Mik a tunetek az aszpergres gyereknel?
Sziasztok, mik a tunetek egy asperges gyereknel es mikor vehetok eszre?
Csak azert kerdem, mert uncsitesom kislanya az, es bevagyok egy kicsit sz.rva.
Igazabol az enyemen semmi kulonoset nem vettem eszre. Megcsinaltam azt az Mchatet is, es minden rendben volt 1 kerdes kivetelevel, de sztem az hulyeseg. Kulfoldi MChatben az a kerdes nincs is ott... Az utolso, h nez e a semmibe. De hat azt en is csinalom, es ki lehet belole ot szakitani siman, es inkabb elgondolkozik, mint hogy bambulna.
Szerintetek ha minden oke, meg lehet belole valami baj, vagy negnyugodhatok vegre?
Unokatesomat nem akarom ezekrol kerdezni...
Mindenkinél más, az a közös az aspikban, hogy nálunk nincs beszédkésés, időben kezdenek beszélni.
Az enyém enyhén érintett, sosem nézett csak úgy a semmibe, de elég kevésszer figyelt rám, mikor szólítottam, és ami még a gyengéje volt, hogy oda nézzen, ahova mutatok. Ez kis távon remekül ment, de pl a repülőre nem nézett fel, ha felemeltem a karom, hogy nézd repülő, csak ha mondtam, hogy nézzen fel. Begyakoroltuk, akkor már jobban ment(2 évesen), de a mai napig nem az igazi(8 éves).
Ezen kívül csupa olyan dolgaik szoktak lenni, amit biztosan észrevennél(hiszti, kiakadás, furcsa játék, furcsa érdeklődés, étkezési gond, furcsa mozdulat). Benne van a pakliban, családon belül halmozódik, jó esélyetek van rá, de ha még nem veszel észre semmit, akkor mindenképp csak icurka picurkát lesz furcsa a gyereked, szóval megnyugodhatsz ezen.
"az a közös az aspikban, hogy nálunk nincs beszédkésés, időben kezdenek beszélni"
Na ez is fság. Lányomnál pont volt. Megkésett mozgás és megkésett beszéd is.
Neki nincs repetatív mozdulata, viszont beragadnak a mondatok, gondolatok, nehéz kirángatni.
Nincs furcsa érdeklődés.
Viszont túlhallás, szenzorosság igen. Mondjuk ahogy nő ezek egyre kevésbé hangsúlyosak.
Szemkontaktusra képes, de nem szereti.
7 éves
Ha semmi aggasztót nem tapasztalsz, valószínű nem az, bar nem tudjuk mennyi idős gyerkocrol van szó, 3 éves korig simán belefer 1-1 autisztikus tünet is.
Kicsit off: a legujabb felfogás szerint ma már nem is létezik asperger, ennek ellenére tudom, hogy ma is előszeretettel adják a diagnózist. Az autizmust úgy kell elkepzelni, mint egy spektrumot, amin a nagyon sulyostol a nagyin enyheig az összes auti gyerek rajta van. Ez azért jobb, mert nincs 2 egyforma autista, különböző tünetek lehetnek, és csak ezek együttes, nagyon alapos feltarasaval lehet diagnosztizálni. Az a régi berogzodes h az aspik szuperintelligensek, csak kicsit fura, stb ma már rég megdolt.
Nekem a pszichiáter mondta, hogy aspik időben kezdenek beszélni, minden más gyereknek, aki mondjuk stimmel vagy ilyesmi, szóval "tipikus", gyermekkori autizmus diagnózist kell adniuk, ha meg nehéz eldönteni, akkor kap nem meghatározott pervazívot, vagy egyéb pervazívot. Mi nem meghatározot pervazívval kezdtünk, majd pár évre rá lett gyermekkori autizmus. Frissen végzett doki jó helyről, szerintem eléggé képben volt kódolással, én meg direkt rá is kérdeztem, mivel a gyereken alig látszik a dolog, jobban mutatna az asperger a sulijelentkezős lapon, ezt a választ adta.
Jó, ez csak egy brendon nevű oldal, de annakidején is utána olvastam, több helyen találtam meg most is. Több ilyen van a neten, asperger szindróma feltételei kulcsszóra. Én értem, hogy más is kaphatott ilyen diagnózist, akiknél késett a beszéd, de biztos vagyok benne, hogy a mi frissen végzett pedáns dokink ha nem is ismeri fel rendesen, de szakirodalmilag mindent tud, kit hogyan kell kódolni.
6!
4es válaszoló vagyok.
Hidd el,hogy annyira mindegy,hogy az a "pedáns doki" milyen kódot ír a lapra. A gyerek akkor is autista marad.
Teljesen mindegy suliválasztás szempontjából is (pont most vagyunk benne), hisz a pedagógusok sem hülyék. Pontosan tudják, hogy a pervazív zavartól a Kanner szindrómáig mind-mind autizmust jelent,és ugyanúgy el fogják utasítani a gyereket.
Minket megyeszékhelyen most utasítottak el egy Asperger diagnózissal 6 iskolából úgy,hogy a gyereket NEM is LÁTTÁK!
Szóval ennyit a kódolásról. Tökmindegy.
Dehogyis, van egy suli a nyolckerben, amihez pl gyermekkori autizmus kód kell vagy asperger, a mi kódunkkal is volt valaki előítéletes, mert az ő(sokkal súlyosabb) gyereke is nem meghatározott pervezívot kapott. Aspergerest mindenki felvett volna.
Nekünk kellett volna a kód, ne nekem mondd, mikor már túlvagyunk rajta. Általában azt hiszik, hogy az aspergeresek enyhén érintett visszahúzódó zsenik, minden más megy a süllyesztőbe, a gyermekkorira meg úgy gondolták, hogy csak gyermekkorban volt jelentős. Ha gondolod privátban megírom a sulit.
"asperegerest veszünk csak fel, VAGY Aspergeresünk már van, vele nincs gond, de volt itt más kóddal és nem kell belőle még egy". Persze a legtöbb suli nem fogad autizmussal, de amennyiben ilyen diagnózisod van, kis létszámú egyházit tudok javasolni a 8kerben!
Az adhdra is volt igazgató, aki elmesélte, hogy azt hitték a kisfiúra, hogy adhds, majd módosult a kódja enyhe értelmi sérültre, úgyhogy neki adhds nem kell, asperegeresük van(az én gyerekemen duplakód volt), bár őt le tudtam szerelni azzal, hogy a gyerekem már olvas, szóval az végülis jól sült el, de félelemből a körzetesben kezdtünk.
IGenis számít milyen kódja van, nem az alapító szerint, hanem az emberek előítélete szerint. Aspergeresre a legelnézőbbek az emberek, mert (helytelenül) benne van a köztudatban, hogy az a kevésbé ciki, és "nem is igazi autizmus", mint ahova besorolnak minden mást.
Ismerek nehezebb aspi diagnózist kapó gyereket, mint az enyém, de ettől a köztudatban nem így állnak a dolgok, és a suliigazgatók is csak átlag emberek. Minket 70 helyről utasítottak el BPn, volt ahova én nem vittem(egy-két ilyen) Gyertek BPre, egy sulit már biztosan tudok mondani, ahol nem gond az autizmus, integráló, állami, de csak ha gyermekkori autizmus diagnózis vagy asperger van.
Nem akarok nevesíteni, de második kerületi sulinál rákérdeztek külön, hogy apsergeres-e, és mikor mondtam, hogy nem, szinte láttam, ahogy húzza a száját, telefonon nyilván nem látszott. RENGETEG ilyen van. Azt hiszem kicsit több visszajelzésből tudtam tapasztalatot leszűrni, a legtöbben aspergeres gyereket akarnak integrálni, ha már autista. PErsze alapvető az ellenszenv suliknál, de az aspik külön csoportot képeznek benne(a közvélekedés szerint).
8!
Ugye tudod,hogy ez az oldal nem egy fővárosi fórum??
Én pl megyeszélyen lakok (írtam is).
Nálunk úgy van,ahogy leírtam. Ha auti,akkor auti. Nem kell a gyerek. Sehova. Mindegy a szintje. Sajnos.
Most vagyok benne, 7 éves a gyerek. Mindjárt itt az április, és nincs sulija,ami felvenné! Pedig egy szuperokos kislány. És mégse.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!