Elmaradott a 2 évesem?
Nem csak ezeken múlik a beszédfejlődés, egyszerűen másmilyenek és kész, ne érezd rosszul magad! 3 évesen kb illik elkezdeni beszélni, ha addig nem indul be, akkor lehet szakemberhez fordulni, de még akkor sem feltétlen van gond.
Nálunk a játszón is van mondjuk egy kislámy, aki 17 hónapos és mondatokban beszél (cica fent, anya ide..). Ő fogékonyabb erre. :)
A legnagyobb hiba, amit el lehet követni a gyereknevelésben, hogy máséhoz hasonlítod a gyerekedet, és nem önmagához képest. Ezzel a fenti példával kezdődik. Aztán jön a suli, sosem elég jó semmihez neked, a végén a gyereknek semmi önbizalma, majd bagózik rád, mert nem vagy semmiért se büszke rá. És milyen jól fogja tenni.
Még nem késő változtatni a TE hozzáállásodon.
1, a fiúk általában (!) eleve később kezdenek beszélni (mondjuk nálunk családon belül fordítva volt. Lányom volt az, aki 3-hoz közeledve alig beszélt még.)
2, nem kell ahhoz boltba vinni.
3, ha aggódsz, akkor megkésett beszédfejlődés gyanújánál első körben hallásvizsgálat indokolt. Akkor is, ha szerinted mindent ért.
Utána neurológus és szükség esetén fejlesztés.
Lányom megkésett fejlődésű, mindent végig jártunk vele.
Fiam nem. Ő márciusban lesz 3, összetett mondatokban beszél, korának megfelelő tisztasággal (azaz nem tisztán, mert 5 éves korra kell tisztán, de egész jól érthető).
+Egyikük se tévézik. Sok mondóka, könyv, dal, rengeteg párbeszéd.
Az,hogy ő milyen ütemben fejlődik nem attól függ,hogy te kapcsolsz-e neki tv-t vagy sem.
A boltba járás is megint olyasmi,ami az ő javára válik,és vált volna,de nem befolyásolja,hogy milyen szavakat mond ki és mikor.Ha a narancsot haza viszed az ott is narancs lesz,legfeljebb a különbség az lesz,hogy a tiéd nem fog annyira fegyelmezetten viselkedni a boltba mint az övé,mert az övé hozzá van szokva,hogy mit lehet a boltban és mit nem.
Az én fiam kb 16 hónapos volt amikor szavakat kezdett mondogatni (először csak mindennek az első 2 betűjét,rövid szavakat,majd hosszabb szavakat is ki tudott mondani),kb 22 hónapos korban már 2-3 szavas mondatokkal tudott beszélni.
De ez nem miattam van,ő volt már kész arra,hogy beszéljen.
Az enyém is néz tv-t néha amúgy,nem ördögtől való az.Be is tudja kapcsolni,és ha leülök vele nézni néha ki is kapcsolja és ő szól rám,hogy "ne nézd sokat",mert én is mindig ezt csináltam 1-2 mese után.🤣
A lányok hamarabb szoktak érni. Nem minden esetben, de általában. Én is kivoltam amúgy ettől, amikor a fiam még nem mondott semmit, a barátnőm pár hónappal fiatalabb lánya meg már mondatokban beszélt, és tőle is megkaptam nem egyszer, hogy persze, mert ők sokat beszélnek hozzá. Mert mi nem, ugye?
Aztán megszületett a lányom, ő nagyon korán kezdett beszélni, de addigra már tudtam, hogy ez nem azon múlik, mennyit foglalkozunk vele. Most pedig már azt is tudom, hogy az egésznek semmi jelentősége, legkésőbb 4 éves korra már senkit nem fog érdekelni, mondókázott-e egy gyerek másfél évesen.
Szerintem igen. Első szavak 1 éves korvelőtt megvannak általában. Beszélni már szoktak ennyi idősen...
Mondjuk manapság nem ciki az se, ha 4-5 évesen se tud beszélni/nem szobatiszta/nem tud járni.
Nem egy olyan családot usmerek ahol otthon van az anya, de 4 évesen még csak mászik a gyerek, nem szobatiszta stb..
2.5 éves korra a lassabban fejlődő fiúk is 70-100 szót használnak helyesen, a lányok - mint láttad - még többet.
Mit jelent az, hogy foglalkozol vele? Mennyit beszélsz? Közvetíted, amiket csinálsz? Magyarázol? Olvasol neki? Vannak képes könyveitek, amiből “ragadhatnak rá” szavak?
Divat mondani, hogy majd 3 évesen meg ráér, de elmúlt 2.5 éves, 32-33 hónapos, az hogy anya, apa, mama + halandzsa az nagyon kevés, még mire a kettőt betölti is többet kell tudni. Várhatsz persze, de az ilyeneknél nem mindegy mikor kezdesz vele foglalkozni, mert később nehézségei lehetnek miatta. Nekem lányom van 18 hónaposan egyik nyelven kb 240 szót használt, a másikon 100 felett.
De ha ő különleges lenne, akkor tele az ovi négy csoportja olyanokkal, akik épp 2.5 évesek fiúk is, plusz egy kisfiú is van aki csak pár napja lett 2.5 és egész szépen beszélnek mind. Egyik kisfiú pl. pont ma kérdezte: “mi történt vele? A madár megcsípte?” Egy van, aki most töltötte a hármat és csak kicsit áll jobban, mint a fiad, de ő egy rakás más dologban is finoman szólva furcsa. Szerencsére kötelező volt a logopédiai felmérése a kora miatt úgyhogy majd csak kap segítséget szegény, mert az anyja az teljes tagadásban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!