Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nagyszülői láthatás hogy zajlik?

Nagyszülői láthatás hogy zajlik?

Figyelt kérdés
Most lesz csak a per. Eddig sem látogatták, ha mi mentünk 3-4 havonta akkor látták, akkor is max fél percre felvették a kezükbe és ennyi. Nem szeret ott lenni, fél tőlük, sír, bújik. Messze is vannak. Amúgy szétmentünk a gyerek apjával, és azt mondta az anyja, hogy én hazudok mindenben, hülye picsa vagyok, megtép és hasonló. 2 éves a gyerek. Semmi esetre sem akarom, hogy elvigyék.

2022. jún. 20. 08:14
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Nagyszülői láthatást eleve akkor ítélnek meg, ha a szülők nem engedik látni a gyereket.

Szóval csak akkor kérhetik, ha az apás hétvégén az apa sem engedi őket a gyerek közelébe. Ellenkező esetben mi értelme lenne kérelmezniük?

Ha az apa elviheti láthatásra már, akkor nincs jogod megmondani, az alatt az idő alatt engedi-e hozzájuk.

2022. jún. 20. 10:36
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Igaza van a #11-esnek, ha apuka engedélyezi az apai nagymamának a saját idejében a láthatást, akkor nem tudja elindítani a folyamatot, vagy ha el is indítja és ez közben kiderül, akkor nyilván megszüntetik. Abba viszont ha apuka már elviteles láthatással láthatja a gyereketeket, tényleg nem szólhatsz bele, hogy a kapcsolattartás ideje alatt hova viszi és mit csinál a gyerekkel (kivéve ha veszélyezteti persze), igazából nincs ilyen téren tájékoztatási kötelezettsége, ha jofej elmondja miket csinálnak, ha nem, akkor annyit kell közölnie, hogy mi lesz az az állandó lakcím, ahol a gyereketekkel tartózkodni akar. Ettől függetlenül akár a láthatas egész időtartama alatt lehet a gyerekkel a nagymamánál, vagy rá is bízhatja.

Ha apuka sem megy bele abba, hogy a nagymama találkozzon a gyerekkel, akkor havi 1-2 órát fognak neki megítélni, ami lehet telefonos kapcsolattartás, vagy nálad találkozhatnak (ekkor viszont köteles leszel ajtót nyitni, mert ha nem, büntethető leszel), de elviteles tudtommal csak a legritkább esetben szokott lenni.

2022. jún. 20. 14:01
 13/19 A kérdező kommentje:
Apuka ott lakik most a nagymamánál, úgyhogy nem értem miért pattog most a mama. Ezek szerint akkor meg fogják szüntetni a folyamatot.
2022. jún. 20. 14:20
 14/19 A kérdező kommentje:
Drága mama azt akarja, hogy aludhasson ott hétvégén. Én elmondtam, hogy nem szeretném, nálam láthatja, de el nem akarom hogy vigye. Van esélye erre? Egyáltalán mi ez, hogy én nem akarom és megítélnék neki?
2022. jún. 22. 08:23
 15/19 A kérdező kommentje:
Ráadásul már most pattog a vénqrva, hogy ők mindent el fognak mondani a gyereknek, ha idősebb lesz. Az apja össze vissza hazudozik rólam mindent. Ellenem akarják nevelni.
2022. jún. 22. 12:43
 16/19 anonim ***** válasza:
Kérdező, jelenleg hogy zajlik most az apai láthatás? Apuka nálad láthatja csak a gyereket, vagy elviheti, de csak pár órára, vagy elviszi és ott alszik nála kéthetente hétvégén? Nem mindegy ez sem a mostani helyzet megítélése szempontjából. Ideiglenes határozat született a pert megelőzően a mostani apa láthatásról, vagy csak ti egyeztetek meg szóban/írásban apukával, hogy a perig hogy tartja a kapcsolatot? Szeretnék segíteni, mi is külön neveljük a lányunkat (3 múlt), de ezek ebből a szempontból tényleg fontosak, mert a bíróság is figyelembe fogja venni, hogy most mi a helyzet kapcsolattartás ügyében és azt is, hogy a két fél mit akarnak.
2022. jún. 22. 13:32
 17/19 A kérdező kommentje:
Még nem volt szülői felügyeleti jog tárgyalás, mert apuka baszott elmenni az időpontra.
2022. jún. 22. 15:50
 18/19 anonim ***** válasza:

Na most általában a nagyszülői láthatas nem szokott több, bővebb lenni, mint a szülői.

Szóval: HA apuka pl. csak nálad látogathatja majd a gyereket, akkor nem lesz a nagyinak sem elviteles láthatás. Ezen a téren nem tudom te/ti amúgy miben egyeztetek meg (ha van megegyezés) van-e beadva ezek közül valami, vagy hogy te (és esetleg az ügyvéded) előterjesztett-e ezzel kapcsolatban valamit. Ha igen, az már jó kiindulópont neked is és a bíróságnak is.

Nem írod, de van egy olyan érzésem, hogy apuka szrik bele ezekbe a dolgokba, és lehet a nagyi akar tempózni helyette. Nyilván itt nálatok nehezíti a dolgot, hogy amúgy külön mentetek apukával, vele sem tisztázott még a láthatas, felügyeleti jog, de nagyi már beadta a papírt nagyszülői felügyeleti jogra, ráadásul egy fedél alatt lakik apukával…

Van/lesz ügyvéded, kérdező? Mindent el kell majd mondanod a tárgyaláson, hogy a nagyszülő és a gyermek között nem rendszeres (napi szintű) a kapcsolattartás, (írd le, mondd el konkrétan milyen gyakran találkoztak eddig, hogy néztek ki azok a találkozók), sosem aludt ott nélküled/nélkületek (persze csak ha ez igaz), amúgy veled sem aludt még, koránál és a kapcsolatunknál fogva úgy érzed nem érett még arra, hogy a nagyszulonel aludjon, DE érzésem szerint idáig el sem fog jutni a dolog, azért leírom, hogy ezek nálad mind ütőkártyák.

A másik, hogyha van írásos(!) bizonyíték a nagymama fenyegetőzéseiről, említsd meg azt is, be tudod adni bizonyítási eljárási fázisban (szóban mondott, felvett szövegnél ez a személyiségi jogok miatt annyira nem játszik).

Én a helyedben mind a nagyszülői, mind a szülői kapcsolattartásos perre konkrét elképzelésekkel mennék oda. Pl okes, benne vagy a nagyszülői kapcsolattartásban, havonta egyszer, szombati napon 10-12 óra között, és mivel rossz a viszony a nagymamával, úgy érzed ellened akarja nevelni a gyermeket, és a gyermek amúgy is kicsi, nem szokottt kettesben lenni a nagyival, ezért kérelmezed, hogy a láthatás a te jelenlétedben legyen a te lakóhelyed körzetébe tartozó családsegítő intézményben (ilyenre van lehetőség, lehet kérni, ajánlom, hogy vedd fel a kapcsolatot a családsegítővel, érdeklődj nálatok hogy van, nálunk pl pont ezekben a fent leírt időpontokban biztosítanak láthatást) Ez a bíróságon egy részedről korrekt ajánlat lesz: nem akarod meggátolni a kapcsolattartást (amúgy de, de ezt nyilván ne mondd egy szóval sem), kitaláltad hol legyen, meg is érdeklődted, stb.

Én amúgy ezt a családsegitős lathatast tartanám a nagyi esetében a legkorrektebbnek tényleg. A gyerek korából adódóan és a helyzetet illetően is. Nem hiszem, hogy ebbe bárki is belekötne. A nagyi lelkesedése pedig csökkenni fog, ha messze laknak majd megunja az utazást a láthatásra, stb.

Neked tényleg azt ajánlom, hogy nyugodj meg, ami tudom, hogy nem könnyű, de nagyon rossz ötlet felbszott aggyal tárgyalásra menni, legyél határozott, legyenek határozott elképzeléseid, aminek utánajársz és azokat add elő úgy, hogy tényleg úgy tűnjön te támogató vagy és teszel egy korrekt ajánlatot a nagyi felé.

2022. jún. 22. 17:19
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, hasznos volt. ♥️
2022. jún. 22. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!