Mennyire befolyásolja a beszédet a nyelvfék?
A fiam Februárban lesz 2 éves. Nyelvfékje van, amit nem vettek észre sem a korházban születéskor sem a dokija akihez rendszeresen járunk.
Csak másfél évesen vették észre. Én eddig ilyenről nem is hallottam úgy hogy nekem sem tünt fel.
Azt mondta az orvos, hogy ez általában magátol szokott elszakadni ezért várjuk meg amíg 2 éves lesz hátha addig el szakad de ha nem akkor műtét lesz. A fiam nem tud beszélni pedig vannak vele egykorú gyerekek körülöttünk és mind beszélnek. Vajon ezért? És nem értem utána olvastam de nem olvastam sehol olyat hogy ezzel szoktak várni hátha el szakad csak úgy. Ráadásul félek hogy traumaként fogja megélni mert már annyira okos és olyan félénk..
Nagyon aggódom van valaki akinek a gyerekének nyelfékje van/volt és ha igen volt e gond a beszédfejlődéssel ez miatt? Mikor történt a műtét és hogy élte meg a gyerek?
Köszönöm, ha valaki hasznos információval tud szolgálni.
Szia! Tapasztalattal nem tudok szolgálni, de az internet mindenhol azt írja, meg a józan ész is azt diktálja, hogy igen, negatív hatással van a beszédfejlődésre, nemcsak közvetlenül (tehát hogy nem tud bizonyos hangokat képezni), hanem mert a beszéd beindulásához a nyelv izmaira, "edzettségére" is szükség van, ami így nyilván nem tud kialakulni.
Még sose hallottam olyat, hogy ezzel várnànak, főleg mert általában azért derül ki, mert szopási problémák vannak, és olyankor be is avatkoznak rögtön...
Remélem, minél hamarabb megnyugtató módon megoldódik a dolog!
Ismerek olyat, akinek csak 6 évesen vágták fel (óvoda nagycsoportban látta először logopédus) . Borzasztóan beszélt, évekig járt később logopédushoz.
A lányomnak is le volt nőve a nyelve, 4 hetesen vágták fel neki. A szoptatást is akadályozta.
Nekem is felvágták pár naposan.
Tanács:Minél hamarabb vágasd fel neki!!
Ez nem szakad el magától...
Lányomnál én vettem észre 2 hónapos korában, furcsa volt hogy szoptatás közben annyiszor "elvesztette" a nyelvével a mellbimbót, sok kis rövid szünetet "tartott", voltunk orvosnál, de itt ahol élünk egy ideje csak altatásban végzik el és mivel tudott így is eleget szopizni így azt ajánlotta az orvos hogy várjunk, néha magától is még oldódik, vagy ha más miatt műteni kellene akkor egy kalap alatt ezt is le lehetne tudni, vagy ha később a beszédtanulásnál, hangok formázásánàl gondot okoz, akkor még mindig meg lehet csinálni. Végül tényleg magától megoldódott kb 6 hónapos korában. Attól kezdve ki tudta nyújtani a nyelvét pl.
4 éves múlt és a s hanggal vannak még néha gondok, de csak akkor kell logopédus ha 5 éves korára még nem menne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!