Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi a következő lépés, ha a...

Mi a következő lépés, ha a következetességgel sem megyünk semmire?

Figyelt kérdés
9 éves
2022. okt. 18. 23:11
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
*nem lesz
2022. okt. 19. 05:23
 12/21 anonim ***** válasza:
16%

9 éves, suliban milyen?

Ha ott is ez van, pszichiáter, ha nem, akkor kezdjétek büntetni-jutalmazni.

2022. okt. 19. 05:46
 13/21 anonim ***** válasza:

#6:

Minden gyerek próbálgatja a határait, gyűjtenek sebeket, zúzódásokat, emiatt nem kell aggódni. Az életveszély elkerülése fontos, de ha szálka megy a kezébe, mert nem hallgatott rátok, abból nem kell drámát csinálni.

A lázadás az önállósulás része, életkori sajátosság. A szemüveghez próbálhattok olyan törlőt venni neki, amilyet szeretne, vagy amilyet elfogad: olyan színűt vagy mintájút, egyszer használatosat, párásodásgátlósat.

Nem hiszem, hogy ha eddig rendszeresen mosott fogat, hajat, fürdött, akkor ez most így egyszeribe megszűnne. Az osztálytársak amúgyis megszólják, ha szájszaga lesz vagy zsíros a haja vagy izzadságszagú, az keményebb motiváció, mint a szülői szigor. Nem túlterhelt a gyerek?

Az iskolába járás kihagyhatatlan. Vannak barátai? Hogy megy a tanulás? Messze van a suli? Napközis? Ki kell deríteni, hogy most csak nehezen szokik bele vissza vagy más a gond.

Menni fog!

2022. okt. 19. 07:46
 14/21 A kérdező kommentje:

Jók az eredményei (szinte 0 ráfordítással, ezért sem érti hogy miért kell pl dolgozat előtt készülni, pedig mostmár rendes tanulós tantárgyai is vannak), vannak barátai, a tanárait is szereti (1 kivétellel, őt még én sem szerettem 20+ éve mikor az én tanárom volt), itthon szerintem túl nagy szabadságot kap a szórakozásban, de még így is olyan, mintha a világ összes stressze benne lenne, amit rajtunk próbál kiadni.. Borzasztóan aggódós típus.

Kíváncsi vagyok a mai nap hogy alakul, sokkal korábban keltünk, így ma nem késett el az iskolából (konkrétan 140 méterre van tőlünk).

Ma szeretne festeni iskola után, mondtam, hogy én előkészítem a terepet, hazajön, átöltözik (ami miatt szintén minden nap megy a balhé) és ha kész a házi festhet, szóval rajta múlik minden. (nem lehet megelőlegezni semmit, pl hogy először fest aztán házi, mert mivel már megkapta amit akart rohadtul nem lenne hajlandó és megint balhé lenne (mindig mindennel ez van). Ha nincs kész a házi kis 1est kapnak, 3db 1 nagy, állítása szerint sokszor nem jelöli be mindegyiket, így kimarad, de eddig mindig megúszta, nem kérte a tanár tőle, így nem érzi gondnak ha nincs kész)

Próbálkoztunk a sporttal, de ha menni kellett volt, hogy az volt a baj, ha nem akkor az, hogy miért maradt el (ő szeretett volna járni alapból).

Nem a visszaszokással van a baj, mert mindig is ilyen volt, oviban is.

"Nem hiszem, hogy ha eddig rendszeresen mosott fogat, hajat, fürdött, akkor ez most így egyszeribe megszűnne." Eddig sem magától csinálta, hanem mert muszáj volt, szóval ez minden nap balhé forrása amióta tudatára ébredt. Pl a full kócos hajra azt mondja, hogy senkit nem érdekel, a szagokról meg néha ő szól meg nekem másokat, pl hogy XY-nak is büdös szokott lenni a szája! - ezzel arra célozva, hogy akkor neki miért ne lehetne 🤦‍♀️

Volt már fogászati gondja, de azután sem érdekli a dolog.

Egyszerűen már ennyi év után belefáradtunk az egészbe, már az apja, nagyszülei is előbb "robbannak", az ő türelmük is elfogyott. Házi írás téren már picit jobb a helyzet (pl nem jutunk el odáig, hogy este csinálja ordítás közepette, mert mi idióták bizalmat szavaztunk neki ő meg jól átbszott minket és elhúzta az időt) és az is jót tett, hogy mostanában néha videotelefonál a barátnőivel és tudja, hogy na most XY házit ír, vacsorázik, megy aludni stb

Ösztönzően hatott rá, hogy a másik ezeket csinálja, akkor ő is és akkor utána tudnak beszélni, de ezek is csak akkor hatnak :S

Gyurmázás, festés pl, szeretne, odaadom neki a lelkére kötve, hogy de palolja el ha végzett és takarítson össze maga után, különben máskor nem adom oda, ilyenkor megy a perszézés, aztán max a gyurma nagy részét elrakja. Mondtam, hogy ami a földön marad azt kidobom és meg is teszem, nem érdekli. Ált. hónapokig nem kapja meg ezeket büntetésből, de aztán ugyanez lesz. Bolt is, csak akkor viszem ha nagyon muszáj, 1 dolgot választhat, erre amint beérünk elkezd balhézni, hogy de neki ez is kell, az is kell! 1 dolgot engedek továbbra is, elkezd hangoskodni a boltban is, háborog, flegmázik... Pedig megbeszéltük az elején. Folyton azzal jön, hogy bezzeg a barátnői egyedül mehetnek boltba... (persze, csak az ő barátnői 1. megbízhatóbbak, 2. van aki sok év után érkezett 3. gyerek és túl lazák vele) Mindenáron háziállatot szeretne, mondtuk, hogy csak akkor lehet, ha ő foglalkozik vele és jól viselkedik. Erre? Meddig kell jól viselkedni? Ha 2 hétig kapok? Hát persze, hogy nem! Foglalkozni sem akar vele igazán, azzal jön mindig, hogy bezzeg nekem lehetett állatom amikor gyerek voltam, ilyenkor elmondom, hogy igen, az én szüleim buták voltak és mindent megvettek aztán nem foglalkoztam velük. Válasz? És? - szóval ő sem akarná megerőltetni magát.

2022. okt. 19. 09:04
 15/21 anonim ***** válasza:

Nincs valami neurológiai rendellenesség? Az én fiam adhd-s, sok minden igaz rá, abból amit leírtál.

Mit tudsz vele tenni? Sok mindent nem, rágod a kefét.

Mi voltunk már egy csomó pszichológusnál, és haszontalan. Nekem is csak a következetességet mondta a nő. Ne engedjek neki. Hát ezt így általánosságban bárki tudja, de alkalmazni?! Amikor 3 napig volt képes egy dologért hisztizni?

Én ott tartok, hogy egyszerre csak egy nap a cél. Egy napot túlélni. Aztán holnap megint.

Háziállatot csak akkor vegyél, ha te is szeretnéd. Akármelyik gyereknél az a vége, hogy rád marad. Nekünk van cica, kutya. Nem ők akarták, hanem én. A cicát amúgy rendszeresen eteti, imádja. A kutya néha kap enni, néha meg én etetem meg.

Amúgy nekem az a taktikám, hogy lényegtelen dolgokban nem izmozok, ami fontos, abból meg tényleg nem szabad engedni.

Napirend az nagyon fontos. De azt már korábban el kellett volna kezdeni. Szerencsére az én fiam nem fekszik le fürdés nélkül. Soha. 40 fokos lázzal sem, ha éjszaka érünk haza, akkor sem. Ez is már kicsit aggasztó, de ő ezt szokta meg.

Meg nálunk az van, hogy amíg nincs kész a lecke, addig nem csinálhat mást. Persze igyekszik így is elsumákolni, de azért nagyjából ezt elfogadta.

2022. okt. 19. 09:51
 16/21 anonim ***** válasza:

Rendszer van a napjában?

Ha random hol ezt kell csinálni hol azt, vagy egyszer kotepező ugyanaz ami máskir nem, akkor lehet nem tudja mihez tartsa magát

Mindig ugyanugy kéne lennie egyvalaminek

Ha azt találjátok ki eloszor házi aztán jatek, akkor az napi szinten menjen.

2022. okt. 19. 09:52
 17/21 anonim ***** válasza:
Oké, teljesen rendben van, egy gyereknek ilyennek kell lennie. Amit lehet, azt engedd el. Ahogy kamaszodik, fontos, hogy szóba álljon veletek és ne kerülje a sulit, ne keveredjen rossz társaságba. Néha meg lehet próbálni megbízni kisebb feladatokkal is otthon. Ne menjetek bele állóháborúba semmi miatt. Nem csak a felsoroltakon múlik, hogy mennyire lesz sikeres és boldog felnőtt. Szerintem egy kevés foglalkozást igénylő háziállat azért lehetne.
2022. okt. 19. 09:54
 18/21 A kérdező kommentje:

Mi is gondoltunk már rá, hogy lehetséges-e hogy valami nincs teljesen rendben csak nem szűrték ki, mert pl nem csak házi írás közben de ha leülünk tásrasozni vagy kártyázni sem marad egy percre sem nyugton, folyamatosan morocog, jár valamije, nekünk már kicsit furcsa szinten.

Ha valami kiderülne legalább magyarázható lenne, hogy az évek alatt hogyhogy nem sikerült még megszokni, felfogni, beletörődni vagy nem is tudom mi ez- az élet menetébe, megvan mikor mit csinálunk, de annyira ellene van mindennek, úgy viselkedik napi szinten, mintha éppen egy vadi új kultúrába csöppent volna ahol minden ismeretlen és azt sem tudja hol van, olyan, mint az 50 első randi c. filmben a csaj komolyan...

Nem tudom, lehet pont velünk van a baj, lehet alkalmatlanok vagyunk erre az egészre és mi csesszük el őt

2022. okt. 19. 10:16
 19/21 anonim ***** válasza:

Ha jól sejtem a 14-es kommentedből, lányról van szó.

Nos, a tisztálkodást innentől teljesen elengedném. Majd ha a társai szólnak, vagy pár év múlva a fiúk tesznek rá megjegyzést, akkor garantáltan foglalkozni fog vele.

Nekem egyébként egy 9 éves fiam és egy 5 éves lányom van. A fiam egészen másmilyen, kötelességtudó, de a lányom sok szempontból hasonló. Eddig a dackorszaknak tudtuk be, most már elvileg annak véget kellett volna érnie. :-)

Házimunkába próbáltátok-e bevonni? Nem azért, mert lány, hanem hátha sikerélményt kap, ha megcsinál valamit és megdicséritek. Hátha akkor jobban megtesz általatok elvárt dolgokat csupán azért, mert utána megdicséritek.

2022. okt. 19. 10:20
 20/21 anonim ***** válasza:

#19 vagyok, most olvastam a 18-as kommentedet.

Teljesen hasonló a lányom abban is, hogy folyton izeg-mozog, mint egy sajtkukac. És mindig illeg-billeg, mindennek nekidől, rátámaszkodik stb. Elképzelhető, hogy valami mozgásos tevékenység, pl. tánc jó lenne neki.

2022. okt. 19. 10:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!