Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hány éves volt a gyerek,...

Hány éves volt a gyerek, amikor már csak ülésmagasító kellett az autóban?

Figyelt kérdés
2010. okt. 3. 23:00
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

No, lássuk a KRESZ mit tart gyerekülésnek és az ülésmagasitó miért NEM az?

Nem integrált gyermekbiztonsági rendszer az a "részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermek biztonsági rendszert képez". Ebben az új értelmezésben az ülésmagasító szerepe megkérdőjeleződik, s mivel nem veszi körbe a gyermek testét, nem minősül gyermekbiztonsági rendszernek.

No, remélem, ez már tiszta, világos beszéd. A KRESZ legutóbbi módositása óta ez van, bár erről az eladók elfelejtik tájékoztatni a vevőt, aki nem ismeri a törvényt. Itt a GYIK-on is volt már több ilyen kérdés.

Egyébként ismét a KRESZ idevágó részei még:

A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni (tehát NEM ülésmagasitó, hiszen az nem teljesiti a feltételeket...).

A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben (gyerekülésben) rögzíteni:

ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető (ekkor ülésmagasitó se kell);

3 év feletti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen, gyerekülésben szállítani.

A 3. életévüket betöltött, legalább 135 cm magas gyerekeket a hátsó ülésen már elegendő a gépkocsiba szerelt biztonsági övvel rögzíteni (gyerekülés nélkül), ha az öv a testmagasságához igazodik és a gyerek biztonságosan beköthető. (Ilyenkor lehet jelentőségük az ülésmagasítóknak, ha a biztonsági övrendszer nem állítható.)

Tehát: ülésmagasitót 3 év feletti és 135 cm feletti gyerke használhat a hátsó ülésen, de csak akkor kell neki, ha a sima övvel nem lehet megfelelően rögziteni, azaz az öv nem állitható a hátsó ülésen és ezért esetleg a nyakánál menne keresztül. Ekkor lehet ülésmagasitót használni, amig a gyerek 150 cm nem lesz, mert akkor már egyáltalán nem kell az ülésmagasitó.

Azért tudom, mert nekünk beépitett ülésmagasitónk van, direkt ilyet vettünk, de jó lesz majd, aztán módositották a KRESZ-t, mielőtt a gyerek 135 cm lett volna, tehát semmire nem megyek a beépitett ülésmagasitóval...

2010. okt. 4. 19:00
 12/12 A kérdező kommentje:
Nem akarom csak ülésmagasítóba rakni, még csak másfél éves, csupán kíváncsi voltam, mégis mikor kell a magasító. Most vettem egy ülést, nem volt egy jó választás utólag belátom, dönthetőt szerettem volna, mert a 18 kg-ig ami volt, már kinőtte. (10 kilósan). Azt gondolom, a 25 kg-ig sem lett volna jó addig, amíg csak a magasító kell már, évente meg nem tudok új üléseket venni, ezért választottam a 9-36 kg.osat. Talán egy kis megnyugtatást kerestem a kérdéssel, hogy mégis jól döntöttem. Köszönöm a válaszokat!
2010. okt. 4. 20:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!