Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Meddig érdemes távol tartani...

Meddig érdemes távol tartani a gyereket a telefon /tablet / digitális kütyük / internet világától?

Figyelt kérdés

Nyilván manapság már alap ezeknek az eszközöknek a használata. Én is a telón (is) dolgozom, nyomkodom ha a gyerek elalaszik, simán nézek titkok szennyet ha éppen le akarom zsibbasztani az agyamat, vagy nappal azon hallgatok zenét, podcastot, hívom a barátaimat, csetelek, stb. Bevallom akár a gyerek előtt is.

Viszont én így közel a negyvenhez már meg tudom ítélni, mi az ami hasznos és, mi az ami kicsit sem az. Nyilván egy 7 éves nem tudja ezt megítélni, így nem hagyom a gyereknek a teló nyomkodást (főleg hogy neki nincs is, nekem meg a sajátom munkaeszköz) meg a youtubeot a tévén, tableten.

Netflixet szoktam hagyni neki, de gyerek profillal.

Gyerekem viszont egyre inkább kiborul ettől, mert az osztálytársai nagyobb része simán xboxozik, telón játszik valami bugyuta akadálypályás játékot, vagy csak simán alapból van telefonja és videocsetelnek a semmiről.

Szóval tapasztalatom szerint kisebbség vagyunk, mások siman vesznek telefont a gyereknek meg xboxot meg stb.

Én nem merek, félek, hogy a gyerek sosem akár majd olvasni, ha ennyi intenzív ingert nyomok bele 7 évesen mint amit egy videojáték vagy telefonos játékkal bele lehet nyomni. Ha most ezt kapná, akkor mi fogja később kielégíteni? Jogos ez az aggodalom vagy sem?

tegnap 21:56
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
31%
Minden 7-8 éves gyerek is már telózik meg ps/xbox. És aki azt mondja hogy: hát az enyém nem, na az hazudik pedig nincs ezen mit szégyellni. Ennyire megváltozott a világ.
tegnap 22:05
 2/17 anonim ***** válasza:
32%
Óvodában még ne használja..Az én lányom is elsős korában kapott egy sim kártya nélküli okostelefont,amin játszhat. Előbb felesleges lett volna.
tegnap 22:07
 3/17 anonim ***** válasza:
69%
Örökké nem tudod távoltartani ettől a világtól, ha ez folyamatosan feszültséget okoz kettőtök között, akkor szerintem engedj neki kicsit többet. Egy gyereket fog érdekelni olyan tartalom is, ami szerinted hülyeség, egy pontig szerintem ezt is érdemes tolerálni. Beszélj vele, mondd el az aggályaidat, hallgasd meg, hogy ő mit szeretne, és kössetek kompromisszumot. A cél az, hogy megtanuljon egyensúlyt tartani az életében, és hogy a média és az online tér, csak egy szelete legyen az életének, ne az élete. Ezt egy évekig tartó folyamat megtanulni, adj neki időről időre egyre több szabadságot, és ha úgy érzed, hogy kicsúszott abból a mederből amiben maradni érdemes (felborult az egyensúly), akkor kicsit rántsd vissza. Az is fontos, hogy tudjon kapcsolódni az osztálytársaival olyan tartalmakon keresztül, amit pl csak így tud elérni. Ha ez neki sokat jelent, akkor hadd videójátékozzon ahelyett, hogy Nemó nyomábant nézne a Netflixen.
tegnap 22:08
 4/17 anonim ***** válasza:
68%
1-es, nincs igazad. Nem minden ekkora gyerek telefonozik/Xboxozik, meet van, akinek nem engedi a szülő. Én is ismerek ilyet, feltételezem a kérdwző se csak kitalálta a kérdést, tehát nem hazudik, aki azt mondja, az övé nem.
tegnap 22:39
 5/17 anonim ***** válasza:
30%
Fokozatosan kell szoktatni a telefonhoz, a saját korához mérten mesélni kell a veszélyeiről. Én az elején úgy netezhettem, hogy anyum vagy apum ott voltak velem, magyarázták a dolgok működését stb. Nem éreztem, hogy ezzel korlátoznának, inkább olyan volt, mintha velük ismernék meg egy érdekes dolgot
tegnap 22:52
 6/17 anonim ***** válasza:
46%

Lányom 7 évesen kapott telefont meg tabletet. Mesét néz rajt meg játszik is.

Most 10 éves, többet van kinn a levegőn, rajzol is és olvasni is szokott.

Sztm ez full gyerekfüggő.

"Elmaradni az osztálytársaktól meg kicseszés kicsit. Max annyi, hogy legyen korlátozva mennyit játszhat.

A mai gyerekek ebbe nőnek fel...sajnos.

De te tudod.

tegnap 23:02
 7/17 anonim ***** válasza:
79%

9 éves a nagyobb nálunk, eddig erőfeszítés nélkül ment. Mivel most már van digitális kultúra órája, teljesen nem lehet "elzárni". Ezért szép fokozatosan beszélgetünk a netről, mi a jó, mi a nem. Arról hogy mennyi hülyeség van fent. Mutatok neki AI képeket: találja ki, hogy igazi vagy sem. Megmutatom, hogy milyen értelmes dolgokra lehet használni (nyelvek, lexikonok, térképek...).

Nem foglalkozunk ezzel rengeteget, csak időnként pár percet. Ôt egyébként egyáltalán nem érdekli, max. olvasni szeretne a tabletemen vagy a kindle-ön.

tegnap 23:02
 8/17 A kérdező kommentje:

Köszi! Nyilván, tényleg van ilyen, nem hazudok.

Van igazság abban, amit írtok, viszont ugye az én gyerekem még nem tud olvasni, így én nem látom sok értelmét a netezésnek sem. Lehet majd valami egyszerű játékot keresek és heti pár órára megengedem neki.

tegnap 23:27
 9/17 anonim ***** válasza:
50%

Amint telefont adsz a gyerek kezebe, azzal orokre elveszed a gyerekkorat.

Nezzel errol szakemberek videoit.

10 eves fiamnak nincs, es nem is lesz kozepiskolaig, akkor pedig Gabb telefont kap.

tegnap 23:38
 10/17 anonim ***** válasza:
46%
Persze utolsó. Remek ötlet, nehogy véletlenül legyenek barátai.
tegnap 23:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!