Meddig számít normalisnak, hogy még nem éryi a beszédet? Beszédértés késés. Nem jelez fejjel sr kézzel sem. Egy két hete egyre fusztráltabb ha valamit akar s nem tudjuk mit.
21 hónapos fiam 15 hónaposan regisztraltam kor.fejlesztőbe itt Németországban. Csak 1 hónapja kerültünk sorra s tart a vizsgalat.Megnézte 3 terapeuta de még vár egy EEG..
Eléggé lassan megy🤐Három nyelv van. 17 hónaposan indult el.
Egy anyanyelv esetén -úgy értem, ha csak egy nyelven beszélnek hozzá a szülei- a harmadik szülinapig elég megszólalni, több anyanyelv esetén 3 és fél évesen is ráér:
https://www.youtube.com/watch?v=Pq6Z5e_25DQ
A beszédértés meg nem feltétlen látszik laikus szemmel, nem feltétlen reagál egy gyermek, a 3. szülinapja előtt, lévén dackorszakban van még. Persze valami jele kell legyen, de elég, ha kb 24 hónaposan jelét adja az értésnek így, hogy egyszerre 3 nyelvet hall maga körül.
A 3 nyelv hogyan értendő a gyermeketek esetében? Ha nem következetesen használnak felé nyelvet, az még össze is zavarhatja! Ez több tényezős kérdés:
pl aki hozzá beszél, és a beszélőnek az nem anyanyelvet, az zavaró a gyermek tényleges, addigi anyaynevli fejlődésére nézve;
az is zavaró számára, ha bár anyanyelvi beszélő szól hozzá, azonban már elmúlt 3-4 hónapos a baba, mire elkezdtek azon az újabb nyelven szólni hozzá (értsd olyan esetre is, amikor már 1, 2, vagy több éves volt) ; az idegen nyelv elsajátítás szigorúan a 6. életév után javasolt, a 6. életév sok szempontból határeset.
Szerintem aggasztó, hogy 21 évesen nem fejezi ki az igényeit, sajátos viselkedést mutat (fel alá jardos) és nem mutat beszedertest semmelyik nyelven.
A beszedertes azért egy éves kor körül szokott látszani normál fejlődés esetében, ettől eltér a gyereked, de remélem behozza majd.
Sajnálom hogy a covid miatt lassan juttok seggitseghez :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!