Durva hiszti, mi a helyes megoldás?
Kisfiam 3.5 éves.
Ha nem az van amit ő akar, illetve ha rá szólok valamiért, akkor jön és rám csap, belém rúg, hajam húzza, hozzám vág bármit.
Próbáltam mindenhogy már, elmagyarázom szépen, nem egyszer hanem vagy 100x,ha lenyugodott beszelgetek vele erről, hogy miért nem szabad.
Próbáltam hogy rá kiabalok.
Próbáltam hogy rá is csapok.
Egyiknek sincs érteleme.
Jön egy következő alkalom és minden ugyanúgy van.
Mostmár nem csak engem üt hanem a családból barkit.
És olyan hisztiket képes csinálni, akkora hangja van olyankor, már egyszer el ájul annyira sír.
Es sajnos mostmar nemtudom hogyan kezeljem, és hogyan tudnák rá hatással lenni.
Ha pl el teszek pár traktort mikor oviba van, és megmondom hogy csak akk kapja vissza ha nem fog verekedni? Ez jó ötlet?
Oviba egyébként egy tündér gyerek, szófogadó, mindenbe bevonható, nagyon ügyes, okos.
És velünk itthon mégis ilyen ha nem az van amit ő akar.
Tudom én hiabztam a legnagyobbat, hogy sokszor engedtem neki.
Szeretnék ezen valahogy változtatni
Kérlek segitsetek mert megőrülök.
Es annnyira bánt, hogy ilyen alkalmakkor volt hogy rá ütöttem vagy a kezére, vagy a fenekére, vagy kicsit megfogtam a két vállát és megráztam hogy figyelj már ide ez nem jó dolog amit csinálsz....
Renegeteget játszom vele, minden percben puszilgatom szeretgetem.
Mindig kitalalok neki valami jó programot.
Sokat beszélgetünk, annyira kis értelmes, és ezt a hisztit, verekedést, sehogysem tudom vele megbeszélni.
Képzeld nálunk 5 éves és nem sokkal jobb a helyzet.
Oviba aránylag problémamentes, szófogadó
Én a másik oldalt tudom mondani, 4-5 évesen az én gyerekem egy cukorfalat volt, egyszerűen jól érezte magát, nem volt sok konfliktusunk, bárhova vittem teljesen oké volt, az oviban meg borzalom volt, nem is járhatott tovább csak 9-12 között.
Én azt tudom mondani, hogy ott hisztis a gyerek, ahol gond van(amíg kicsi). Iskolában már meg akar felelni és visszafoghatja ott magát, de oviban ilyeneket még nem tudnak előre látni és nincs is kifejlődve az agyukban az a terület, ami az önkontrollért felel, ott még "ösztönösek". Ahol gond van ott buknak ki és ahol nyugi van, ott lazák.
Az én gyerekem suliban már megjátssza magát, beilleszkedett, előtte meg nem játssza meg magát és problémás picit. Oviban meg azért volt borzalmas, mert se ott, se itthon nem tudta megjátszani magát, csak oviban több volt a tiltás, mások voltak a szabályok, nem kapott visszajelzést, magyarázott, csak csinálni kellett, amit mondanak.. nálunk otthon meg körül volt ugrálva, folyamatosan ráfigyelve, nem kellett beszélgetést kivárnia, nem kellett várnia a válaszra és első volt, hogy minden igénye ki legyen elégítve. Ettünk, ha éhes, mindig volt a közelben mosdó és csak akkor kellett mennie, ha akart. Felvehetett olyan ruhát, amilyet akart, és mivel ezek miatt nem volt gondunk, csak tényleg minimális apróságok, remekül viselkedett. Bent meg.. sokáig tartott amíg megszokta a sor kivárását, hogy valamivel nem játszhat, hogy valaki olyat mond, ami nem szép, ami sérti, zavarja, hogy az óvónő nem mindig neki ad igazat, hogy nem magyaráz, nem ülteti le, nem volt bizalmi viszonyuk, nem ölelték át meg ilyenek akkor, mikor sérelem érte, bocsánatot kellett kérnie, ha nem akart meg ilyenek.
Így utólag könnyű átlátni.. Szóval én javaslom, hogy mivel kis ovis és még ösztönös, változtassatok, mert rossz a légkör otthon, nem figyeltek rá eléggé, magyarázz sokszor, de tömören és nem gond, ha az van, amit ő akar, amíg az nem veszélyes vagy rossz. Ha meg épp üvölt és kivan, rakjátok másik szobába vag zökkentsd ki, vagy fogd le öleléssel vagy fordítsd át játékba, vagy emeld ki a helyzetből, vagy nyugodtan kapd el a kezét és emeld meg a hangod, hogy ráijessz. Illetve én fogtam le úgy, hogy ráraktam a lábam(ő feküdt az ágyon/szőnyegen és egy idő után felfogta, hogy erősebb vagyok és kérnie kellett, hogy engedjem el. Nem a talpam, hanem én is ültem és a vádlimnál volt lefogva, nem tudta megemelni a lábam, de ez még olyan 3 éves kora körül volt. Én nem ütném meg, nem is ütöttem, fogd le!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!