Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért viselkedik így a kisfiam...

Miért viselkedik így a kisfiam és mit tehetnék, hogy változzon a helyzet?

Figyelt kérdés

Kisfiam 4 éves. Szeptember óta jár óvodába.

Az oviban több csúnya szó is ragadt rá sajnos (buta, hülye, sz**).

Az óvónők szerint nincs vele gond, ha valamiért rászólnak, abbahagyja, csendes, aranyos, jól beilleszkedő kisfiúként jellemezték. Szeretik az oviban, nagyon rendes mindenki és ő sem tiltakozik bemenni.

Mikor délután hazaérünk, akkor teljesen megváltozik, engem is lehülyéz, lebutáz, rohangál, nem akar levetkőzni, kezet mosni stb.

Munkálatok vannak nálunk a kertben, nem ment minden simán a vállalkozó miatt, akivel szerződtünk, így sajnos volt itthon is feszültség.

Estére (délután nem nagyon alszik az oviban) annyira fáradt, hogy teljesen szétesik.. random ütöget.. Például tegnap fogat mostam, ő mellettem volt és csak úgy megrúgott.

Sokszor kiabálok vele, ami nagyon nem jó tudom, ezen próbálok javítani.

Már úgy érzem nem is szeret, eltol, mikor ölelem, nem egy puszis típus.

De sosem volt az, ez való igaz.

Egyébként rendben vagyunk családilag, a férjem és köztem is rendben van minden.

Az utóbbi pár hétben a férjemnek a munka és a kerti munkálatok ellenőrzése miatt nagyon kevés ideje volt a kisfiunkkal játszani, lehet, hogy ezt is hiányolja.

Mit tegyek?

Én járok pszichológushoz, pont amiatt, hogy jobban kezeljem a szituációkat és jobb anya tudjak lenni.

Nagyon-nagyon szeretem a kisfiamat és teljesen el vagyok keseredve :(

Esetleg vele is látogassak meg egy pszichológust?

Előre is köszönöm szépen a tanácsokat!

2022. máj. 4. 13:45
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
47%

Mondjuk ha 4 éves lennék, és az oviban jó gyerek vagyok, h velem ne bánjanak úgy mint a többi rossz gyerekkel, de amit láttam, hazaviszem, és belerúgok anyába, és még kapnám tőle az ívet, mikor eleve feszült vagyok, akkor nem biztos, hogy jobban érezném magam.

Nem büntetve kell nevelni. Ha mindenre bünti a válasz, meg kiabálás, abból az ellenkezőjét fogod elérni annak, amit szeretnél. Szeretettel és megértéssel kell nevelni. Minek mi az oka, azon kell javítani. A gyerek amit ellát, hogy Te se tudsz dolgokat kezelni, akkor a gyerek hogyan tudná??? Ti vagytok a minta nekik. Feszült szülőknek feszült a gyereke. Azzal h nem nézhet mesét, stb., szerintem csak egy lapáttal teszel a hangulatára. Kétségbe esik, és kilátástalan neki ez az egész. Inkább beszélgessetek, mosolyogj többet rá, fele annyit veszekedj. Ahogy nyugodtabbnak lát, ő is nyugisabb lesz. Először magadon próbálj meg uralkodni. Ne a gyerekeden.

2022. máj. 4. 14:12
 12/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A férjem is rászól, ő egyszer már adott neki egy pofont, mikor engem lehülyézett.

Az utóbbi pár hétben valószínűleg ez is közrejátszik, hogy kevesebbet volt a férjemmel, szeret az apjával játszani.

Az óvodai konfliktusok is benne vannak ez biztos, mert este lefekvés előtt mindig elmeséli, hogy xy kisfiú lehülyézte stb.

Mondjuk neki mindig, hogy szóljon az óvó néninek ilyenkor.

2022. máj. 4. 14:15
 13/25 A kérdező kommentje:

Nagyon igaz a 11-es válaszoló írása!

Ezért is kezdtem pszichológushoz járni.

A saját feszültségemen kell első körben dolgoznom, tudom.

2022. máj. 4. 14:17
 14/25 anonim ***** válasza:
91%
És azt mondtátok neki, hogy nem hülye, hiszen ma is milyen ügyesen csinálta ezt vagy azt? Hogy aki ilyen durva vele annak beteg a lelke vagy ő maga van visszamaradva szellemileg? Ki tudja magát fejezni szavakkal? Így akkor már értem! Így nem a pofon a megoldás, hanem, leülni, hogy miért csinálja ezt? Kitől látta, hogy így kell? Szerinte hogyan lehetne másképp kifejezni ezt az érzelmet? Lefesthetné mit érez!
2022. máj. 4. 14:20
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Az hiányzik neki, hogy feldolgozza a kritikát és vissza tudjon vágni. Kimehetnétek apához a kertbe egy kis limonádéval, hogy megdicsérhesse a gyereket, hogy vitt neki. Vagy csinálhatna neki valamit, mert hogy mindketten látjátok, hogy ideges és szomorú, biztos felvidítaná.. vond be a főzésbe, ott is meg tudod dicsérgetni, ha megmossa a krumplit vagy ilyesmi. Hogy ne érezze magát feleslegesnek és hülyének!
2022. máj. 4. 14:28
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Az óvónők tekintélyszemélyek, tőlük tart valamiért, vagy olyasmit szokott meg, hogy felvesz egy szerepet az oviban meg egyet otthon is, illetve "idegeneknek szót kell fogadni", "anyával bármit lehet"...

Óvónőt nem merné megrúgni, megütni, vagy rosszalkodni se merne, illetve nekik elég csak egyetlenegyszer rászólni...

Ez a "kettős szerep" nem tudom mitől alakul ki, de sokszor találkoztam már ilyennel...

Otthon a kisgyerek minden második szava "pics*", "fas*", "b+" volt, a szülők aggódtak: "mi lesz ha az oviban vagy iskolában is így beszél majd!" - a gyerek szépen megtanulta, hogy ott mintaszerűen viselkedik, otthon meg rossz, elviselhetetlen, nem hallgat a szülőkre, bírni nem lehet vele.

2022. máj. 4. 14:50
 17/25 anonim ***** válasza:
93%
Ha minden tökéletes lenne az oviban, akkor is felgyűlne benne a feszültség, mert viselkedni kell, és otthon eleresztené magát. Ez természetes, minden egészséges gyerek ilyen. De ahogy olvasom, itt még problémás is az óvodai közösség (ill. egy része). Szegény gyerek extra méretű frusztrációval érkezik haza - és otthon ez kijön belőle. Nagyon jól írta le a gyerek lelkiállapotát 11-es. És ahogy 15-ös írta, dicsérni kell, közösen valami jót csinálni vele, hogy tompítsd a óvodai bántás hatását.
2022. máj. 4. 15:08
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Azt írod, hogy nem alszik délután. Szerintem itt van a kutya elásva. Nagyon fontos lenne az a szunya... mit lehetne tenni, hogy aludjon?
2022. máj. 4. 15:09
 19/25 anonim válasza:
3%
Néha egy pofon..
2022. máj. 4. 15:42
 20/25 anonim ***** válasza:
64%
Ne kiabálj. Beszélgess vele. Nekem ez vált be.
2022. máj. 4. 15:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!