Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit csináltok, ha csúfolják a...

Mit csináltok, ha csúfolják a gyereketeket az oviban/iskolában?

Figyelt kérdés

A kislányom több tűzfolttal az arcán született. Van a szemei között, a szemhéján, az orrán, az orra alatt, a homlokán és a tarkóján is. Utóbbi nem halványodott, de nem látszik a hajától. Az arcán lévők elhalványodtak, de ha zavarba jön, vagy kimelegszik, akkor azért "belobbannak", erősen látszanak.

Voltunk bőrgyógyásznál, van lehetőség lézerrel kezelni, meg is csináltatjuk, ha szeretné ez nem kérdés.

Az a kérdés, hogy hogyan tudom lélekben támogatni a kislányomat, amikor úgy jön haza a suliból, hogy csúfolják a foltjai miatt? Most volt elsős, így év végefelé egyre többször mesélte, hogy beszólnak neki. Vagány kislány, megvédi magát, de rosszul esik neki és egyre jobban foglalkoztatja, hogy neki miért így kellett megszületni, míg másoknak semmi ilyen bajuk nincs.

Hogyan tudom támogatni, vagy mivel tudnám megnyugtatni itthon, hogy a baj nem vele van, hanem a csúfolódókkal? Szeretném építeni az önbizalmát, kezeltetjük, ha szeretné, de ne érezze azt, hogy a foltjai miatt ő kevesebb és megérdemli a bélyeget.

Ti hogyan kezelitek, ha a gyereketek elmeséli, hogy csúfolják?

2022. júl. 15. 20:42
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
88%
A gyerekek gonoszak, engem is csúfoltak általánosban szinte végig 8 éven keresztül, mert vékony voltam és nem voltunk gazdagok. Anyukám szólt az osztályfőnöknek, valamit javult a helyzet, de teljesen nem szűnt meg a csúfolódás. Akkor nagyon rosszul esett, mert a gyerekek még nagyon a lelkükre veszik ezt sajnos, ma már így 30 évesen kb.le se sz.rnám, kár, hogy akkor még nem így álltam hozzá. Szerintem tüntessétek el lézerrel atokat a foltokat, mert ha úgy jár, mint én, hogy 8 éven keresztül kapja a csúfolást az önbizalma a béke feneke alatt lesz, nekem is rengeteg idő kellett, mire rendeződött az önértékelésem.
2022. júl. 15. 22:41
 12/25 anonim ***** válasza:
94%

A Ghiblinek van egy animéje, a magyar címe Földtenger varázslója.

[link]

Abban a fôszereplô lánynak van tûzfolt az arcán. Ô is nagyon bátor, vagány, és a történet végén kiderül, hogy valójában sárkány, emberalakban. Amióta ezt a filmet láttam, mindig ez jut eszembe, ha ilyen arcú embert látok, és ettôl mindig olyan különlegesnek, menônek tûnik.

Ha gondolod, nézzétek meg a lányoddal. Bár vannak benne erôszakosabb részek is, ha gondolod elôbb nézd meg egyedül. Ovisnak talán még korai, de egy iskolást már nem rázna meg szerintem.

2022. júl. 16. 03:42
 13/25 A kérdező kommentje:

Köszi, megnézem majd. :)

A lézeres kezelés sem garantálja a tökéletes eredményt, ettől is féltem egy picit. Ha beleéli magát, hogy el fog tűnni és mégsem, az nem feltétlenül jó, de majd átbeszéljük.

Az a baj, hogy én azt látom, hogy akibe bele akarnak kötni, abba belefognak. Belém is próbáltak anno és rosszul is esett, de határozottan hárítottam mindig, így egy idő után békén hagytak. Ha foltos az arcod azért csúfolnak, ha vékony vagy azért, ha dagi vagy azért, ha jó a fizikumod azért, ha utolsó vagy tesi órán futásnál, azért. Ha jól tanulsz, az a baj, ha rosszul, akkor meg az. Szóval meg akarnám értetni vele, hogy igen... a gyerekek gonoszak. De ezt így mégsem mondhatom. :)

2022. júl. 16. 04:36
 14/25 anonim ***** válasza:
65%

Az is baj, hogy tőletek sem jön egyhangú kommunikáció.

Itt írod, hogy természetesen megcsináltatjátok, ha nagyobb lesz, de azt is, hogy fogadja el így önmagát.

Ha nyúlszája lenne, már megcsináltattátok volna, nem? Vagy ha ilyen pikkelysömörös bőre lenne, vagy sebboreahja, ekcémája vagy ilyen farkasemberes extraszőrösödése

Nem vagy hiteles. A gyerek nem az a folt az arcán, nem a bőrének az aktuális, változtatható megjelenése, nem kell megtanulnia úgy élni. Attól válik azzá, ha x évig vele él, és átél egy csomó jót-rosszat a foltjával, utána pedig már megrázza a változás, mert tényleg úgy érzi, hogy a része a folt, nem pedig bőrelváltozás. Ezt hozzászokásnak hívják, vagy kötődésnek.. Én nem tenném ki ennek a gyerekem, hogy úgy érezze az ő része egy bőrelváltozás. Bezzeg pattanásoknál senki sem pattog, hogy jajj, azok az övéi, minek akar szabadulni tőlük, sem a többi aktuálisan éppen nem esztétikusnak tartott bőrelváltozás miatt.

Ha a helyedben lennék, már megcsináltattam volna az arcán lévőket lézerrel(már most, de inkább korábban) és meghagytam volna a tarkóján lévőt.

Merj dönteni a gyereked testéről, szerintem ez az egész a bizonytalanságodból fakad.

Felnőttként, ha megcsináltatod, ha nem, számon fog kérni, hogy miért így, miért nem úgy döntöttél, a gyerekeknek semmi sem jó, ezt nem tudod kivédeni:) Ha eltűnteted akkor tuti megkapod, hogy a "része volt", ettől lett különleges, ha nem veteted hogy hagyhattad rajta éveken át, tudva, hogy milyen nehéz lesz neki azzal a pár folttal, ami csak folt. Dönts egyet a saját értékrended szerint, akkor leszel hiteles, könnyebben elfogadja majd a döntésed. Nem szabadott volna ilyen sokáig húzni.

Nem tudod kikerülni a negatív oldalát a dolognak, vagy az lesz, hogy ránéz az ovis képeire, és úgy érzi eltakarja a folt, nem ő van rajta, elcsúfítja, vagy úgy, hogy hiányoznak a foltjai, mert 6 év alatt hagytad hozzászokni, kötődni olyanhoz, ami megnehezíti az életét, valamennyire kiemeli a többiek közül. És idővel csak nehezebb lesz.

Egyébként engem is csúfoltak, a vékonyságom, a vörös hajam, és a szeplőim miatt. A szeplők miatt nagyon utáltam anyámat, mert babaként hagyott leégni, akkor jöttek elő, előtte kb másfél éves koromig makulátlan hibátlan bőröm volt, aztán szrráégtem(van róla fotó), és egyből csupa szeplő lettem, csak az égett területeken, arról is van fotó.. Azóta ha leégek, megpirulok, még több jön, simán csak kintlétre nem jönnek újak, csak a meglévők sötétednek.

Szóval nekem is bőrhibám van, és nem, nem tartoznak hozzám, ha ránézek a képekre, eltakarnak. Van fehérítőkrém, amit külföldről rendeltem, kenem is rendesen, sokkal hatékonyabb, mint az ipl, ami szrt sem ért egyébként, de jó sok pénzbe került. Amikor bekenem vele a kezem, látom, hogy milyen lehetne, és hiányérzetem van, de ez nem érzelmi, hanem a megszokás, a kötődés miatt. Nem ismerek a kezemre, mert 30+ évig éltem úgy, hogy szeplős. Jobban tetszik, ha nem olyan, de nem érzem sajátomnak. De azért kenem, a hülye érzéssel meg viaskodok, mert minél tovább vagy valamilyen, annál nehezebb megszokni az újat, akkor is, ha vágysz rá.

Sajnos a krém fényérzékennyé tesz, így nyaranta nem használhatom, de ősztől tavaszig normális, szeplőmentes a bőröm.

HA félsz dönteni, hagyd meg a tarkóján lévőt, és csak az arcáról vetesd le. Még könnyen hozzászokik, addig kell, utána nehezebb lesz, és nem azért, mert ő olyan, azokat szereti, hanem a megszokás miatt. Mint egy mérgező kapcsolat, az ember fél kilépni, hogy milyen lehet nélküle, és hozzá kell szoknia önmagához szabadon. A makulátlan bőr sosem megy ki a divatból, max az elfogadása megy a többi elváltozásnak, illetve utólag azt sminkel magára, amit akar. Hagyd meg a tarkóján, tüntesd el a az arcán, szerintem már most késő, de még nem annyira. Emlékszem, hogy meglepődtünk, mikor az egyik kisfiú nyakán lévő 5ftos nagyságú anyajegyet vágták ki 8 éves korában. De pillanatok alatt hozzászoktunk. Ne a csúfolódás miatt, a saját értékrended miatt. Érzem én, hogy te is eltüntetnéd, csak félsz az esetleges következményektől és negatívan megnyilvánulni sem akarsz a gyereked testéről. A gyereked nem az a 3-4 folt az arcán!(amúgy nem tudom, mivel tüntetnétek el, de én nem adnék túl sok esélyt a dolognak, az iplnél ígértek mindenfélét, de ugyanúgy ottmaradtak az arcomon)

2022. júl. 16. 06:20
 15/25 anonim ***** válasza:
78%

Most nézem

"A tűzfolt és a rosacea akár nyomtalanul is eltüntethető optimális színárnyalat és elhelyezkedés esetén."

Szóval nálatok sem biztos, hogy van esélye, hogy eltűnik, ugyanúgy parasztvakítás, mint ami nálunk ment, nekem is mondták, hogy "halványodott" pedig nem. Most nézem érrendellenesség miatt van a tűzfolt, nem alvad a vére, elpattannak a kis erek és a bőre alatt vérzik, én azt hittem valami pigment dolog. És te szeretnéd, hogy ezeket sajátjaként, önmagaként azonosítsa? Az érrendellenességeit?:) Anyám:D Amint nyugton tud maradni el kellett volna kezdeni eltüntetni. Gondolom azért pirosodik ki mozgásnál meg stressznél, mert hevesebben dobog a szíve, nagyobb a nyomás az erek falain és több apró erecske "önt ki", mert nem bírják a nagy nyomást.

2 év és utána olvas a neten, vagy valakitől hallani fogja, miért van. Eltüntetném a téli szünetben, de már ezzel az angyalos szöveggel lehet, hogy nem fogja akarni a gyerek, meg ugye az évek alatt meg is szokta. Tessék elmondani mitől van, akkor majd el akarja tüntetni.

2022. júl. 16. 06:32
 16/25 anonim ***** válasza:
68%

Nekem is van bőr hibám olyan amit el sem lehet tüntetni és egész iskolás koromban csúfolták érte,18 éves korom körül lett jobb mert az emberekkel közöltem hogy akinek nem tetszik ne nézen rá és most 46 évesen sem mondok mást az embereknek.de ma már észre sem veszik.

De gyereként engem is bántot hogy emiatt csúfolták.

2022. júl. 16. 06:39
 17/25 A kérdező kommentje:

14-5# Szerintem nagyon félreértesz. Szerintem attól, hogy bizonyos esetekben (nem állandóan!) kijönnek a kislányom foltjai pár percre, attól még tökéletes és nem a foltjai határozzák meg. Közel sem látom akkora problémának, mint amekkora lelki sebet csinálnak belőle a csúfolódó társai. Ezért nem csináltattuk meg. Születési lazacfoltok, gólyacsípés, vagy nevezze mindenki aminek akarja. Bármilyen dokinál, gyógytornásznál, védőnőnél jártunk még baba korában (más okból nyilván), mindenki elmondta, hogy 3 éves korára el fognak halványodni. Így is lett. Kijön ha elpirul, vagy kimelegszik.

Én nem azt akarom megértetni vele, hogy fogadja el magát foltosan, de azért kezeltetjük ha lehet és akarja. Ez valóban ellentmondás. Én azt akarom megértetni vele, hogy aki csúfolni akarja, az fog fogást találni rajta bármilyen más okból is. Engem pl. a szüleim kora miatt csúfoltak, ők voltak akkor az osztályunkban a legidősebb szülők, pedig mai fejjel belegondolva... 28 évesek voltak, amikor születtem. Amikor ezt otthon elmeséltem, anyuék nevettek és megkaptam, hogy ez hülyeség, ne törődjek a beszólogató gyerekekkel. Duplán bántott, mert a szüleimet bántották és mert ők elbagatelizálták a "problémám". Szerintem sokat számíthat, ha a gyereket komolyan veszik és építik az önbizalmát, erre mondtam, hogy szeretném megtanítani neki, hogy fogadja el önmagát.

Megjegyzem a felsorolt betegségek tüneteket, problémákat okoznak (viszket, fáj, nemtud enni, beszélni, stb.), persze hogy kezeltettük volna már régen. A kis elhalványodottfoltjai egészségügyi problémát nem jelentenek.

2022. júl. 16. 08:01
 18/25 anonim ***** válasza:
0%

Oké, írhattam volna fibrómát is, pappilómákat is, meg szemölcsöket is, annyira nem vagyok otthon bőrproblémákban, de az a lényeg, ha más lenne, ami nem okoz gondot, eltüntetnétek, mert nem esztétikus. Vagy pl hiperpigmentáció is van, most beugrott, az kb ilyen, de nem az ereinek hibás működése okozza. Valahogy a tiétek kevésbé bizelemgerjesztő, mint a sok festékanyag a bőrben..Szóval én megszüntetném, ne vérezzen csak a bőre alatt.

Értem, hogy alapból halvány, de biztos előjön tesin, 40 fokban, meg stresszhelyzben(pl órán felelésnél, vagy amikor izgul, szorong) amikor megemelkedik a vérnyomás. Többször van ott, mintha nem lenne, ahogy növekszik egyre többször lesz, pláne kamaszként, mikor az érzései ingadoznak.

A csúfolás egyértelműen gáz, meg kell szüntetni, de a gyereket ettől függetlenül kellene kezelni, mert a csúfolás csak a negatív véleményük kifelé, de attól, hogy megtanulja a többi gyerek magában tartani, még ilyen lesz, és közéjük kell beilleszkednie egész életében. Tök oké, ha az egyik gyereknek nem tetszik a másik teste, csak azt kell megtanulniuk, hogy tartsák magukban a véleményüket, amihez joguk van, addig, amíg nem kérdezik. Egy idő után ki fog bukni a dolog, és rá fog jönni, hiába nem csúfolják, sokakat zavar majd a halvány, csak néha előjövő foltjai..

Szívás, de ez a világ. A csúfolódást kezelni kell, a gyerek problémáját nem ezért, hanem ettől függetlenül kell. Most találkozott először olyanokkal, akiknek már van véleményük és nem is szégyellik kimondani.. csak több lesz belőlük. Attól, hogy csendben maradnak, még zavarni fogja őket, max a szűk környezete fog hozzászokni. Én a mai napig látom, hogy megbámulják a szeplős kezem, van, aki oldalbaböki a másikat és odasúgja, nézd már milyen szeplős. Nem akarnak bunkók lenni, felnőttek, de sokakból visszatetszést vált ki és nekem ez nem tetszik, előbb látják a szeplőimet, mint engem, negatívan befolyásol az életben(ezen a vidéken, de mázli, hogy nem kínában élek, ott pl utálják a szeplősöket). Én sem szeretem, mondjuk nekem nem mondtak cuki mesét róla, azt tudom, hogy rosszul reagál a bőröm a napfényre korai sokkhatás miatt(a szeplő sem magától jön, csak ha lesültél, mert túl érzékeny a bőröd, könnyebben korábban lesülsz).

Ha nagyobb lesz, illetve már most, és kezdi felfogni a bőrhiba-rendellenes működés jelentését, neki sem fognak tetszeni a foltjai. Függetlenül attól, hogy csúfolják e, az emberek véleménye meg fog maradni. Amúgy az én lányom is ekkora, neki ezek még nem tűnnek fel másokon, nem érdekli még a másik külseje(csak a fogaik, arra érzékeny, hogy sárga vagy rendellenesen álló) de a többieknek már igen. És mivel még kicsit, ez csak csúfolás formájában tud kijönni belőlük, de alapvető érzéseiken, benyomásaikkal kapcsolatban nem tudsz változtatni, csak megtanulják majd a többiek nem elmondani..

2022. júl. 16. 08:58
 19/25 A kérdező kommentje:

Örülök, hogy google alapján te diagnosztizáltad a lányom foltjait, jártunk orvosnál, aki elmondta, hogy csak is esztétikai probléma, de biztos jobban tudja az internet. :) Te is megítélsz előre, pedig semmit nem tudsz rólunk. :)

"...de alapvető érzéseiken, benyomásaikkal kapcsolatban nem tudsz változtatni, csak megtanulják majd a többiek nem elmondani."

Ebben nem értek egyet. Mondhatjuk, hogy a csúfolódás életkori sajátosság, de szerintem nem olyan szinten, amilyen szinten ezt gyerekek tolják. Érdekes módon én sosem éreztem késztetést, hogy gúnyt űzzek valakiből, sőt... mindig is a menő és a béna lánycsapatok között lebegtem félúton. Amikor megkérdezte egy menő csaj, hogy hogy barátkozhatok egy olyan csúnya lánnyal, mint xy, akkor őszintén megrökönyödtem és szerintem sosem fogom elfelejteni. Benne vajon ez a kérdés mély nyomot hagyott? Nem hiszem. Valahol érzékenyítés, nevelés kérdése már gyerekként, hogy mi az, amit elfogadunk és mi az, amit nem. És amit nem, azt hogyan kezeljük.

Engem pl. baromira hidegen hagynának a szeplőid, ahogy gyerekként is egy vöröshajú szemüveges kislány volt a legjobb barátnőm és eszembe sem jutott, hogy ő emiatt csúnya lenne.

Szóval nem azt kell megtanulnia egy gyereknek, hogyha nem tetszik valami, tanulja meg magában tartani, hanem elfogadásra és nyitottságra kéne tanítani a gyerekeket, hogy Béluska attól még nem kevesebb mert ekcémás, ahogy Gizi sem azért mert fehérbőrű, szeplős. És Bélát is meg lehet tanítani arra, hogy attól mert ekcémás, ő nem kevesebb, vagy Gizit, hogy attól mert szeplős ő is ugyanolyan ember, mint bárki más. Nem vagyunk egyformák. Én utóbbira lennék kíváncsi, de lehet nem jött át a kérdésemből. Ki hogyan kezeli otthon a gyerek lelkét, ha csúfolódnak vele?

Nem a foltjairól szeretnék vitát indítani, az már eldöntött tény, hogyha szeretné kezeltetjük, de csúfolhatnák kismillió más dologért is. Nem ez a kérdés.

2022. júl. 16. 09:25
 20/25 anonim ***** válasza:
0%

Képzeld engem senki nem nevelt arra, hogy a szőrös szemölcs undorító, mégis a hányinger kerülget, ha közel kell egyhez kerülnöm, ha látom, hogy valakinek ilyen van a karján és úgy kapaszkodik, egyszerűen odébbdőlök, mert undort vált ki. Másoknál meg az ételek, vagy akármi, ez nem nevelés kérdése, és nem is rossz tapasztalat kérdése. Tudom, hogy a szeplőket sokan nem bírják, sokaknak semleges, és van egy réteg, aki kifejezetten vonzónak tartja. Ettől még nem akarom megváltoztatni azokat, akik szerint nem oké, és nem gondolom, hogy baj lenne velük, mert rosszul vannak a szeplős kezemtől. Én sem tehetek róla, hogy nem bírom a szőrös anyajegyeket. Nem nevelés és nem alkati kérdés, ahogy az sem, ha valaki nem eszik meg valamilyen ételt. Egyszerűen vele született, tudattalanul kialakult dolog, mit tart az ember taszítónak, undorítónak vagy zavarónak, és a bőrhibák(természetükből adódóan, mivel hibák, és az ember az egészségeshez vonzódik) sokaknak taszítóak.

Nyilván semmi komoly gondot nem okoz, de rendellenes működés, és le is van írva, hogy mitől piros neki. Simán elmondja az orvos is, ha eddig nem tette, hogy mitől piros, és az tökre nem oké, de csak "apróság", lehetne rosszabb is. Nem vagyok orvos, de a hiteles forrást felismerem:)

Az, hogy mi taszít, mitől félsz, mitől undorodsz, nem "jó emberség" kérdése, ha kicsit mélyebbre ásol, biztosan találsz te is valamit, amit nem bírsz, és nem tudsz vele megbarátkozni, egyszerűen ilyen vagy, nincs rá befolyásod, mitől rettegsz vagy lesz hányingered. Az undor elég erős érzés, nem nyitottság kérdése. Nekem semmi rossz emlékem nem volt ilyennel, de uhh.. végig fut a hátamon a hideg, hacsak rágondolok, hogy érintenem kellene, vagy közel lenne hozzám.

És de, meg kell tanulnia a gyereknek, mit mondhat ki, és mit nem, mert emberek közt élünk, tekintettel kell lennünk egymásra, és nem mindenki kíváncsi a másik véleményére(kivéve ezen az véleménykérős oldalon:), és nem rossz ember, nem csinál helytelent, mert nem képes valamit elfogadni, tolerálni, amit szerinted kellene. A csúfolás is.. Ha én elmondanám, hogy vidd innen a karod, túl közel van hozzám az anyajegyed, hányingerem van tőle, akkor tuti, hogy csúfolónak gondolnának, pedig ezek csak az érzéseim, és másokban is így fogalmazódnak meg a dolgok, csak különböző irányokba.. szóval nem tudom, mennyire tudja visszaadni a gyerek, mit él át, de én nem írnám le a többieket nem elég elfogadónak, mert nem tetszik nekik a gyereked bőrproblémája, és szóvá merik tenni.. És nekem tökre semmi bajom nincs a tűzfolttal, azon kívül, hogy feltűnő. Engem azok zavarnak, amik "kiállnak" a bőrből, szemölcsszerűek és szőrösek. És nem tehetek róla, magától alakult ki, mióta az eszemet tudom így van, és nem elfogadás kérdése. Magamon is zavar, ha van, levetetem, szerencsére 15 évente egyszer, ha van.

Értem, hogy szerinted ez tök oké, de el kéne fogadni, hogy sok ember szerint nem az(nézd csak meg, hányan ismerkednének tűzfoltos emberrel, akinek az arcán van, például) és lehet, hogy vannak olyanok, akik kifejezetten visszataszítónak találják, és ez nem azért van, mert nem elég nyitottak és nem ismerik a dolgot. Ettől még a lányodat, mint személyiséget kedvelhetik, szerethetik, nekem sem az emberekkel van bajom, hanem a bőrelváltozásukkal. Még a szerelmem púpos-szőrös anyajegyét sem mertem megérinteni, egyszerűen rosszul voltam tőle, pedig az embert nagyon szerettem.

És teljesen megértem, ha sokan vannak így a szeplősökkel is. Tűzfoltnál nehezebb, kevésbé van benne a köztudatban. Lehet, hogy valakit az ismeretlensége miatt zavar, de a legtöbb embert nem ezért fogja.

2022. júl. 16. 10:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!