Kinek mikor kezdett el beszélni a gyereke?
Kisfiam 2,5 eves lesz decemberben.
A beszede miatt aggodok. Ausztirban élünk, nem jar meg kozossegbe.
Voltak jobb idoszakai mikor tudott 30-40 szot de azokat elhagyta , es jottek helyette masikak de nagyon keves. Mondatokat egyaltalan nem hasznal. Csak szavakat mond. Megerteni megerti a dolgokat ,vegre is hatja az utasitasokat ha olyan a kedve. A hallasaval nincs baj,mert minden kis zajt meghall.
Mi lehet a baj? Az o koraban mas gyerek mar tobb szavas mondantolat mond, es ettol nagyon hatramaradottnak erzem a fiamat.
Erdeklodnek masnak ,hogy alakult a beszedfejlodes. Illetve tanacsokat is megfogadok
Fontos ilyenkor, hogy hány nyelven beszéltek hozzá, elvileg akkor megszokott, hogy kicsit később kezdenek beszélni.
Az én fiamnak 2évesen kb 10szava volt. Márciusban lesz 3, most kezdett el ragozni de sokszor még mindig csak a szavakat teszi egymás mellé.. nem mindig helyes sorrendben. Ellenben unokaöcsém 2,5évesen teljesen kerek mondatokban beszélt, tisztán, érthetően. Nagyon változó ki, mikor kezdi
Itthon csak magyarul beszélünk vele.
De most ha el is viszem felmeresre, esetleg ajanlanak egy logopedust de idekint nemetul fogjak tanitani elsorban. :/
20 hónapos korából van egy felvételünk, ahogy hiba nélkül simán elénekelte a hinta-palintát. Akkorra már több szavas mondatokban beszélt, használt igeidőket, ragozott, még ha nem is mindig helyesen. De 2,5 évesen már az is abszolút jó volt, tisztán és szépen beszélt, többszörösen összetett mondatokban, mondókákat tudott és dalocskákat. De ő bölcsis volt 13 hónapos korától kezdve, plusz ugye anyanyelvi környezetben nevelkedett, nekem is az lett volna az első tippem, hogy ha többnyelvű közeg veszi körbe, akkor az magyarázhatja ezt.
Egyébként meg 2,5 évesen elvileg az "elvárt" az pár szó lenne, 3 éves korára "kellene" (az itthoni rendszer szerint) mondatokban beszélnie, ilyen kicsi korban fél év még rengeteget számít. Ennek ellenére én azért elvinném valamiféle felmérésre, akár online magyar logopédussal vagy valamivel megtudni, hogy esetleg látnak-e bármi olyasmit, ami akadályozhatja a dolgot. Vagy ilyen TSMT meg hasonló tornákra vinni, elvileg az csodát tesz a beszédfejlődéssel, mert bár nem mondanám aggasztónak, azért az átlagtól valóban elmarad a beszéde ez alapján.
Az én kislányomnak nagyon lassan indul a beszéde.
Februárban lesz 2 éves és 19 szót használ.
Van, aki azt mondja 2 évesen menjünk szakszolgálathoz, más szerint hagyjuk békén a gyereket.
Az tuti h ha 3 évesen nem beszél az baj.
de 3 év alatt nagy eltérések lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!