Meg kellene értenie már ennyi idősen, vagy még nem?
Ne kövezzetek meg a kérdésért, nem ismerek más korabeli gyereket.
Páromnak van egy 7.5 éves videojátékfüggő unokaöccse.
Tavaly az iskolaérettségi pszichológiai vizsgálaton beleírták a papírjába, hogy nagyon korlátolt a látóköre, a szókincsét és az egész kommunikációját is a videojáték teszi ki, az olyan kérdéseket amiket nem ért, egyszerűen figyelmen kívül hagy, nem kérdez vissza, tovább beszél arról ami az eszébe jut.
Na de a kérdésem arra akar kitérni, hogy normális e, hogy 7 évesen pl. nem érti, hogy ha mást ez nem érdekel.
Pl. átmegyek hétfőn, végigmutatja a videojátékokat, megkérdezi ismerem e őket, játszok e valamivel, majd elmondom, hogy én nem játszok semmivel, engem ez nem köt le, nem szeretem és nem ismerem őket. Majd olyan mint aki hirtelen lefagy, feldolgozza az információt, majd valahol benyomásra kerül egy reset gomb, kizökken a feldolgozás alól és folytatja. Megint megmutatja ugyan azokat, ajánl nekem játékokat, megkérdezi melyiket ismerem stb.
Utána átmegyek szerdán és mintha a hétfő meg sem történt volna, hozza ugyan azokat a játékokat, mint egy magnószalag ugyan azt végigmondja megint és tűpontosan ugyan ez lejátszódik mint hétfőn.
2-3 nap múlva pedig szintén.
El lehet csalni társasozni, puzzleozni de csak 2-3 percig köti le, majd szalad át a videojáték dobozáért és szintén tolja az ember elé, hogy nézzem milyen ijesztő, ismerem e, szeretem e, töltsek le a telefonomra ezt meg azt.
Majd ha elmegyünk tőlük küldi messengeren az olyan youtube videókat amiben valaki felvette, ahogy játszik valamivel.
És ezt most már masszívan egy éve játsszuk és fogalmam sincs, hogy még meddig fogjuk.
Mennyire életkori sajátosság ez, hogy semmivel nem lehet kizökkenteni valamiből amibe ennyire bele van épülve és, hogy tényleg 1 év sem volt elég arra, hogy értse vagy megjegyezze, hogy a videojáték engem NEM érdekel.
Tényleg bármikor bármit szívesen játszanék vele, mindig valami mást próbálok vinni neki, de a ps játékdobozok kivétel nélkül odakerülnek és azt fújja.
Maga az, hogy a gyerek nem igazán fogadja be, hogy téged ez nem izgat, normális, mert neki baromi izgis, és egyszerűen nem tudja felfogni, hogy téged hogyhogy nem érdekel. Az én lányom 6,5 éves, és gyűjt ez bizonyos típusú babát. Imádja ezeket, van több játékszettje, amik ezekhez kapcsolódnak. Képes 200x megmutatni, hogy nézd anya, ezeknek hasonló a hajuk/ruhájuk, biztos tesók, nézd, ennek ez a gyereke, mert hasonlít rá stb. Elmondom neki, hogy drágám igen, már megnéztük többször, tudom, de akkor is előszedi újra és újra. Szerintem ez ilyen korosztályos dolog.
Az mondjuk elég durva, hogy 7,5 évesen egy gyereknek ennyire a videojáték tegye ki az egész életét, sokat elárul a szüleiről. És most nem arra gondolok, hogy neked mutogatja, hanem hogy SEMMI egyéb nem köti le, és a felmérésen is azt írták, hogy figyelmen kívül hagy minden mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!