Miért elutasító sokszor az apjával?
2 éves múlt a kisasszony és sajnos mostanában elôfordul, hogy hadilábon áll az apjával.
Szegény férjem gyakran megkapja, hogy “menj innen apa” , mindig értem sír, férjem legtöbb esetben nem tudja megnyugtatni. Elaltatni sem délután sem éjjel nem tudja sajnos. ( én is csak cicin legtöbbször) Viszont ez nem volt mindig így, nappal még kisebb korában gyakran altatta.
Másfelôl sokszor hívja, meg eljátszik vele, ha ketten mennek valahova tök el vannak.
De mégis ennek ellenére rengetegszer megy az “apa menj innen”. Szegénynek azért ez elég rosszul esik, és látom hogy kivan amiért tehetetlen.
Volt valaki hasonló cipôben?
Nem ennyire élesen, de én is átéltem. Apa vagyok, első gyerekünk kisfiú, második kislány. A kisfiammal sosem volt ilyenben részem. A kislányom viszont kb. ennyi idősen sokszor nem akart nekem puszit adni (pl. hazaérkezéskor vagy esti búcsúzásnál), míg feleségemet mindig lelkesen puszilgatta.
Nem tudok mást mondani: türelem és megértés. Most négy és fél éves, és már stabilan számítani lehet arra, hogy ha munkából hazaérek, lelkesen szalad elém üdvözölni. Igaz, itt biztos számít az is, hogy a testvérétől szerencsére ezt a példát látja. De már nem húzódik el előlem, szívesen ad puszit, sőt, női módra nagyon tud hízelegni! :-)
Gyerekfüggő, helyzetfüggő, mikor a dackoszak játszik be (sajátos módon max kb a 3. szülinapig tart), de épp ekkora eséllyel a szülő tudatalattijára, és /vagy tudatos érzelmeire reagál, pl lehet h akit elutasít -tegyük fel, az apát-, mostanában (az apja) feszült pl munkahelyi problémák miatt, eg.ügyi okokból stb.
A kisgyerekek 10 éves korukig leveszik még távolról is a szülő tudatos / tudat alatti érzelmeit, szorongásait, és reagálnak rá, nem ritkán tünetekkel is.
Nem véletlen szokta egy pszichológus a szülők érzelmi életét is vizsgálni, amikor a gyerekük viselkedése miatt fordulnak gyermekpszichológushoz.
(Az, egyébként, valamivel ritkább eset, amikor az egyik szülő titokban a párja ellen hangolja a gyereket, ez inkább válópereseknél fordul csak elő.)
Megvan ennek a maga pszichológiája.
A férjed mindig elmegy és ez egy kicsit fájó neki. Emiatt elutasítja mert ha haragszik rá, akkor kevésbbé fáj mikor elmegy legközelebb. Igazából ez az elutasítás, és elküldés "menj innen apa" azt mutatja hogy szereti nagyon. Csak tudod könnyebb elválni ha elhiteti magával hogy nem szereti. Talán egy kis harag is van ott, hogy miért megy folyton el. Inkább el küldi ő, nem vár arra hogy valamikor elmenjen.
Ezen szerintem segíthet az, hogy jó előre szóltok, hogy apa hamarosan dolgozni megy, de előtte játszhatnak egy nagyot ha szeretne és mikor megjön akkor jól megpuszilgqtja és megöleli. Eleinte persze semmi se lesz, de hamar megtanulja, hogy meg lett ígérve hogy játszanak, hogy elmegyy de visszajön, és hogy utána puszi meg ölelés van. Szóval ha visztek egy kis rendszert ebbe. Egyébként az idő segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!