Meddig érdemes távol tartani a gyereket a telefon /tablet / digitális kütyük / internet világától?
Nyilván manapság már alap ezeknek az eszközöknek a használata. Én is a telón (is) dolgozom, nyomkodom ha a gyerek elalaszik, simán nézek titkok szennyet ha éppen le akarom zsibbasztani az agyamat, vagy nappal azon hallgatok zenét, podcastot, hívom a barátaimat, csetelek, stb. Bevallom akár a gyerek előtt is.
Viszont én így közel a negyvenhez már meg tudom ítélni, mi az ami hasznos és, mi az ami kicsit sem az. Nyilván egy 7 éves nem tudja ezt megítélni, így nem hagyom a gyereknek a teló nyomkodást (főleg hogy neki nincs is, nekem meg a sajátom munkaeszköz) meg a youtubeot a tévén, tableten.
Netflixet szoktam hagyni neki, de gyerek profillal.
Gyerekem viszont egyre inkább kiborul ettől, mert az osztálytársai nagyobb része simán xboxozik, telón játszik valami bugyuta akadálypályás játékot, vagy csak simán alapból van telefonja és videocsetelnek a semmiről.
Szóval tapasztalatom szerint kisebbség vagyunk, mások siman vesznek telefont a gyereknek meg xboxot meg stb.
Én nem merek, félek, hogy a gyerek sosem akár majd olvasni, ha ennyi intenzív ingert nyomok bele 7 évesen mint amit egy videojáték vagy telefonos játékkal bele lehet nyomni. Ha most ezt kapná, akkor mi fogja később kielégíteni? Jogos ez az aggodalom vagy sem?
Lányom 7 évesen kapott telefont meg tabletet. Mesét néz rajt meg játszik is.
Most 10 éves, többet van kinn a levegőn, rajzol is és olvasni is szokott.
Sztm ez full gyerekfüggő.
"Elmaradni az osztálytársaktól meg kicseszés kicsit. Max annyi, hogy legyen korlátozva mennyit játszhat.
A mai gyerekek ebbe nőnek fel...sajnos.
De te tudod.
9 éves a nagyobb nálunk, eddig erőfeszítés nélkül ment. Mivel most már van digitális kultúra órája, teljesen nem lehet "elzárni". Ezért szép fokozatosan beszélgetünk a netről, mi a jó, mi a nem. Arról hogy mennyi hülyeség van fent. Mutatok neki AI képeket: találja ki, hogy igazi vagy sem. Megmutatom, hogy milyen értelmes dolgokra lehet használni (nyelvek, lexikonok, térképek...).
Nem foglalkozunk ezzel rengeteget, csak időnként pár percet. Ôt egyébként egyáltalán nem érdekli, max. olvasni szeretne a tabletemen vagy a kindle-ön.
Köszi! Nyilván, tényleg van ilyen, nem hazudok.
Van igazság abban, amit írtok, viszont ugye az én gyerekem még nem tud olvasni, így én nem látom sok értelmét a netezésnek sem. Lehet majd valami egyszerű játékot keresek és heti pár órára megengedem neki.
Amint telefont adsz a gyerek kezebe, azzal orokre elveszed a gyerekkorat.
Nezzel errol szakemberek videoit.
10 eves fiamnak nincs, es nem is lesz kozepiskolaig, akkor pedig Gabb telefont kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!