Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit csináljak 5 éves fiammal,...

Mit csináljak 5 éves fiammal, hogy ne legyen ennyire neveletlen?

Figyelt kérdés
A héten itthon van, mert náthás. Pl. ma is elmentünk a pékségbe és míg én fizettem meg pakoltam be a táskába addig ő összefogdosta a pékségsüteményeket, bement a pult mögé az eladóhoz. Folyamatosan beszél, nem tudok két mondatot váltani senkivel, nem tud egy percet nyugton maradni. Ha hazajövünk jól leszidom meg nem engedem, hogy pl mesét nézzen, de nem hat rá, másik nap ugyanilyen rossz. Már voltunk vele orvosnál, nem hiperaktív se semmi más baja nincs, csak eleven. Én már kikészülök tőle, félek egyszer odacsapok neki, és sajnos óvodában is egyre több panasz van a viselkedésére.
2022. febr. 17. 12:39
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
De mit kéne csinálnom?? Ott felpofozni?? Mert hiába szóltam rá 5x akkor is csinálja tovább sőt még ki is röhög.
2022. febr. 17. 14:09
 12/19 A kérdező kommentje:
És nem, nem könyörgöm neki hanem határozottan mondom, már majdnem kiabálva a végén, mégse fogad szót. Kezét meg nem tudom folyton fogni, nem fog helyettem más bepakolni.
2022. febr. 17. 14:12
 13/19 anonim ***** válasza:
86%
Erélyesen rászólsz! Ha ilyen gyerekem lenne nem vele mennék a pékségbe. És nem hinném el, hogy, ez normális viselkedés 5 évesen, maximum 2 éves korig elfogadható.
2022. febr. 17. 15:41
 14/19 A kérdező kommentje:
Mivel 5 évest egyedül nem hagyhatok így muszáj vagyok vinni a boltba magammal, férjem csak 6 körül jön haza. Igen én is tudom, hogy 5 évestől nem normális, azért tettem fel a kérdést hátha tud valaki valami ötletet adni hogyan szoktassam le végleg erről
2022. febr. 17. 15:52
 15/19 anonim ***** válasza:
96%

Én azt csinálnám, hogyha semmi gondja nincs, hogy MIELŐTT bemegyünk a boltba, mondom neki, hogy viselkedjen, nem szaladgál, oda megy, ahova mondom és ha szólok elsőre jön, és akkor elviszem játszótérre jutalmul. Ha nem csinálja, amit mondok, akkor nem fogom jó helyekre vinni, mert jó helyeken csak az lehet, aki tud viselkedni emberek között.

5 éves, szerintem ezek apróságok. Nem kell megütni, de szívjon csak, ha nem viselkedik. Ha viselkedik jutalmazd, tisztázd előre a szabályokat, és emlékeztesd rá.. csak úgy lehet, ha folyton rajta a szemed, és megelőzöd a ciki helyzeteket, ismételgeted, hogyha nem csinálja, nem viszed sehova, ha csinálja, viszed. Egyszer kétszer szívni fog, bukja a játszót, de utána majd jobban igyekszik. Nem várhatod, hogy egy óráig észben tartsa a dolgokat, 10 percenként emlékeztesd, mit vársz. Jó kis lelkiismeretfurdalást is lehet neki okozni őszinteséggel. Megmondod hogy ég a képedről a bőr a viselkedése miatt, a lelked kiteszed, nem ütöd meg, pedig a szomszéd is üti az övét, ha ilyet csinál, és ő mégsem csinálja, amit kérsz, kellemetlen helyzetbe hoz téged is, másokat is, az eladót ki is rughatják, covid van, okozhatja ezzel idős nénik halálát is, meg ilyesmi, ez a valóság, szépen rázúdítod, normális gyerek ilyenkor elsírja magát a bűntudattól és jobban igyekszik legközelebb, felfogja a szabályok fontosságát.

2022. febr. 17. 17:33
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem szólongatni kell folyamatosan, hanem megfogod a kezét és arrébbviszed. Ha kell akkor 20x. Így sose fogja megtanulni. Amint bemegy a pult mögé, azonnal kihozod, rászólva erélyesen, hogy nem szabad. Péksüti tapogatásnál ugyanúgy. A szólongatás az annyi mint halottnak a csók.
2022. febr. 17. 18:25
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
Itt az alapokkal van a gond, amit nem lehet egy válaszban kifejteni. 🤷
2022. febr. 17. 18:56
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Mikor pakolod be a szatyrodba odahívod magadhoz hogy gyere segíts bepakolni.... és máris nem tapizza össze a többi péksütit...
2022. febr. 18. 02:00
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg sosem voltál vele kellőképpen következetes. Megszokta, hogy ugyan szólongatod, de annak úgy sincs soha következménye. Sőt, még élvezi is, hogy róla kell szóljon minden, és te még szólongatod is. Valószínűnek tartom, hogy nem sok tekintélyed van a szemében. Lehet az is, hogy nem ugyanolyan módszerrel nevelitek, mármint az egyikőtök szigorúbb, következetesebb, a másik fél pedig sosem volt eléggé az. Vagy egyikőtök sem, így könnyen a fejedre/fejetekre nőtt.

Nem vagyok szakember, de szerintem sürgősen el kellene kezdeni megtanítani neki, hogy nem körülötte forog a világ, és nem csinálhat csak úgy meg akármit. Nyilvános helyen pedig illik viselkednie. És igen, ahogy előttem többen leírták, ott a helyszínen határozottan rá kell szólni, vagy megmondani neki, hogy ha még egyszer ilyet csinál, nem jöhet veled ilyen helyekre. Vagy büntetés utána x napig. Hogy akkor most emiatt 3 napig nem játszhatsz pl a telefonon, stb. És amit mondasz, azt kőkeményen betartani, akkor is ha 3 órán át hisztizik.

2022. febr. 22. 16:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!