Általában mindenhol van testvérféltékenység, ahol még nagyon kicsik a gyerekek?
Sok ilyen kérdés volt már, amiben az anyuka ki volt akadva, hogy agyrém az egész, mert a 2-3 éves gyerek megüti, megcsípi a kisbabát, meg hogy féltékeny rá, stb.
De viszont van olyan is, ahol inkább a nagyobb gyerek megpuszilgatja, megölelgeti a kisebbet, és egyáltalán nincs féltékenység..
Akkor ez mitől függ?
A gyerek(ek) személyiségétől?
Gyerek szemèlyisègètől, attól, hogy a szülők hogy kezelik a helyzetet, màs beszólogatott-e ,,kedvesen" a nagyobb gyereknek, mennyi időt töltött az anyja nèlkül a nagyobb, ès hogy èlte meg. Sok mindenen múlhat.
Azt làtom, hogy ahol tandem szopik a kicsi ès a nagyobb, ès ahol elfogadjàk, hogy a nagyobb is kicsi mèg, ott enyhèbb szokott lenni a testvèrfèltèkenysèg, de ez sem törvènyszerű.
Sok tényezős.
Leginkább szerintem a szülők hozzáállása.
Ha nincs elhanyagolva, lepasszolva bölcsibe a "nagy". Anyuka szán elég időt rá, akár a kicsit hanyagolva (nyilván nem az alapvető szükségleteket), akkor minimalizálni lehet.
És ellenkezőleg:
Ha mindenki a kicsit ajnározza, a nagy le van tojva,
ha túlságosan nagyként van kezelve...stb.
Akkor meg jóval nagyobb lesz a testféltékenység.
Köszi, hogy ezeket leírtátok.
Egyébként ez az a kérdés, amiben a testvérek között féltékenység van:
https://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__probl..
Az az én kérdésem, köszi a reklámot :)
A testvérféltékenység alapvetően egy normális dolog, minden testvérnél előfordul, de az már a személyiségen és nyilván a szülőkön múlik, hogy hogyan testesül meg. Nálunk a lányom eleve erős akaratú, impulzív, a játszótéren sem szeret másokkal játszani, azt szereti, ha békén van hagyva, így nem meglepő, hogy a kishúgával szemben sem teljesen békés és nyugis. Az más kérdés, hogy ezt nem jól kezeljük (nyilván ezért írtam ki a kérdést, hogy tippeket kérjek és tapasztalatokat, hogyan lehetne jól kezelni, bár azt kikérném, hogy az a baj, hogy elvárnám, hogy nagy legyen, csak annyi az elvárás, hogy ne bántsa, ezt akkor is elvárnám, ha nem lenne testvére, senkit sem bántunk, a játszótéri idegen gyereket sem - sajnos ezt is még tanulnia kell), de attól még sajnos normális a dolog. A rokonságban más természetű kislány, hasonló korkülönbséggel másként reagál, de ott is van testvérféltékenység. Ott a kislány eleve barátkozósabb, szociálisabb, ő a ló túlsó fele, folyamatosan a kicsit vegzálná, amikor ott vagyunk náluk, akkor a mi kisebbikünket is mindig simogatja (nekünk meg már ő "sok", mi nem vagyunk ilyen közvetlenek, csak a 3 évesünk egyelőre nem tudja titkolni), de ő cserébe meg azt várja, hogy ugyanazt csinálják vele, mint a kicsivel, pelusozzák (szobatiszta), dédelgessék, babakocsiban vigyék, etessék, mittudomén. Szóval megjelenik a féltékenység akkor is, ha nem bántják egymást, így vagy úgy, ezt a pszichológiában normatív krízisnek nevezik. De mondjuk én nem is kiakadva vagyok ezen, hanem tanácstalan a kezelésén, mert nekem is új, hogy ketten vannak, és az is viszonylag új, hogy nincsenek meg békésen (amikor újszülött meg mondhatni kis passzív nudli volt a kisbaba, addig a nagyobb sem különösebben féltékenykedett vagy bántotta vagy bármi, simán elfogadta a létezését).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!