A kisgyerek hány éves korában kezd el csendesen sírni? Magától kezd el csendesen sírni vagy a szülei tanítják meg neki?
Attól is függ, miért sír a gyerek, 10-11 évesen már ritka, hogy bömböljön a gyerek, de ötödikben ketten is bömböltek, mert úgy sérültek meg az udvaron és egyszer amikor magas lázam volt 11 évesen én is bömböltem első este az ágyban, mert azt hittem, szétrobban a fejem és a fülem is fájt.
A kort nem tudom, hogy mikor kezd el hivatalosan is "halkan" sírni, én még emlékszem, hogy 7 vagy 8 éves koromban sikerült úgy elesnem, hogy ömlött a vér az orromból és bömböltem, de addigra már az apróságokért csendben sirdogáltam.
Hogy megtanítják-e? Van egy halvány emlékem, hogy egyszer egy apróság miatt bömböltem és mondták, hogy ne sírjak ilyen kislányosan és amikor kérdeztem, hogy hogyan kell nagylányosan sírni, akkor mondták, hogy ugyanúgy csak csukjam be a számat. Hogy ki mondta ezt és mikor arra nem emlékszem, arra sem, hogy egyáltalán velem történt-e vagy csak mesélte valaki. Azt tudom, hogy oviban ugyanúgy bömböltem akkor, ha az ügyeletes rosszfiú összefirkálta a rajzomat és akkor amikor eltörtem a kezemet, de valamikor alsóban már elkezdtem szelektálni, hogy mikor nem bömbölök és egyeltalán mikor kezdek el sírni. Az ami oviban megríkatott, nagyobb koromban nem. Szerintem ez a gyereknek a fejlődésétől is függ, ahogy nől egyre kevesebbet sír és egyre kevesebb dolog ríkatja meg, hiszen elég érdekes lenne, ha a 12 éves kamasz óra kellős közepén elkezdene torkaszakadtából sírni, mert a padtársa véletlenül összetépte a fogalmazását.
Amiután már azért is elkezdnek vele ordítozni külön, hogy sír.
Tapasztalat...
Én magam ha nagy bajom van hangosan sírok.. persze van, hogy csak pityergek
35 évesen
Lányom szokott pityeregni is néha.. az csendes..
De gyakori azereszd el a hajam is 3,5 éves… szóval ő tud halkan is..
Biztos nem az ordítozástól tanulja meg, különben az enyém már megtanulta volna. Nagyon tud üvöltve sírni, ha baja van, legutóbb mert egy 2 éves kettétörte az ő különleges(sima) botját a játszótéren, amivel játszott és elképzelte valaminek.. 9 éves.
Egyébként az önuralom képességével, meg amikor lesz elég szociális képességük és eszük rájönni, hogy ordítani szomorúan sem oké, megpróbálják visszafogni, majd ha kialakul bennük, sikerül is. A többi osztálytársa csak halkan sír a gyerekemnek, szóval én 8-9 évre tenném, de van, aki már 3-4 évesen is halkan sír, hüppög. Sajna én is kontrollálhatatlanul sírós voltam kb 15 éves koromig, taknyom nyálam egybefolyt és nem tudtam visszatartani a bömbölést soha, gondolom tőlem jött a gyerek gyenge önszabályozó funkciója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!