Meddig érdemes távol tartani a gyereket a telefon /tablet / digitális kütyük / internet világától?
Nyilván manapság már alap ezeknek az eszközöknek a használata. Én is a telón (is) dolgozom, nyomkodom ha a gyerek elalaszik, simán nézek titkok szennyet ha éppen le akarom zsibbasztani az agyamat, vagy nappal azon hallgatok zenét, podcastot, hívom a barátaimat, csetelek, stb. Bevallom akár a gyerek előtt is.
Viszont én így közel a negyvenhez már meg tudom ítélni, mi az ami hasznos és, mi az ami kicsit sem az. Nyilván egy 7 éves nem tudja ezt megítélni, így nem hagyom a gyereknek a teló nyomkodást (főleg hogy neki nincs is, nekem meg a sajátom munkaeszköz) meg a youtubeot a tévén, tableten.
Netflixet szoktam hagyni neki, de gyerek profillal.
Gyerekem viszont egyre inkább kiborul ettől, mert az osztálytársai nagyobb része simán xboxozik, telón játszik valami bugyuta akadálypályás játékot, vagy csak simán alapból van telefonja és videocsetelnek a semmiről.
Szóval tapasztalatom szerint kisebbség vagyunk, mások siman vesznek telefont a gyereknek meg xboxot meg stb.
Én nem merek, félek, hogy a gyerek sosem akár majd olvasni, ha ennyi intenzív ingert nyomok bele 7 évesen mint amit egy videojáték vagy telefonos játékkal bele lehet nyomni. Ha most ezt kapná, akkor mi fogja később kielégíteni? Jogos ez az aggodalom vagy sem?
Ausztraliaban most hoztak egy torvenyt, hogy 16 (!) eves korig nincs social media.
En is fejlett orszagban lakom, itt teljesen atlagos, hogy 14-15 eves kor alatt nemigen van telefon ( persze itt is van aljanep ) es itt is most van a parlament elott a 16 eves kori szabaly.
De Nyugaton mar a cigi sem divat evtizedek ota, mig nalatok divik ...
1#
Nincs igazad 😂
9 éves lányomnak se telefonja, se tabletje, x-box pláne nincs.
Telefont nem kap kézbe.
Én kimondottan hangot is adok az ellen mikor a tanár úgy ad házit, hogy azt neten kell megnézni, elolvasni, elkészíteni.
Ez nem feltétlenül lesz 100%ban hasznos de azért meggondalandó. Amikor én gyerek voltam éppen az animék voltak a mérgező dolgok, amit soha senkinek nem szabad nézni. Hát nekem nem is engedték miközben másoknak igen, ennek következtében amikor tudtam és nem tudtak felügyelni, akkor mindig animét néztem. Gyakorlatilag így jóval többet és ellenőrizetlenebbül mintha egy-két dolgot megengedték volna.
Szerintem azt is érdemes figyelembe venni ha túl sokáig vágyik rá akkor végül meg fogja oldani (legfeljebb lázadásként), hogy használhassa pl barátokét. Ha a barátainak szabad akkor sajnos vágyni fog rá. (Tapasztalatból tudom)
Nyugaton most kezdik tiltani. Én olyan negyedik osztályra tenném most itthon, de max. egy órát, és szülői felügyelettel, ehhez meg még nem kell még saját teló se. Lemaradni semmiben nem fog.
Az enyémeknek is van sok barátja, járnak különórákra, vendégségbe, sokat bandáznak. Sokkal jobb, amikor nem engedem a "nyomogatást" és muszáj feltalálniuk magukat, és akkor elmennek biciklivel a focipályára, vagy kergetőznek, társasoznak, rajzolnak. Ha nem vagyok szigorú ezzel, akkor meg csak mindenki ül és kiderül, hogy még csak nem is ugyanazzal játszanak már, mert az egyik megunta, összevesztek... stb. Én nagyon sajnálom, hogy egyáltalán beengedtem ezt az életünkbe, mert totál függővé tesz és csak a vita van belőle. Könnyebb, amíg nincs, mint amikor szabályozni kell. Ha meg ráhagyod, az pont olyan, mint ráhagyni egy egész zacskó gumicukrot.
lånyomnak csak egy okos telefonja van nincs nett rajta wifi meg csak itthon tud csatlakozni .
de nem hasznålja max zenehallgatásra ,meg barátnöivel csetel.
nincs se tabletje se más elektronikus kütyüje . ha kell valamihez tablett akkor az enyémet használja .
Igen, iskola általában a vízválasztó. Az enyém most 4.es. nálunk csak hétvégén van játék, de az osztálytársai már évek óta napi szinten játszanak és csetelnek. Igen, úgy érzi kimarad, hisz másnap a suliban téma,az előző délutáni játék.
Ez ugyanúgy igaz már évek óta az összes dologra. Ha már Netflix, Squid gane, Stranger things, Wednesday,youtuberek. Egyszerűen ez a téma,ha nem engedem igenis kimarad, és ha sok mindenből kimarad az zavarja, joggal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!