Mennyi idős volt a gyereked, amikor már nem volt többé szükség konnektorvédőkre?
A nagy 3 éves korában költöztünk, az új lakásban már nem tettük vissza a védőket. Ennyi idősen már nem piszkálta.
A kicsi most 3, akkor raktunk újra ragasztós elfordítható dugókat amikor kúszni kezdett és felfedezte, de szerintem mostanra nála is elhagyható lenne, mert megtanulta. Idegen helyen se nyúlkál.
7 éves korig muszáj. Nem szabad abból kiindulni, hogy sose piszkálta. Én pl kicsi koroban több szempontból is átlag feletti értelmi képességű voltam , viszont ovis koromban én is ovis voltam, ez ilyen egyszerű. És 5 éves koromig ne mérdekeltek a konnektorok.
Az ovis elsődleges tanulási formája az utánzás. Egyszer apám és haverja konnektort szerelt a szemem láttára, és sajnos apám nem figyelt rám eléggé. Sose felejtem el. Öt éves voltam már, de én is elkezdtem szerelni a konnektort, látva őket, mit csinálnak.
Apám haverja ugrott rám hirtelen és rántott el onnan, az életét kockáztatva. Ő mentette meg az életem...
Ugyanis addigra már (pontosan emlékszem, de sokszor mesélték a családban azóta is) bedugtam egy FÉMtollat az egyik lyukba. Asszem az a nullás volt. rosszabb esélyem volt, mint az orosz rulettben. Tehát 50% esély volt, hogy megöl, agyonvág a 220 Volt. Már dugtam volna a másik lukba a fémtollat, akkor kaptam magam azon, hogy rám veti magát apám haverja.
Apámék úgynevezett fázis ceruzát dugtak bele EGY MÁSIK konnektorba, tőle méterekre, ami képtelen áramütést okozni, a konnektorban tehát 220 Volt áram folyt! Ezt idősebb koromban tudtam meg utólag. Aki esetleg nem tudja, mi a fázis ceruza: a lényege, hogy azt, és csak azt szabad konnektorba úgy dugni, amikor nincs áramtalanítva, hogy az áram jelenlétét vizsgálni lehessen benne. többnyire arra való, hogy detektálják: van-e érintkezési hiba, szakadás a vezetékekben.
Én mint 5 éves gyerek meg egy sima, mezei fémtollat dugtam bele egy másik konnektorba... Már akkoriban is ilyen kísérletező alkat voltam. Ami az életembe kerülhetett volna.
Előző: ha egy kisgyerekre nem figyelnek oda kellőképpen, addig játszik, míg bajt csinál, akár a konnektor mindkét lyukába dugdos valamit, akár 5-6 évesen is. Még ha értelmes is, akkor se kizárt. Mert óvodás korú még. Pláne, ha látta már másoktól; de akár ettől függetlenül is megtörténhet sajnos.
Tehát jobb, ha biztosra megyünk, és egy normális szintig óvjuk a gyerekeket. A konnektor nem mellékes tényező.
A mi időnkben pl egyáltalán nem volt szokás a biciklisisak. És most is azt mondom, hogy ha nincs sisak a bicikliző gyereken, a sisakmenteség kisebb gond.
A konnektor jóval súlyosabb tényező ennél. (Ennek ellenére nem tartom bajnak a biciklisisak hordását.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!