Csak én izgulom túl az ovit? Nektek hogy sikerültek az első hetek,hónapok? Könnyen beszoktak a gyerekeitek? Szeretik az ovit?
3 és fél éves lesz pont amikor elindul szeptemberben oviba és egy kicsit..nem is tudom, hogy mit érzek, vegyes érzelmeim vannak. Ő szerintem jól fogja érezni magát gyerekek között, társaság kedvelő gyerek. Inkább amiatt aggódok, hogy például nem-e lesz gond odabent, hogy egy kicsit válogatós.
Eleinte azt hittem, hogy nagy a baj vele, és érzékeny az állagokra, de idővel kiderült, hogy csak válogatós. (Egyik nap szeret valamit, másik nap nem, gondolom ez ilyen tipikus gyerek dolog..)
Viszont van amit tényleg rá nézésre sem eszik meg (minden ami narancssárga az csak répa lehet, tehát fúj 😅). Ezek például kis csoportokban gondot szoktak jelenteni?
Fel-le öltözni tud (főleg le), de ebben például néha szüksége van egy kis segítségre, illetve beszélni beszél, de még egy kicsit nehezen lehet érteni.
Az alvással megnyugtattak, hogy nem lesz gond és nem baj, ha nem délben alszik (mindig 13:00-13:30 között vonul aludni) vagy egyáltalán nem is alszik.
Nem gondolom, hogy az enyém az egyetlen kis "problémásabb", de azért..na. érdekel, hogy mire számíthatok akkor is, ha sok minden hely függő.
Illetve, nektek mi volt hasznos az oviban? Pár alap dolgot mondtak csak amit vinnem kell neki (váltó cipő, váltó ruha,stb) de volt ezeken felül amit ti hasznosnak éreztek egy ovisnak? Táska? Annyi féle van nem is tudom, hogy mekkora kellene egyáltalán.. 🥲
Mindenben segíteni fognak a gyerkőcnek, ne aggódj!
Mondjuk szerintem az pont nem elfogadott, ha nem alszik egy ilyen kicsi gyerkőc. Ha csendben tud pihenni 2 órahosszáig, akkor oké, de játszani nem fogják engedni! Nem zavarjatja a többi gyerek pihenését.
Vinni érdemes váltó ruhát (zokni, bugyi/gatya, trikó, póló, pulóver) mindenből 2-2 db-ot.
Ezen kívül nejlon zacskót vagy szatyrot, ha valami pisis/kakis lenne. (Jobb oviban kimossa a dajka, de sajnos nem ez a jellemző)
Legyen alvós plüss vagy szundikendő, cumi, ami megnyugtatja a gyereket.
Benti cipő is kell.
Pizsama (ha átöltöznek alvásnál).
Tornafelszerelés (ha átöltöznek tesinél).
Kislánynak fésű, hajgumi, hajcsat, hajráf.
Minden legyen jellel ellátva!!
Amit soha ne vigyetek: saját játék! A csoportba nem fogják engedni bevinni, mert csak veszekedés van belőle és nem is tudnak felelősséget vállalni érte. Ha az öltözőszekrényben hagyja, akkor pedig gyakran nyoma vész a játéknak és utána baromi kellemetlen kideríteni, hogy ki lopta el.
Én egy vidéki oviban dolgozom úgyhogy itt egy picit másképp működnek a dolgok. Általában ha nálunk nem akar ebédelni a gyerek mert ő nem szereti (sok olyan van aki életében nem kóstolt ezt meg azt és úgy mondja hogy nem szereti.) elsőnek mindenkepp ravesszuk hogy 1 kanállal kostoljon, van akinel ez beválik ízlik neki utana megeszi, van hogy felsoroljuk milyen zöldség van az ételben, csupa olyan amit ismer általában csak apróra van vágva, néha ez is segít, ha pedig ezek után se eszi meg akkor így járt majd megeszi az uzsonnát.
Egyébként játékot mi se szeretjük ha hozzák mert valóban vita van belőle. Például Pistike hogy ez egy kisautót, Józsika meg letöri róla a kislámpát akkor megy belőle a hiszti stb, plusz lesz olyan gyerek hogy "dehát nála miért lehet kisautó?"
Öltözésben mi mindig segítünk annak aki nem tud.
Ha meg nem értjük mind mond a kisgyerek akkor van hogy szólunk egy középsősnek vagy nagycsoportosnak hogy XY szerinted mit mond? (Nálunk vegyes csoportok vannak).
Ezek miatt ne aggódj! Ahogy már írták, ezek a dolgok nem ritkák kiscsoportban, az óvónők meg tudják kezelni(én is óvónő vagyok, tapasztalatból írom). Az öltözködésben kiscsoportban még segíteni szoktunk, nem elvárás, hogy teljesen egyedül öltözzenek. Nem fogják hagyni éhezni a gyerekeket például, de nem is erőltetik bele mindenáron az ételt. Legalábbis ha tényleg normális óvónőkről van szó. Sajnos vannak olyanok, akik nem gyerekek közé valók, de nem sokan, és bízzunk benne, hogy ti nem ilyenekhez kerültök.
Mondjuk a déli alvás az valóban fontos lenne még egy ilyen kicsi gyereknek. De lehet, hogy az oviban jobban elfárad, jól kezelik az óvónénik, meg látja azt, hogy mindenki alszik és akkor azzal sem lesz gond. Én ezzel kapcsolatban annyi tudok javasolni, hogy reggel időben ébresszétek, ha nem ébred magától. Ugyanis én tapasztaltam, hogy azok a gyerekek, akiket rendszerint nem sikerült 8-ig behozni reggelente az oviba, tehát vélhetően későn keltek, nehezebben tudtak délben elaludni.
Hát, tényleg jól járunk, ha nem olyan óvónőt fogunk ki akit nyakon kell vágnom.. én álltam gyerekkoromban a sarokban mert nem akartam megkóstolni a levest. Utáltam a gyümölcslevest. Ezért a következő egy órát a fallal szembe, a többi gyereknek háttal töltöttem. Sajnos nincs jó tapasztalatom az ovikkal, talán ezért is félek annyira. De biztos minden rendben lesz, ez màr mégsem egy eldugott is poros falu valahol a térkép nagyítóval is alig látható részén, hanem Budapest annak is a legforgalmasabb része. Itt talán jobban megválogatják lehetőségeikhez mérten, hogy kit vesznek fel. :D
Már be szereztem egy pár hasznos dolgot, mindenbe bele nyomdáztam szépen a nevét is. Már csak várunk és izgulunk. (Főleg én..):)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!