Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit csináltok, ha csúfolják a...

Mit csináltok, ha csúfolják a gyereketeket az oviban/iskolában?

Figyelt kérdés

A kislányom több tűzfolttal az arcán született. Van a szemei között, a szemhéján, az orrán, az orra alatt, a homlokán és a tarkóján is. Utóbbi nem halványodott, de nem látszik a hajától. Az arcán lévők elhalványodtak, de ha zavarba jön, vagy kimelegszik, akkor azért "belobbannak", erősen látszanak.

Voltunk bőrgyógyásznál, van lehetőség lézerrel kezelni, meg is csináltatjuk, ha szeretné ez nem kérdés.

Az a kérdés, hogy hogyan tudom lélekben támogatni a kislányomat, amikor úgy jön haza a suliból, hogy csúfolják a foltjai miatt? Most volt elsős, így év végefelé egyre többször mesélte, hogy beszólnak neki. Vagány kislány, megvédi magát, de rosszul esik neki és egyre jobban foglalkoztatja, hogy neki miért így kellett megszületni, míg másoknak semmi ilyen bajuk nincs.

Hogyan tudom támogatni, vagy mivel tudnám megnyugtatni itthon, hogy a baj nem vele van, hanem a csúfolódókkal? Szeretném építeni az önbizalmát, kezeltetjük, ha szeretné, de ne érezze azt, hogy a foltjai miatt ő kevesebb és megérdemli a bélyeget.

Ti hogyan kezelitek, ha a gyereketek elmeséli, hogy csúfolják?

2022. júl. 15. 20:42
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Oké, köszönöm, hogy időt fordítottal a válaszra, de még mindig nem ez volt a kérdés, úgyhogy részemről lezártam.

Nem fogunk egyetérteni, mert az ok-okozatot nem ugyanúgy látjuk.

2022. júl. 16. 10:50
 22/25 anonim ***** válasza:
51%
Ha ilyen egyszerű, ahogy írod, megcsináltatnám, hiszen már zavarja. (Ha nem biztos a végeredmény, vagy akár rosszabb is lehet, azért az más kérdés...) Minél hamarabb, annál jobb lelkileg is, mint később, amikor már rárakódik még egy csomó küzdelmes emlék ezzel kapcsolatban. És lehet gyerekként egy nyár alatt könnyebben is gyógyulna, mint majd pattanásos tiniként mire kiharcolja nálad. Én a helyében biztos ennek a verziónak örülnék. Ettől még szeretheti magát. Bárki, aki szépíti magát akár csak egy hajszalaggal, azért teszi, hogy másoknak tetsszen és ezért jobban érezze magát a bőrében. Persze lehet minden egészségtelen, önrombolás mértékű, megfelelési kényszer irányba... stb. de ez szerintem még nem az, egyszerűen csak könnyebb lenne az élete, ha nem kell ennyit magyarázkodnia, mert az egész világot úgysem tudod átnevelni. Kérdezz meg pár bőrhibás embert, hogy ha egy jótündér kijavítaná, akkor is ragaszkodnának hozzá, hogy maradjon. Valószínűleg a kényelmesebb utat választanák akkor is, ha megtanulták szeretni magukat.
2022. júl. 18. 07:39
 23/25 anonim ***** válasza:
66%

Az a baj, hogy itt sokan szerintem nagyon rosszul látják a kérést. Logikusnak tűnhet ez a "gyereket csúfolják a tűzfoltja miatt >> tüntesd el a tűzfoltot >> mindenki happy"-érvelés, csak hát sajnos már az alapkoncepció megbukik.

A gyerek csúfolásának nem az az oka, hogy tűzfoltja van. Az egy jó ürügy, de nem ok. A gyerek csúfolásának az az oka, hogy az osztálytársai szülei képtelenek nevelni a gyerekeiket, illetve a pedagógusok nem lépnek közbe (tehát képtelenek elvégezni a munkájukat). Meg fog változni bármelyik attól, hogy kezelitek a gyerek arcát? Nem. Ha valóban kipécézték maguknak a kislányt, akkor bőven fognak találni más indokot, lehet, hogy éppen azért fogják csúfolni, mert el akarja tüntetni azt a foltot. Vagy a hajszíne miatt, szemszíne miatt, jó jegyei miatt. A probléma megmarad, csak legalább sikerült megtanítani a gyerekednek, hogy ha mások bántják, akkor NEKI kell energiát, pénzt, időt beletennie önmaga fejlesztésébe, szóval végső soron megérdemli.

Azt meg nem értem, minek kell idekeverni, hogy valaki számára mi taszító és mi nem :D Full nem releváns, a kislány nem randipartnert keres még, egyik osztálytársától sem azt várja, hogy puszilgassa agyon vagy simogassa az arcát. Nyilván minden porcikádra fogsz te is olyan embert találni, aki irtózik tőle, én pl. a körömlakkot nem bírom elviselni. Ettől még sose mentem oda senkihez, hogy márpedig azonnal mossa le, nem csúfoltam senkit emiatt, egyszerűen én nem használom, és mondjuk ha a párom szeretné, őt is megkérem, hogy ne tegye. Random embereken nyilván nem zavar, eléggé ellehetetlenítené az életemet, ha zavarna. Nemhogy nem csúfoltam senkit miatta, de normális emberként egyszer nem gondoltam volna, hogy erről releváns véleményem lehetne egyáltalán, amiről én dönthetek, hogy elhallgatom vagy kifejtem... Picit beteges gondolat.

Amúgy 18-as válaszoló, az emberek hatalmas többsége leszarja a szeplős kezeket, tapasztalatból mondom. Biztos van egy-kettő, akit taszít (ismétlem, minden egyes tulajdonságodról elmondható ez), biztos van egy-kettő, akit vonz, de a többségnek totál semleges. Neked nagyon nagy szükséged lenne egy jó pszichológusra.

2022. júl. 22. 11:19
 24/25 anonim ***** válasza:
54%
És nem ugyanaz pepitában azért nem csinálni valamit, hogy nehogy másoknak legyen igaza? Szerintem mindenki a társadalom része, és társas lények vagyunk. Nagyon zenmesternek kellene lenni ahhoz, hogy ne mások szemével ítéld meg, ki vagy és most egy bőrhiba vagy egy csúfolható név vagy bármi a személyiséged része vagy pont eltakarja, sőt akár deformálja azt, vagy mittudomén hogy most a karmikus feladatod az, hogy mindenkit elfogadásra nevelj, vagy hogy merj végre magadon változtatni. Na most ennyi mindent egy gyerektől meg nem is lehet elvárni.
2022. júl. 22. 13:29
 25/25 A kérdező kommentje:
23# Végre! Köszönöm a válaszod, úgy érzem megértetted mire szerettem volna kilyukadni. Bár még mindig nem tudom hogy kezeljem, ha visszatérő probléma lesz, de valószínű kikérem egy gyerekpszichológus véleményét.
2022. júl. 22. 14:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!