Kisfiam lassan 2,5 éves és még nem kakil, pisil bilibe. Késésben vagyunk? Szívesen ráül, de már fél éve nem csinált semmit.
Az én fiam sem volt szobatiszta ennyi idősen. Most lesz a hónap végén három éves, és most tartunk ott, hogy két napja éjjel sincs pelenkája. Nyáron kezdtük ezt a pelus nélküliséget, kb. 2 hét alatt belejött, korábban meg nem ment, akármit próbáltam.
Beszélni is később kezdett, igaz, 2.5 évesen már dumált rendesen, de még nem használta helyesen a mondatokat.
Szia!
Semmi baj!
A babád még nem érett meg, erre a dologra!
Nem törvényszerű, hogy már folyékonyan beszélnie kellene vagy már bilin végezni a dolgát a babádnak!
Biztos Ő olyan típus, hogy majd nem sokára egyszerre mindent fog ügyesen csinálni!!
Na bumm, hogy még nem mennek, ezek a dolgok, lehet 1-2 hónap és magától jelzi vagy szól, hogy pipi vagy kaksi!
Szóval ne csüggedj, ez legyen a legnagyobb baj!
A bilizés nem gond, amiatt ne aggódj! ha nem viszed oviba 4 éves korig is ráérsz vele. A beszéd már problémásabb, vidd el azért egy vizsgálatra (beszédvizsgáló, gyógypedagógus, logopédus), mert sajnos ebből lehet megkésett beszédfejlődés is. Szavakat már illene használnia ennyi idősen, akkor is, ha fiú. tudom, hogy vannak esetek, mikor azt mondják, hogy 3-4 éves korig meg se szólal valaki, de ez nagyon ritka és jobb elébe menni a bajnak. Ha semmi gond, akkor meg te is megnyugszol!
egy pszichológus anyuka
Szia!
Az enyém 2,5 éves, kisfiú, szobatiszta és folyékonyan beszél. De a lényeg, hogy nagyon nagy eltérések lehetnek még ebben a korban. Van aki csak 3 éves kora után lesz szobatiszta, sőt van olyan is, aki csak 4 évesen. (és nincs semmi baja) Van aki már másfél évesen folyékonyan beszél, van aki csak 3 évesen kezd 2-3 szót egymás mellé rakni. Kb. 5 éves korra egyáltalán nem fog látszódni, hogy kinek mikor lett szobatiszta, vagy mikor kezdett el beszélni. Segíthet pl. ha van nagyobb testvér, vagy ha sokat vagytok gyerekek között, esetleg jár bölcsibe.
Én a saját példánkat szoktam felhozni, túlzás nélkül a nagyobb 18 hónaposan folyékonyan, mondatokban, ragozva beszélt. És olyan szavakat tanítottunk neki, mint szódabikarbóna- és csont nélkül kimondta. 2 évesen éjjel-nappal szobatiszta lett (bár azért pár hónapig az első csepp pisi befolyt, de aztán már többnyire időben szólt)
A kicsi két éves múlt közelíti a két és féléves kort, most szavakat mond már, ha pisilni kell szól, de kakilni mindig a bugyiba kakil. Viszont sokkal értelmesebbnek látom, mint a bátyja, annak ellenére, hogy meg se közelíti beszéde a bátyjáét és a szobatisztasága sem.
Nem egyformák a gyerekek kicsit sem. De valóban egy orvosi vizsgálat nem árthat. Ha van rá pénzed, nem is kell orvos, vidd el egy korai fejlesztőbe- bár lehet ott ráfognak mindent, csak hogy hord fejlesztésre.
És mi köze az okosságnak ezekhez? A beszédfejlődésnek? A szobatisztaságnak?
Húszévesen diploma? (ez mondjuk eleve képtelenség, legalábbis a magyar iskolarendszerben)És az, hogy húszévesen érettségizik valaki, az is lehet az iskolarendszer oka- úgyhogy ezzel mit akartál?
Ja és Einstein sem beszélt 5 éves koráig és őt lebutázni- szintén nem vall magasröptű gondolkodásra.
Hát így van, te vagy a legjobb példa, minimális matematika tudás nélkül és egysíkú gondolkodással is vígan élhet valaki és oszthatja az észt. Bár kétlem, hogy a kérdező gyereke ez a kategória lenne, hiszen írta, értelmes a gyereke csak nem beszél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!