Engednétek, hogy biciklivel közlekedjenek?
A városban ahol élünk, nagyon elterjedt a biciklivel való közlekedés. A férjem is úgy nőtt fel, hogy bicklivel jártak mindenhova, tesvére is rendszeresen jön át hozzánk a kisfiával úgy, hogy mögötte ül a biciklin, gyerekülésben.
Én nem vagyok egy nagy biciklizős típus, nem érzem a gyereket biztonságban a biciklis gyerekülésben. Persze egy autóban is hamar megvan a baj, de itt elég egy apró ütközés, a sisakon kívül nem vèdi meg semmi egy esetleges balesetnél. Én dramatizálom túl?
"Én dramatizálom túl?"
Te. Hollandiában élek, mindneki biciklivel közlekedik. A 2-3 éves is. Sisak nélkül, azt csak idős embereken latni
Ha te nem tudsz biciklizni, ne vidd a gyereket. Ilyen egyszerű.
Én hosszú kihagyás után ültem a biciklire, előbb kicsit "szereztem tapasztalatot" (úgy közlekednek az emberek, mint állat. Nem tartják tiszteletben a bicikliutat, itt nincs kerékpáros kultúra se, nem mintha normál közlekedési kultúra lenne..).
Amikor biztos voltam, utána ültettem fel a gyereket.
Nem igaz, hogy nem védi az ülés. Volt hogy estünk, gyönyörűen védte oldalról is, lába is védve volt. Nyilván ehhez kell sisak, rendesen bekötni, lábát is rögzíteni.
Egyébként Németországban pl: kötelező a sisak 18 alatt. Cipruson meg kortól függetlenül mindenkinek.
Az hogy Hollandiában nem vesznek föl sisakot a legtöbben, annak az az oka, hogy a holland közlekedés kb a biciklisekre van optimalizálva. Magyarországon viszont nem. Itt sokkal könnyebb súlyos balesetbe belekeveredni, ahol a sisak életmentő eszköz.
15 évig versenyszerűen bringáztam (mountain bike), ahhoz kijussunk az erdőbe a városon át kellett menni, viszont egyszer nem fordult meg a fejemben, hogy ne legyen rajtam sisak. Aztán rengeteget használtam a bringát közlekedési eszközként is Budapesten, csak bukóval. 2-3 necces szituációm volt, ahol kellett a bukó - egyik sem rajtam múlt.
Egy szóval felelőtlennek tartom, aki a bukósisak nem használatára buzdít, pláne 2-3 éves gyereknél.
Mi is járunk bringával - most már 3,5 éves, saját maga teker. Úgy van szocializálva, hogy csak sisakkal. Sőt meg is jegyzi, ha olyan megy el mellettünk, aki nem vett fel bukót.
Én viszont hiába vagyok tapasztalt bringás, utáltam hátul vinni, így a gyerekülés a férjem bringáján volt. Megértem, ha neked nem komfortos - akkor inkább ne vidd. Viszont a sisak használatához a kismotoron és a futóbiciklin is érdemes hozzászoktatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!