Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan helyes 9-10 évest...

Hogyan helyes 9-10 évest táplálni ha otthon van, azaz nincs a napban sulimenza?

Figyelt kérdés

Hétvégente vagy szünetekben.

Kezd furdalni engem a lelkiismeret, hogy nem nagy a repertoárom, olyanokat főzök pl hogy paprikás krumpli, borsópörkölt, mákostészta, tejbegríz, májpörkölt rizzsel, párolt csirkemell rizottóval, spagetti, bundáskenyér, fokhagymás piritós, spenot, brokkoli főzelék, túrógombóc, ritkán tükörtojás.

Reggelikre pl pulyka vagy csirkemell felvágott van fehérkenyérrel paprikával. Gyümölcsökből amiket eszik pl alma banán mandarin.

Túl egyszerű az egész.

Megvan ezekkel egyáltalán a szükséges tápanyagszintje? Fizikailag gyenge, nem bír 5 fekvőtámaszt megcsinálni, futásban lekörözik. Ennyi idősen tudnia kéne 5 fekvőtámaszt erőlködés nyögés karremegés nélkül?

Alkatilag szép erős helyes. BMI megfelelő tápláltságot mutat.

Szeretnék kérni pár tápanyagdús ételre ötletet.

2023. jan. 29. 17:27
1 2 3
 11/21 babyboom567 ***** válasza:
93%

A gyerekem fényevő,6 éves,főtt ételt egyáltalán nem eszik, de olyan ereje van,hogy simán ha lebírkóz nem bírok felállni,pedig 90 kilós felnőtt vagyok.

Semmi baj nincs a gyerekeddel meg a kajátokkal. Írasd be valami 10 évesnek való sportra, ott fog nőni az erőnléte.

2023. jan. 29. 18:04
 12/21 A kérdező kommentje:

Ezektől még én is fáradékony vagyok.

Szóval zöldség gyümölcs lenne jó alapoknak?

Főzelékek meg ilyesmi? De mivel? Főzelékkel magában nem fog jól lakni. Szereti a brokkolit spenotot is, csak ennél már többet igényel a szervezete.

A többi gyerekhez képest látom hogy erőtlenebb.

Nemigen akarom beíratni mert így is este 5 re érünk haza és nem akarom cűgölni mint mások este 6-€ közt edzésekre hogy 8 ra érjünk haza. Kioróbáltam elegem volt belőle hogy vacsora időben van és egy napunk este 8 ig tart mire vége végre. Hetvégén meg nem vállalnak sokesetben semmit edzők oktatók. Ezt nem is értem mondjuk.

2023. jan. 29. 18:09
 13/21 anonim ***** válasza:
79%

Főzz leveseket, húsleves, zöldségleves, krémlevesek (pl brokkolikrémleves nagyon finom).

Nyilván kell mellé valami laktatóbb is, de érdemes arra figyelni hogy minden főétkezés során egyetek zöldséget is (tányér egyharmada-fele zöldség legyen).

Egyébként ha rákeresel google-n hogy egészséges receptek akkor sokat kidob. Én sok edzéssel és egészséges életmóddal foglalkozó nőket követek instán pl Kiss Virág, Németh Dorottya, ők videóval rakják fel a recepteket.

Nehéz átállni, én is ilyeneket főztem mint te, ráadásul az egészséges alapanyagok drágábbak is, de szerintem megéri a gyerekek egészsége miatt, és hogy jó szokásokat alakítsunk ki már fiatal korban.

2023. jan. 29. 18:53
 14/21 A kérdező kommentje:

Egy fagyasztott spenot szerintem nem drágább mint egy zacskó tészta.

Köszi a tippet!

Mondjuk nem a nőcis táplálkozás érdekelne influencerektől, gyerekfejlődéshez szükseges anyagok inkább.

Pl sokszor fáj a lábszára lehet magnézium hiányos is; növekedésben vannak, gondolom ahhoz magasabb a kalcium vagy kálium igényük is, fogváltás is megyeget, kálcium kálium Mg, B vitaminok, nyomelemek azt sem tudom mikben vannak benne.

Meg ennyire nem akarom magam fárasztani. Elég lenne csak az ételeket tudnom, hogy ezt meg azt főzzek és tanuljam azokat.

Nem azt akarom tanulni hogy miben mi van mert ahogy elnézem ezer oldal. Nem biologusnak készülnék.

És a körmei körül szakadozik a bőr. Az is valami vitaminhiány lehet.

Aztan a vitaminok: a mesterségesek nem a legjobbak, figyelni kéne az összetevőket hogy mi mivel.kompo ens mit mivel kell párosítani, mik a minőségi, és mik a gagyi de nagyreklámozott vitaminok, c vitaminnál pl aszkorbinsavat kell venni a többi nem az igazi, d vitamint se tudom kéne e adnom.(babáknak kellett) így inkább táplálkozásra törekednék ez miatt is, mert kiskapacitásu nekem ezekhez az agyam hogy én még gyógyszerésznek is tanuljak.

2023. jan. 29. 19:04
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem feltétlen nőcis táplálkozás, én pl onnan vettem a brokkolikrémleves receptemet amit szeret az egész család.

Igazad van egyébként, inkább az egészséges táplálkozás mint a vitaminok, de ha nagyon hiánya van valamiből akkor azért érdemes lehet rákérdezni a patikában

De a lényeget leírtam, levesek, sok zöldség, gyümölcs. Rakott dolgok tök jók,rakott karfiol, rakott kel, zöldbab. Máj, ha szeretitek. Halakat is érdemes bár én ezt őszintén szólva nem nagyon tudom tartani, utálom a halat és a halszagot. Reggelire akár tükörtojás sok zöldséggel, vagy salátával (erre is vannak tök jó receptek). Magvak is fontosak, csinálhatsz zabkását dió vagy mandula darabokkal. Elvileg a gyerekeknek érdemes napi egyszer húst enni, ezt is kalkuláld bele, hogy ha az ebédben nincs akkor mondjuk a vacsorában legyen.

2023. jan. 29. 19:14
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Ja és D vitmaint adj neki, elképesztően D vitamin hiányos a magyar lakosság. Ha nem is egész évben, de a téli hónapokban mindenképp, én is szedek felnőtt létemre (és mindenkinek kellene).
2023. jan. 29. 19:17
 17/21 anonim ***** válasza:
58%

Akkor egy dietetikai gyorstalpaló. Itt van a modern táplálkozási piramis (ezt biztos láttam már magyarul, de most juszt se találom):

[link]

Ami alul van a széles részben, abból többet, ami fölül, abból kevesebbet ajánlott enni. De ha mondjuk a gyereked nem eszi meg a teljes kiőrlésű cuccokat, annyi baj legyen, nem kell tökéletesnek lenni, csak erre ajánlott törekedni.

A másik verziója ugyanennek az okostányér, itt találod:

[link]

Szépen végigkattintgathatod, hátha kapsz ötleteket.

Ha olcsón kell egészséges étrendet összerakni, akkor legyen benne sok hüvelyes (pl. sárgaborsó, lencse, csicseriborsó, ezekből a zacskós verzió olcsó és nagyon kiadós, zöldborsó fagyasztva nem drága), mert az árához képest sok fehérje és rost van benne, meg jó minőségű szénhidrátok. Tofut is próbáljátok ki. Húsból rendszeresen vehetsz májat, csirkeszívet, zúzát, ezek is jók és olcsóbbak. Kipróbálhatjátok a zabkását reggelire vagy akár vacsorára is, a zabpehely 300 Ft/500 g körül már megvásárolható. Zöldségeknél körülnézel a boltban, mi olcsóbb éppen, de lehet, hogy a fagyasztott részlegre érdemes menned (pláne, ha beleszámítod, hogy azok már tisztított zöldségek). A paradicsomos káposztát sok gyerek szereti, a káposzta olcsó, paradicsomot meg konzervben érdemes venni.

2023. jan. 29. 19:27
 18/21 anonim ***** válasza:
Ezek amiket írtál,nagyon is jók,tele van fehérjével, a húsok miatt sok nyomelemmel is pl vas. De több zöldség kéne krémleves vagy köret formában. Esetleg nyersen mártogatós szószhoz. De az enyém sárgarépa csikokat szinte minden nap rágcsál.
2023. jan. 29. 23:26
 19/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm!:)
2023. jan. 30. 10:26
 20/21 anonim ***** válasza:

Szerintem ezek nem rossz ételek, csak kevés a zöldség meg a hüvelyes. Én úgy szoktam, hogy ha főzeléket szeretnék ebédre csinálni, akkor előtte valami tartalmas leves van, hússal. A főzelékhez a feltétet én valamiért nem tudom értelmezni, nálam a max a főtt tojás a spenótra, de pl. egy borsó- vagy zöldbab főzelékre nem teszek semmit, nekem nem hiányzik róla, az önmagában egy étel nálam. Ezért van előtte tartalmas leves. De persze mindenki úgy csinálja, ahogy szereti, ahogy megszokta, lehet ezekhez pörköltet enni például, azt tudom, hogy van, aki szokott (csak én a gondolattól is rosszul vagyok, hogy pörköltszaftos lesz a főzelék :D )

De amúgy ha már zöldség, akkor a párolt vagy méginkább a friss zöldség sokkal jobb választás húsok mellé. Ez önmagában persze kevés egy gyerenek köretként, de lehet úgy, hogy sült hús mellé fele krumplipüré, fele párolt zöldség.

Vagy amit az én gyerekeim nagyon szeretnek, azok a mindenféle casserole-k, ilyen rakott jellegű dolgok, ott aztán bőven lehet variálni mindenféle hússal és zöldséggel, és a köretre sincs gond.

Írtad, hogy risotto, az egy tök jó kaja, csak nekem fura, hogy nálatok az köret. Annyi féle van, húsos is, a nagyobbik fiamnak pl. a sütőtökos szalonnás a kedvence, nekem a borsós májas, de tényleg annyi variáció van rá, mint égen a csillag.

Lassagne még szintén jól variálható zöldségekkel, de egy bolognai raguba is lehet, sőt, szerintem kell is például a reszelt répa, attól lesz jó az állaga is.

Aztán a levesek, azokkal nagyon jól be lehet vinni olyan alapanyagokat, amiket amúgy nem szoktak enni. Tudom, hogy a neten minden a világon fent van, de lehet, hogy érdemes beszerezni egy-két receptes könyvet, nekem valahogy sokkal jobban megy abból az ötletelés, vagy akár ezek a recept magazinok is jók, néha szoktam ilyet venni, tényleg jó ötletek vannak bennük. Nekem ezek sokat segítenek abban, hogy ne legyen unalmas az étkezés.

2023. jan. 30. 15:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!