogy kicsi még ahhoz, hogy olyat játsszál vele, amit szeretnél. Van ez így, majd megnő 😁 Ilyen kicsi gyereknel pont a klasszikus lépegetős való, nem Gazdálkodj okosan!🙄 Amúgy a dobókockával a számlálás is tanulja, ami szintén nagyon fontos lesz majd.

febr. 16. 00:40
 22/25 anonim ***** válasza:
Az érettség egyrészről nagyon egyénfüggő dolog, a nyerésorientáltság meg inkább személyiségfüggő. Jobban egyetemen csöppentem be a társasjátékok világába és onnan vittem haza a családi körbe. Na most egyetemről ismerek olyat aki olykor a saját íze szerint akarja átírni a szabályokat, ez alighanem egy tipikus embertípus, nem életkor kérdése. A siker és nyerésorientáltság szintén személyiségfüggő. Én is személy szerint jobban preferálom azokat a játékokat amik úgymond negatív trait-eket igényelnek, pl intrika, de talán ez nem véletlen, mert mondjuk a családom tagjai abszolút nyerésorientáltak társasok terén, otthonra mióta a társaskultúrát hazavittem eddig egy kooperatív társas se került elő egynél többször.
febr. 17. 00:03
 23/25 anonim ***** válasza:

A mai társasjátékok sokkal érdekesebbek és akár komplexebbek is, ha van rá igény, mint ezek a régi kígyók-és-létrák jellegű dobok-lépek vackok.

Egyrészt érdemes körülnézni néhány társasjáték szaküzletben (Reflexshop, Szellemlovas, Gémklub, stb -- nem játékboltban!!!) és társasjátékos klubokban, társasjátékos rendezvényeken. Mindenhol nagyon szivesen segítenek a válogatásban.

Másrészt 6-8 évesen már maga a gyerek is tudni fogja, milyen fajta játékok szólítják meg. Vannak pörgős party játékok, rejtettárulósak (Vérfarkas-

"Among Us" vagy "Gyilkosság a kastélyban" jellegűek) statégiaiak, (akár komoly konfrontatív, sakk-jellegűek,) egyszerűbb családi/belépő szintűek, (kártyás, lapkákból terület-építős, gyűjtögetős, stb) kifejezetten fizikaiak (pöckölős, dobálós, egyensúlyozós, mágneses...)

Tehát innen a vonal másik végéről nem fogjuk tudni megmondani, hogy a gyereknek melyiket vedd. Azt vedd, amit kipróbáltatok, játszottatok vele klubokban 10-15 partyt, és még mindig kell egy otthonra is.

febr. 18. 18:54
 24/25 anonim ***** válasza:

...de ha engem kérdezel, akkor amiket felsoroltál (Takarékoskodj! Kígyók és létrák, Ki nevet a végén, Takarékoskodj, Gazdálkodj okosan) ma már mind kuka.

Ha nagyon ragaszkodnék a Catan telepesei előtti játékokhoz, akkor is talán a Nyúl és Sün változatok, vagy az Élve fogd el maradna a polcon. Még a Rizikónál és a Cluedo-nál is vannak azóta sokkal jobban fejlesztett, mai igényeknek is megfeelő változatok.

De ha tényleg falhoz szorítanál, és ragaszkodnál hozzá, követelnéd, hogy akkor is nevezzek meg konkrét játékokat, akkor talán a Carcassone és a Ticket to Ride jó bevezetések a mai táblás/terepépítős társasjátékok világába, a Nottingham Bírója a party blöffölős világba, a Kuruzslók Quedlinburgban a push-your-luck, vagyis "legyél a sajád szerencséd kovácsa," vagy "aki mer az nyer" jellegű játékokba. Nem túl bonyolultak, csak amennyire muszáj ahhoz, hogy érdekesek is legyenek.

febr. 18. 19:02
 25/25 anonim ***** válasza:
Basszus, annyit mondta Chloe, hogy csoki pudingot akarok enni es nincs☹️
febr. 18. 20:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!